Pasak Žalgirio mūšio inscenizacijų organizatorių, tai didelis žingsnis riterių judėjimo profesionalumo pripažinimo link. Ateinantys metai gali būti lūžiniai viduramžių rekonstruotojams, ypač kautynių vienas prieš vieną srityje, sakė Žalgirio mūšio muziejaus Stembarke (Lenkija) direktorius Simonas Drejus.

Gruodžio viduryje Paryžiuje buvo pristatyta nauja organizacija - Tarptautinė istorinių viduramžių kautynių asociacija (Historical Medieval Battle International Association). Pasak S. Drejaus, tai yra naujas tarptautinis istorinių rekonstrukcijų renginių lygis. „Riterių judėjimas visame pasaulyje įgijo koordinatorių ir iniciatorių daugeliui veiklų, tokių kaip kautynių taisyklių suvienodinimas, tarptautinio renginių kalendoriaus, mokymų ir kursų rengimas“, - teigia Žalgirio mūšio muziejaus vadovas.

Organizacija užregistruota Šveicarijoje, kur savo būstines turi visos didžiosios sporto federacijos. „Galima tikėtis, kad riterių judėjimo profesionalizavimas gali padėti įtraukti riterių kovas į sporto disciplinų būrį“, - pažymi Žalgirio mūšio muziejaus atstovas Slavomiras Mockunas.

Vienas iš pagrindinių organizacijos uždavinių - rengti pasaulio riterių čempionatus, pavadintus „Tautų mūšiu“.

Jau keliolika metų švenčiant Žalgirio mūšio 1410 metais metines Žalgirio mūšio lauke netoli Olštyneko miesto Lenkijoje vyksta didžiausia viduramžių mūšio inscenizacija. Į ją suvažiuoja riterių brolijų nariai iš Lenkijos, Lietuvos, Ukrainos, Baltarusijos, Rusijos, Vokietijos ir kitų šalių. Jie gyvena riterių stovyklose, pristato senuosius amatus, rengia turnyrus. Inscenizacijos rengėjai pastebi, kad jau keletas metų riterių dvikovos naudojant kardus ir skydus tampa profesionalios ir labiau primena sporto rungtis.