Auditoriai taip pat konstatavo, kad nepagrįstai įmonė išmokėjo ir 63 tūkst. litų darbo užmokesčio.

„Vilniaus plano“ direktorius Justinas Kulakauskas DELFI teigia, kad visi priedai ir išmokos darbuotojams išmokėti savivaldybei grąžinus skolą jo vadovaujamai įmonei. Jo teigimu, jeigu metų pabaigoje įplaukia dideli pinigai, tai jie ir išmokami darbuotojams.

„Kai savivaldybė grąžino skolas „Vilniaus planui“ už atliktus darbus, yra išmokamas darbo užmokestis žmonėms. Norint teisingai parašyti, reikia pasiimti visą ataskaitą, kas išdėstyta, tai ten buvo pritarimai valdybai. Reikia tuos pinigus dalinti iš 64 žmonių, kurie tuos priedus gavo ir neatrodys viskas taip baisiai, kaip ten toje ataskaitoje surašyta. 1,5 tūkst. litų priedas visai nedidelis yra ir 2,6 tūkst. litų – irgi neypatingai didelis“, - teigė J. Kulakauskas.

„Jeigu metų pabaigoje įplaukia dideli pinigai, tai jie ir išmokami. Lygiai taip pat kaip mokama troleibusų ir autobusų vairuotojams už 2010 m. skolas. Irgi moka atlyginimą. Čia yra skolų išmokėjimas. Mes pasirinkome vieną būdą, mūsų auditoriai mano, kad tas būdas ne toks, reikia kitokio. Kitą kartą rašysime, kad čia savivaldybės skola, kurią išmokėjo „Vilniaus planas“, - pridūrė direktorius.

Permokėjo 63 tūkst. litų darbo užmokesčio

Kaip nurodo savivaldybės Kontrolės ir audito tarnyba, „Vilniaus plane“, remiantis direktoriaus įsakymu, yra nustatoma maksimali darbų apimtis ir maksimalus lėšų kiekis, kurį per mėnesį gali uždirbti konkretus asmuo.

Pavyzdžiui, nuo 2011 m. liepos mėnesio maksimali atliktų darbų apimtis atgaline data padidinta iki 12 tūkst. litų, tačiau Detaliojo plano skyriaus darbuotojas Gabrielius Jonas Degesys užpernai lapkritį gavo 17,8 tūkst. litų užmokesčio.

Jo darbo užmokestis, kontrolierių nuomone, viršijo maksimalią ribą 5,8 tūkst. litų.

To paties skyriaus darbuotoja Rūta Martusevičienė 2011 m. lapkričio mėnesį uždirbo 16, 5 tūkst. litų., tad jos atlyginimas maksimalią ribą viršijo daugiau nei 4,5 tūkst. litų.

Skaitmeninės kartografijos skyriaus vadovui už atliktus darbus buvo skaičiuojamas didesnis atlyginimas 2011 m. sausio, vasario, kovo, balandžio, gegužės mėnesiais.

Iš viso 2011 m. šiam asmeniui priskaičiuota 53 tūkst. litų per daug.

Iš viso pagal darbų paskyras „Vilniaus planas“ nepagrįstai išmokėjo 63 tūkst. litų darbo užmokesčio.

Mokėta net pašalpa už studijų paskolą

Kontrolės ir audito tarnyba taip pat nustatė, kad šioje savivaldybės įmonėje nepagrįstai mokėti ir priedai bei įvairios priemokos.

Pavyzdžiui, 2011 m. kovą Bendrojo planavimo skyriaus darbuotojams Mindaugui Grabauskui ir Sauliui Motiekai skirti priedai po 5 tūkst. litų. Už tuo pačius darbus šiems asmenims po 5 tūkst. litų skirta ir gegužę.

Kaip nustatė savivaldybės kontrolierius, „Vilniaus planas“ šiems darbuotojams nepagrįstai iš viso išmokėjo 10 tūkst. litų.

Audito metu buvo nustatyta, kad vienam darbuotojui įmonės direktorius J. Kulakauskas skyrė 500 litų, kurie skirti padengti dalinei įmokai už studijų paskolą, nors tokių pašalpų skyrimas yra negalimas.

„Vilniaus plano“ direktorius 2011 m. gruodį 58-iems darbuotojams skyrė priedus po 2,6 tūkst. litų, vienam darbuotojui – 1,59 tūkst. litų, trims – po 1,3 tūkst. litų, vienam darbuotojui – 1,06 tūkst. litų, dar vienam – 660 litų.

Iš viso 64-iems darbuotojams skirta priedų už 160 tūkst. litų „už asmeninį indėlį, atsižvelgiant į įmonės 2011 m. rezultatus“. Įmonės valdyba šių priedų nesankcionavo, nors turėjo tai padaryti. Nepagrįstai buvo skirta ir išmokėta 94 tūkst. litų priedų ir kitų išmokų.

Savivaldybė skolinga 5,3 mln. Lt

„Vilniaus plano“ direktorius J. Kulakauskas sako, kad net ir dabar jo vadovaujam įmonė atliko jungties į oro uostą projektavimo darbus, kurių vertė apie 1,5 mln. litų, tačiau iki šiol nėra sumokėtas nė vienas litas.

„O darbas padarytas, statybos leidimas paimtas, pirkimo dokumentai parengti, pirkimai įvyko, paraiška Europos Komisijai parengta, o nesumokėta. Tai dabar kažkurią gerą dieną gausime tą pusantro milijono, subrangovams grąžinsim ir atiduosim darbuotojams. Tai išeis gal po 50 tūkst. litų. Ką tada ponas mūsų politikas Vidas Urbonavičius? Jie uždirbo tuos pinigus, nepavogė“, - sakė J. Kulakauskas.

Direktorius pasakoja, kad jis yra pasirašęs įsakymą, jog krizės ir pokriziniu laikotarpiais maksimali atliktų darbų apimtis per mėnesį turi siekti arba 6 tūkst. litų, arba 12 tūkst. litų. Tačiau esą jeigu įmonei pervedamos lėšos už atliktus darbus, darbuotojams ir sumokama.

„Bet atėjo pinigai, žmogus, kurio pinigai atėjo, parašė paskyrą, aš ant jos pasirašiau. Mano parašas, kaip ir įsakyme, yra tokios pačios vertės, jis nenuvertėja kaip direktoriaus. Aš priėmiau sprendimą. O kaip aš turėjau? Dar vieną įsakymą rašyti? Gadinsiu popierių?“ - klausė J. Kulakauskas.

„Vilniaus plano“ direktorius teigia, kad kitais metais bus daroma taip, kaip nori auditoriai.

„Dabar savivaldybė skolinga mums 5,3 mln. litų, o darbai už tuos pinigus padaryti. Na, tai lauksime tų 5 mln. ir išmokėsime, kai sulauksime“, - teigė J. Kulakauskas.

V.Urbonavičius: galėjo įteisinti kaip skolą, bet to nepadarė

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų atstovas, Kontrolės komiteto narys Vidas Urbonavičius sako, kad jeigu būtų taip, kaip aiškina „Vilniau plano“ direktorius, tai įmonė paprasčiausiai galėjo įforminti dalį lėšų kaip skolą darbuotojams, tačiau esą to nepadarė. Jis taip pat atkreipia dėmesį, kad daugelis lėšų nepagrįstai išmokėtos metams baigiantis –

„Jei jie įformina darbuotojams skolą, tai joks auditas nerašo jokių pastabų. Jie jokios skolos neįformino ir „iš lubų“ teigia, kad buvo kažkam skolingi, nes esą savivaldybė nepervedė pinigų. Tai yra melas, nes kai jie sako, kad savivaldybė nepervedė pinigų, pas juos sąskaitoje buvo 1,5 mln. litų“, - sako V. Urbonavičius.

Politikas taip pat atkreipia dėmesį, kad nuo 2011 m. vidurio įmonė atgaline data staigiai padidino darbo užmokesčio „lubas“ iki 12 tūkst. litų.

„Tai rodo paprastą dalyką, kad jie pamatė, jog susidarė didesnis pelnas negu jie planavo pradžioje ir nespėjo pakeisti, nes reikėjo valdybos sprendimo. Be to, 12 tūkst. litų ir šiaip pakankamai dideli pinigai, didelis atlyginimas, o jie net į šitas „lubas“ neįtilpo“, - teigė V. Urbonavičius.

Politiko manymu, jeigu darbuotojas padaro darbų už didesnę nei 12 tūkst. litų sumą, pinigus visuomet galima išmokėti kitais mėnesiais.

Pasak V. Urbonavičiaus, pagrindinė priežastis, kodėl „Vilniaus plane“ buvo mokami neleistini priedai ir priemokos, tikriausiai ta, kad metų pabaigoje savivaldybės įmonė uždirbtą pelną turi grąžinti įmonės savininkui – savivaldybei.