Lietuvoje viešintis Davidas Krameris teigia, jog geriau būtų, jei Baltarusijai atstovautų ne prezidento Aleksandro Lukašenkos režimo atstovai, o pilietinės visuomenės aktyvistai ir žmogaus teisių gynėjai.

"Nemanau, kad ten turėtų būti Baltarusijos valdžios atstovų, jei dabartinė situacija išliks. Daug labiau norėčiau, kad Baltarusijai atstovautų pilietinės visuomenės aktyvistai, žmogaus teisių gynėjai", - sakė "Freedom House" vadovas.

"Nesakau "niekada nekalbėkite su vyriausybe". Tai nerealu. Bet nereikėtų vyriausybės žmonėms suteikti tokios platformos kaip Rytų partnerystė", - trečiadienio vakarą vykusioje diskusijoje kalbėjo ekspertas.

Baltarusija yra tarp šešių ES kaimynių Rytuose, kurios yra įtrauktos į Rytų partnerystės programą. Tačiau Europos Sąjunga ir Jungtinės Valstijos taiko sankcijas Baltarusijos režimo atstovams, kaltindama juos represijomis prieš opoziciją ir žmogaus teisių varžymais.

ES Rytų partnerystės viršūnių susitikimas turėtų vykti šių metų lapkritį Vilniuje. Lietuvos pareigūnai tikisi, kad į jį atvyks ir didžiųjų ES šalių vadovai.

Jungtinių Valstijų ambasadoje vykusioje diskusijoje D.Krameris pripažino, kad 2006 metais, jam dar dirbant JAV Valstybės departamente, Vašingtonas klydo bandydamas "priverstinai" suvienyti susiskaldžiusią Baltarusijos opoziciją.

"Nemanau, kad Vakarų - Europos ir JAV - reikalas yra priverstinai vienyti opoziciją. Manau, kad tai neveiks. Bandėme tai 2006 metais. Pats buvau prie to prisidėjęs, ir manau, kad klydome", - kalbėjo D.Krameris.

"Freedom House" vadovas pabrėžė, kad Vakarai neturi teisės parinkti opozicijos lyderio, kuris turėtų perimti valdžią, bet teigė, kad Europa ir Amerika privalo aktyviau aiškinti, jog pasitraukus A.Lukašenkai gyvenimo sąlygos pagerėtų.

"Ne europiečiai ir JAV turi nuspręsti, kuris opozicijos lyderis turi būti kitas Baltarusijos vadovas. Tai turi nuspręsti baltarusiai", - kalbėjo D.Krameris.

"Mes Vakaruose turime parodyti, kas bus galima po A.Lukašenkos - kad atsivers durys, kalbant tiek apie vizų liberalizavimą, paramą, finansavimą iš Tarptautinio valiutos fondo ar didesnę prekybą", - kalbėjo jis.