Anksčiau buvo populiaru beveik visą šią sumą skirti automobilių nuomai. Dabar tie, kurie važinėja nuosavais automobiliais, užsigeidė, kad valstybė kompensuotų nusidėvėjimo išlaidas.

Pavyzdys – „Mercedes“ vairuojantis socialdemokratas milijonierius Bronius Bradauskas.

„Kiekvienas vienmandatininkas su arkliu nevažinėja ir pėsčias nevaikšto. Kaip tu nori: tu gali už tą tūkstantį nuomotis arba važinėti savo automobiliu ir tau padengs tas nusidėvėjimo išlaidas“, – kalbėjo B. Bradauskas.

Tokius siūlymus artimiausiame posėdyje ruošiasi svarstyti Seimo valdyba ir galbūt inicijuoti atitinkamas statuto pataisas.

Parlamentarai teigia, kad taip pavyks sutaupyti, esą kompensacijai numačius kad ir tūkstantį litų, daugumą seimūnų skatintų važinėtis ne nuomotu, o nuosavu transportu.

„Žiūrėkim realiai ir taupykim. Jeigu Seimo narys turi nuosavą automobilį, tai kam jam dar nuomotis vien dėl to, kad nėra kompensacinės tvarkos. Tai padarykim galimybę rinktis, ir, manau, išloštų abi pusės“, – sakė Seimo valdybos narys Algirdas Sysas.

Opozicijos atstovai neatmeta galimybės, kad įvedus naują parlamentinių pinigų leidimo tvarką, gali pasitaikyti atvejų, kad pinigus bus galima įsidėti kišenėn ir nesinaudojant automobiliu.

„Jeigu jau būtų einama tuo keliu, tai turėtų būti kažkokia atsiskaitymo, deklaravimo tvarka nurodant, kur vykta, kokie atstumai ir panašiai. Jei tai bus palikta neapibrėžtai, visuomenei susidarys įspūdis, kad gali būti atverta erdvė tam tikram piktnaudžiavimui“, – sakė konservatorių frakcijos narys Jurgis Razma.

Be kompensacijų už nuosavą transportą, valdyba ketina svarstyti ir kitus siūlymus. Štai kanceliarija siekia, kad parlamentarai negalėtų išlaidauti vien tik transportui ar biuro patalpoms, o išlaidas paskirstytų po truputį įvairioms sritims.

„Nebeliktų to ažiotažo, kad yra nuomojami prabangūs automobiliai arba apartamentai kažkokiame mieste. Kai žiūri, pas vieną Seimo narį nuoma yra keliskart mažesnė nei pas kitą, tai įdomu, kodėl“, – kalbėjo Seimo kancleris Jonas Milerius.

Kad parlamentinių pinigų panaudojimas būtų įvairesnis, svarstoma grąžinti galimybę jais atsiskaityti už užsienio kalbų kursus.

„Parlamentarams mokytis užsienio kalbų nėra lėšų numatyta. Anksčiau buvo leidžiama iš parlamentinių išlaidų, bet praeitos kadencijos vidury Etikos komisija pripažino jas negaliojančiomis. Mūsų manymu, darbui yra reikalinga kalba“, – sakė J. Milerius.

Kanceliarija valdybai taip pat siūlo trumpinti išsikraustymo iš Seimo viešbučio terminus. Dabar parlamentarai tam turi visą mėnesį. Norima, kad palikdami viešbutį daiktus jie susipakuotų per dvi savaites.