Tiesa, Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėja Sonata Raupėnaitė-Lekarauskienė konstatavo, kad jis padarė nusikalstamą veiką, kai neatliko savo pareigų ir padarė didelės žalos dar 2004 m. įsigydamas 1982 m. pagamintus detonarius, kurių galiojimas baigėsi 2000 m.

Senatis G. Mišeikio byloje suėjo dar praėjusių metų lapkričio 20 d., tačiau atsakomybėn patrauktas valstybės tarnautojas siekė, kad teismas konstatuotų jo nekaltumą.

Nutraukdamas baudžiamąją bylą teismas paliko nenagrinėtą nukentėjusiuoju pripažinto Lietuvos policijos antiteroristinių operacijų rinktinės „Aro“ pareigūno civilinį ieškinį – pareigūnas buvo sužalotas savaime sprogus nekokybiškiems detonatoriams.

Ginklų fondo vadovą prokurorai baudžiamojon atsakomybėn patraukė dėl dar 2004-2007 metų įvykių, kai vykdydami Policijos departamento užsakymą fondo darbuotojai Bulgarijoje įsigijo 200 detonatorių EDP-r, kurie 2007-aisiais sprogo ir sužalojo du „Aro“ pareigūnus. Šie sprogmenys seniai yra nebegaminami.

Baudžiamojoje byloje valstybinį kaltinimą palaikantis prokuroras Gediminas Jukna teisme sakė, kad ikiteisminio tyrimo metu buvo nustatyta, jog G. Mišeikis pagal 2004-ųjų rugsėjo 7-osios sutartį iš Bulgarijos bendrovės nupirko detonatorius, neįsitikinęs, ar jie atitinka saugos reikalavimus ir yra saugūs, be to, negavęs kokybės sertifikato nesikreipė į pardavėjus, o sprogmenis perdavė naudojimui Policijos departamentui.

Pasak prokuroro, 2007-ųjų rugpjūčio 31-ąją per savaiminį sprogimą „Aro“ patalpose buvo sužalotas pareigūnas – įvykio metu sprogo ne mažiau kaip 9 detonatoriai.

Dar vienas savaiminis sprogimas nugriaudėjo lapkričio 20 d. Kauno rajone, Ruklos poligone – čia taip pat buvo sužalotas su detonatoriais dirbęs „Aro“ pareigūnas.

Sužalotas pareigūnas prašė priteisti 200 tūkst. Lt

Baudžiamojoje byloje nukentėjusiaisiais buvo pripažinti du „Aro“ pareigūnai. Vienas jų teismo prašo iš G. Mišeikio priteisti 200 tūkst. Lt neturtinės žalos atlyginimą – vyras bylą nagrinėjančio teismo prašė laikinai apriboti kaltinamojo nuosavybės teises į jam priklausantį turtą šiai sumai.

„Dėl suluošinimo iš esmės pasikeitė mano gyvenimas“, – sakė buvęs „Aro“ pareigūnas.

Per sprogimą nukentėjusysis pareigūnas yra netekęs šešių pirštų, be to, jam sprogo ausų būgnelis, visą kūną nusėdo skeveldros.

Netinkamu tarnybai pripažintas „Aro“ pareigūnas iki šiol jaučia sprogimo padarinius – vyras blogai girdi, visame kūne jaučia skausmą. „Medikai nerekomenduoja iš kūno išimti visų skeveldrų“, – sakė jau tris sudėtingas operacijas išgyvenęs išminuotojas.

„Esu faktiškai invalidas“, – sakė jis.

Kitas nukentėjusysis „Aro“ pareigūnas buvo sužalotas nesunkiai.

Tik po šių pareigūnų sužalojimo buvo apžiūrėti visi detonatoriai – paaiškėjo, kad jų jau seniausiai nebegalima naudoti, be to, jie net nebuvo kokybiški ir pagaminti ne iš leistinų medžiagų.