- Kokia, Jūsų manymu, turėtų būti tikra šventė?

- Jei kalbame apie Kalėdas, tai jos turėtų būti pirmiausiai šeimos šventė, kuri savo dvasingumu ir artimojo meile buria šeimos narius, kad ir kur jie būtų. Tie, kurie per Kalėdas negali būti su savo šeima ir artimaisiais fiziškai, stengiasi būti kartu su jais dvasiškai.

Kalėdos pakelia žmogų virš kasdienybės ir teikia jam vilties. Nes ši šventė yra grindžiama visame pasaulyje pripažįstamais kilniais moralės principais. Aš asmeniškai tikiu, kad ta šeimos šiluma ir meilės artimui dvasia turėtų lydėti mus kiekviename žingsnyje. Tokią matau šv. Kalėdų prasmę.

- Ar lietuviai – paniurėlių tauta, nemokanti atsipalaiduoti ir švęsti?

- Esu girdėjęs nuomonių apie lietuvius kaip tautą, kuri linkusi matyti daugiau tamsių nei šviesių gyvenimo spalvų. Šviesesnių dalykų kažin kodėl nepajėgiame išryškinti ir jais pasidžiaugti. Nesugebame parodyti savo džiaugsmo ir pasididžiavimo tais, kurie yra to verti.

Esu girdėjęs kalbant, kad šią mūsų charakterio savybę galėjo lemti geografiniai veiksniai – tai, kad gyvename nutolę į Šiaurės Rytus. Kita vertus, juk progai pasitaikius parodome, kad mokame nuoširdžiai švęsti. Galbūt mūsų charakteryje yra lyg „užkoduotas“ nenoras reikšti savo džiaugsmo, gero nusiteikimo viešai, taip, kad jis spinduliuotų į aplinką.

- Ką Jūs asmeniškai veikiate per Kalėdas – ir ką linkėtumėte veikti kitiems?

- Šventė turėtų teikti ramybę geros valios žmonėms. Tikiu, kad visa mūsų bendruomenė yra geros valios, ir jei atsitinka kas blogesnio, tai gal tik todėl, kad kartais suklumpame. Linkėčiau, kad tų suklupimų mūsų gyvenime būtų kuo mažiau ir kad niekas negadintų mums šventinės nuotaikos.

- Kaip vertinate Briuselio valdžios sprendimą šįmet atsisakyti tradicinės Kalėdų eglės neva atsižvelgiant į musulmonų religinius jausmus?

- Man tai yra nesuvokiama. Nejau Briuselio valdžia gali biurokratiškai nustatyti, kaip mes turime gyventi ir švęsti? Nejau galima šitaip kištis į tradicinio, religinio, moralinio pobūdžio dalykus, turinčius šimtmečių ir tūkstantmečių senumo ištakas? Man tas sprendimas atrodo sunkiai paaiškinamas sveiku protu. Jis prieštarauja pačiai Kalėdų dvasiai.