Naujienų agentūrai ELTA politologas sakė, kad toks parlamentarų sprendimas - atimti teisinę neliečiamybę Viktorui Uspaskichui, Vytautui Gapšiui ir Vitalijai Vonžutaitei - kiek netikėtas, nes sprendžiant iš paskutiniųjų dienų Darbo partijos frakcijos veiksmų buvo tikėtina, kad balsavimas būsiąs kiek kitoks, tačiau tikėtina, kad socialdemokratų atžvilgiu suveikė vadinamoji "partinė drausmė".

"Buvo kalbos, kad vyksta labai didelis darbas su Seimo nariais, jie kalbinami. Bet kadangi balsavimas buvo atviras, tada, aišku, sunkiau tiems, kurie galbūt būtų balsavę kitaip slaptame balsavime. Čia tikėjausi, kad gali būti sudėtingiau. Apibendrinant, kas įvyko, manau, kad tai yra žingsnis į Darbo partijos silpnėjimą. (...) Manau, kad tai yra tam tikras posūkis", - komentavo V. Dumbliauskas. Jis svarstė, kad kaip atsarginis variantas Darbo partijai jau yra įkurta Leiboristų partija.

V. Dumbliauskas prognozavo, kad V. Uspaskichui pagal inkriminuojamą nusikalstamą veiką gresia reali laisvės atėmimo bausmė. Jis nedrįso teigti, kaip į tai reaguotų "darbiečių" elektoratas, tačiau šiuo atveju politinių dividendų gautų socialdemokratai, kuriems atitektų Darbo partijos elektoratas.

Vytautas Dumbliauskas
"Socialdemokratai buvo viešai pareiškę, kad balsuos už panaikinimą. Tai jie to laikėsi. Manau, socialdemokratų partijai, kaip visumai, yra naudinga Darbo partiją susilpninti, nes jos iš esmės konkuruoja dėl to paties elektorato. Iš esmės šitas geras Darbo partijos pasirodymas šiuose Seimo rinkimuose yra ir toks socialdemokratų apsileidimas, jie nesugebėjo to elektorato pasiimti sau. (...) Įsivaizduokite, susilpnėjusios Darbo partijos balsai tikrai neatiteks Tėvynės sąjungai, tie žmonės tikrai balsuos už socialdemokratus. Manau, kad socialdemokratams kaip partijai yra naudinga, jiems Darbo partija nereikalinga visiškai, ji jiems - konkurentė", - dėstė pašnekovas.

"Socialdemokratų partijos intencijos arba interesai buvo aiškūs - Darbo partija jiems yra nereikalinga. Įsivaizduokite, nelieka Darbo partijos, socialdemokratai per kiekvienus rinkimus gautų pusę milijono balsų, jie tampa nenugalimi su savo elektoratu. Čia vyksta dideli žaidimai, reikia panaudoti tai, kas galima, o kas nereikalinga, išmesti. Darbo partija buvo reikalinga Tėvynės sąjungai, bet socialdemokratams ji visai nereikalinga. Tiesiog jie to siekė ir eina link to, kad Darbo partija po truputį išnyks, ypač, jeigu V. Uspaskichas sės į kalėjimą", - pridūrė MRU docentas ir pabrėžė nesutinkąs su Prezidentės pozicija dėl moralės dalykų "darbiečių" atžvilgiu, nes "jokios moralės čia nėra, o tiesiog yra interesai".

Prognozuodamas tolesnį Darbo partijos bylos nagrinėjimą politologas neatmetė, kad ir toliau byla gali būti vilkinama, o V. Uspaskichas, siekdamas išvengti kalėjimo, gali atsisakyti Lietuvos Respublikos pilietybės ar emigruos, pavyzdžiui, į Rusiją.

ELTA primena, kad ketvirtadienį Darbo partijos lyderis V. Uspaskichas, jo pavaduotojas V. Gapšys ir partijos narė V. Vonžutaitė neteko teisinės neliečiamybės.

Vilniaus apygardos teisme, nagrinėjančiame Darbo partijos vadinamosios juodosios buhalterijos bylą, padaryta pertrauka. Skaičiuojama, kad partija nuo valstybės galėjo nuslėpti apie 25 mln. litų mokesčių.

Žiniasklaidoje pasirodė informacija, kad "darbiečiams" panaikinus teisinę neliečiamybę teismas prie bylos svarstymo galėtų sugrįžti sausio pradžioje.