Naujienų agentūros BNS apklausoje tarp svarbiausių įvykių taip pat dažnai minėtas sėkmingas Lietuvos sportininkų pasirodymas Londono olimpinėse žaidynėse, visų pirma - sensacingas Rūtos Meilutytės triumfas. Į svarbiausiųjų įvykių trejetuką pateko ir Garliavos skandalo atomazga - mergaitės perdavimas motinai bei išteisinamasis nuosprendis velioniui Andriui Ūsui.

„Nors rezultatai buvo prognozuojami – aišku, kad valdžia greičiausiai keisis – tačiau tai nesumenkina reiškinio. Ketverius metus valstybei teks gyventi pagal naują dienotvarkę“, – apie Seimo rinkimus teigė DELFI verslo naujienų redaktorius Tomas Bagdonas.

Politikos apžvalgininkas Kęstutis Girnius tvirtino, kad šiemet taip pat „būta klausimų dėl balsų pirkimo, kreiptasi į teismus, siekiant patikrinti ar pakeisti rezultatus, bet buvo rasta tinkama išeitis, kuri daugiau ar mažiau visus patenkino“.

Žurnalistų nuomone, didelės reikšmės buvo ir su Seimo rinkimais vykęs patariamasis referendumas dėl naujos atominės elektrinės, nors jo rezultatų įgyvendinimas iki šiol nėra visiškai aiškus.

„Referendumas patariamasis, nauja Vyriausybė dar muistosi dėl Visagino atominės elektrinės perspektyvų. Todėl, matyt, tik 2013-aisiais galėsime įvardyti sutarties su „Hitachi“ nutraukimą arba tolesnį įgyvendinimą kaip vieną svarbiausių tų metų įvykių“, – sakė „Vilniaus dienos“ vyr. redaktoriaus pavaduotojas Stasys Gudavičius.

Žiniasklaidos atstovams beveik toks pat svarbus pasirodė ir plaukikės R. Meilutytės auksinis pasirodymas olimpinėse žaidynėse, kurios tapo sėkmingiausiomis žaidynėmis Lietuvos istorijoje.

Kaip sakė LRT televizijos naujienų redaktorius Audrius Matonis, jaunosios plaukikės pergalė „parodė, kad turime pakankamą genofondą pergalėms ir mokame džiaugtis gražiais dalykais – ne tik pilti tulžį dėl nesėkmių“.

Savaitraščio IQ vyriausiasis redaktorius Ovidijus Lukošius teigė, kad R. Meilutytės aukso medalis Londone „įrodė, kad emigracija nebūtinai tik neigiama“.

Dauguma apklaustųjų taip pat paminėjo vadinamojo pedofilijos skandalo atomazgą – Drąsiaus Kedžio dukters perdavimą motinai ir teismo sprendimą, kuriuo visiškai išteisintas tvirkinimu kaltintas velionis A. Ūsas.

„Garliava subūrė nemenką „violetinių“ pažiūrų visuomenės grupę, sukūrė „Drąsos kelio“ partiją, lėmė prezidentės Dalios Grybauskaitės blaškymąsi“, – teigė lrt.lt vyriausiasis redaktorius Vladimiras Laučius.

„Baigėsi daugiau negu trejus metus trukusi tragedija – melodrama, kuri buvo perdėm sureikšminta, bet atskleidė, kiek daug žmonių nepasitiki teisėsaugos organais ir pasiduoda sąmokslo teorijoms. Reikia džiaugtis, kad šis juodas debesis pagaliau išsisklaidė“, – pažymėjo K. Girnius.

Tarp kitų Lietuvos įvykių po kelis kartus minėtas Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) vadovų atleidimo skandalas ir pažanga įgyvendinant suskystintų gamtinių dujų terminalo projektą.

Lietuvos žurnalistai svarbiausiu pasaulio įvykiu 2012 metais laiko įtakingiausio pasaulio žmogaus Jungtinių Valstijų prezidento Baracko Obamos perrinkimą antrai kadencijai.

„B. Obama galės pratęsti taikesnio konfliktų pasaulyje sprendimo politiką“ , – sakė savaitraščio „Atgimimas“ redaktorius Ridas Jasiulionis.

Neretai minėtas ir Vladimiro Putino sugrįžimas į Kremlių, kuris, kaip mano LRT žurnalistė Rita Miliūtė, rodo, kad demokratinių permainų Rusijoje artimiausiais metais vargu ar verta laukti.

Didelę reikšmę Lietuvos žurnalistai taip pat skyrė euro zonos skolų krizei suvaldyti bei kruvinam konfliktui Sirijoje, kuris nusinešė dešimtis tūkstančių žmonių gyvybių.

„Politikai – ir Graikijos, ir Europos didžiųjų valstybių, daug kalbėjo, daug klydo, vėl taisėsi, bet euro krizę pavyko apmaldyti“, – sakė TV3 „Savaitės komentarų“ laidos vedėja Indrė Makaraitytė.

B. Obamos perrinkimą svarbiausiu pasaulio įvykiu įvardijo ir BNS apklausti Latvijos bei Estijos žurnalistai.

Svarbiausiu 2012 metų įvykiu Latvijoje tapo referendumas dėl valstybinės kalbos statuso suteikimo rusų kalbai – jame dauguma balsavusiųjų pasisakė prieš tokį siūlymą. Estijos žurnalistų nuomone, svarbiausiu įvykiu Estijoje buvo skandalas dėl galbūt neteisėto valdančiosios Reformų partijos finansavimo.

Analogiškoje apklausoje prieš metus svarbiausiu 2011 metų įvykiu Lietuvoje buvo įvardytas „Snoro“ banko nacionalizavimas ir jo bankroto inicijavimas, o pasaulio – Arabų pavasaris bei skolų krizė euro zonoje.