„Tokie pareiškimai – keistoki“, – LRT.lt sakė filosofas, judėjimo „Naujoji kairė 95“ lyderis Andrius Bielskis.

„Tiesa, buvo jo paaiškinimas, kad tie du politikai labiausiai prisidėjo prie Lietuvos nepriklausomybės grąžinimo ir buvo ryškūs antikomunistai. Bet juk jie ir Britanijoje, ir JAV, galima sakyti, sunaikino profsąjunginį judėjimą. Tiesiog „neskanu“, kai tokius dalykus sako Lietuvos socialdemokratas“, – LRT.lt tvirtino A. Bielskis.

„Gal jis nesieja to su ideologija? Žmogus turi teisę pasakyti, kas jam imponuoja, bet aš nebūtinai tai siečiau su ideologija“, – svarstė Socialdemokratų partijos prezidiumo narys, buvęs ministras pirmininkas Gediminas Kirkilas.

Vis dėlto nesieti R. Reagano ir M. Thatcher su ideologija – sudėtinga. Mat Amerikoje kaip tik R. Reaganas laikomas konservatizmo idėjinio atgimimo prezidentu, o M. Thatcher Didžiojoje Britanijoje yra kaip tik ta britų konservatorių lyderė, kuri konservatizmui grąžino ideologinę kovos su politiniais priešais – kairiaisiais – ugnelę.

G. Kirkilas LRT.lt sakė nežinąs, ką galvojo R. Šadžius, įvardydamas aršiausius XX a. antrosios pusės Vakarų pasaulio konservatorius kaip savo didžiausius autoritetus politikoje.

„Socialdemokratai yra liberali partija, toleruojanti įvairias nuomones. Kitaip nei konservatoriai, mes savo kolegų ir bičiulių nesvarstysime ir nemoralizuosime dėl kurių nors atskirų pasisakymų“, – teigė G. Kirkilas.

G. Kirkilo nuomone, R. Šadžius galėjęs turėti omenyje R. Reagano ir M. Thatcher reformas. Tačiau jis netikslino, kaip Lietuvos socialdemokratui R. Šadžiui galėjo patikti reformos, sukėlusios Europos kairiųjų – pirmiausia Didžiosios Britanijos leiboristų ir Europos socialdemokratų – pasipiktinimą. „Juk neįlįsiu į žmogaus sielą“, – LRT.lt sakė G. Kirkilas.

„Įvairūs politikai dažnai mini R. Reaganą, Winstoną Churchillį. Galbūt politikus tokie žurnalistų klausimai užklumpa netikėtai, ir jie nespėja jų apgalvoti“, - kalbėjo G. Kirkilas, reaguodamas į savo partijos bičiulio pareiškimą.