Į DELFI skaitytojų klausimus V. Landsbergis atsakinėjo lakoniškai. Bene geriausias to pavyzdys – skaitytojo prašymas nupasakoti, kokia konservatorių patriarcho nuomonė apie Darbo partijos lyderį Viktorą Uspaskichą. „Pastovi“, - nedaugžodžiaudamas atsakė V. Landsbergis.

Paklaustas, ką pirmaisiais atkurtos valstybės gyvavimo metais būtų daręs kitaip, jis užsiminė stokojęs laiko ir informacijos, tačiau dabar įžvelgiamų valstybės valdymo klaidų neatskleidė.

„Kai ką būčiau daręs kitaip, jei būčiau turėjęs daugiau informacijos ir suspėjęs. Tyčinių arba kvailų „klaidų“ nedariau“, - prisiminė Atkuriamojo Seimo vadovas.

Skaitytojai taip pat teiravosi, kaip V. Landsbergis vertina prekybos tinkle „Maxima“ Sausio 13-ąją numatomą taikyti akciją – dvi „Tarybines“ dešras pardavinėti už vienos kainą.

„Verslininkai, kurie sumanė tokią akciją, atrodo apgailėtinai. Nepirkčiau jų tarybinės produkcijos“, - teigė V. Landsbergis.

Pirmasis atkurtos Lietuvos valstybės vadovas taip pat sulaukė klausimo, ar norėtų dalyvauti kituose šalies prezidento rinkimuose. „Nesapnuoju apie tokią situaciją“, - neslėpė politikas.

A.Ramanauskas pasižymėjo „nesimpatišku vaidmeniu“

Europarlamentaras gana atvirai pasisakė apie savo partietį Algį Ramanauską-Greitai, kurio paskelbtos „Metų šūdo“ nominacijos sukėlė prieštaringus vertinimus tiek visuomenėje, tiek partijoje.

„Tas vaidmuo nesimpatiškas, kaip ir visas pastarasis duetas“, - veikiausiai turėdamas omeny viešą A. Ramanausko apsižodžiavimą su politikos apžvalgininku Artūrų Raču teigė V. Landsbergis.

DELFI skaitytojas taip pat teiravosi, ar Aukščiausiosios tarybos tarybos vadovas tebetiki Lietuvos ateitimi, matydamas masinę emigraciją „dėl pinigų“. Į pastarąjį klausimą V. Landsbergis atsakė pafilosofuodamas.

„Ne visi išvažiuoja tik dėl pinigų ir amžiams. Sausio 13-oji lėmė, ar Lietuvoje apskritai bus balsuotojų, ar tik vergai. Atrodo, tai dar ne visai išspręstas klausimas“, - svarstė DELFI konferencijos svečias.

Pataria užjausti apkvailintus žmones

Skaitytojai V. Landsbergio klausė, ar jis iš tikrųjų dėstė marksizmą. „Vilniuje 1956 m. dėstydamas muziką ir akompanuodamas dainininkams, tris mėnesius esu vedęs studentams filosofijos seminarą”, – paaiškino V. Landsbergis.

Kitas skaitytojas teiravosi, kad jei V. Landsbergiui tokia brangi Tėvynė, kodėl jis priėmė Lietuvos TSR valstybinę premiją iš okupacinės valdžios. „Aš pirkdavau net duoną, iškeptą sovietinėje kepykloje”, – paaiškino politikas.

Kaip V. Landsbergis jaučiasi tiek atidavęs Lietuvai ir girdėdamas tiek daug kritikos, paniekos, nemeilės tiek sau, tiek tai pačiai Lietuvai?“, – teiravosi vienas skaitytojas. „Mano širdis pakankamai apdraskyta. Užsigrūdinau ir kvailybėms. Toks ir mano patarimas – užjausti sukvailintus žmones“, – kalbėjo V. Landsbergis.

Jis išsakė ir savo požiūrį į Visagino atominės elektrinės (VAE) projektą. „Jos reikalingumas susijęs su energijos poreikiu ir kitomis, realiomis ar ne visai, galimybėmis, o taip pat su grėsme, kad galime ant savo sienų turėti net dvi pavojingesnes jėgaines. VAE kliudytų jų statybai“, – sakė V. Landsbergis.

Aukščiausiosios Tarybos – Atkuriamojo Seimo pirmininkas teigė, kad Rusijos kalbos apie planuojamą Eurazijos Sąjungą – sapnai apie buvusią Sovietų Sąjungą. „Rusijos vadovus kankina sapnai apie buvusią Sovietų Sąjungą. Ta buvo nusiteikusi prieš visą likusį pasaulį, kurį sapnavo patvarkyti”, – kalbėjo V. Landsbergis.