Kaip teigiama savivaldybės BNS atsiųstame atsakyme, per valstybės šventes pirmumo teisė pasirinkti renginio vietą ir laiką suteikiama valstybės ar savivaldybių institucijoms.

Kovo 11-ąją, anot savivaldybės, miesto centre numatomi tokie renginiai: trijų Baltijos valstybių vėliavų pakėlimo ceremonija Nepriklausomybės aikštėje, Lietuvos kariuomenės orkestro ir Garbės sargybos kuopos karių iškilmingas žygiavimas Gedimino prospekte, pučiamųjų orkestrų koncertai Gedimino prospekte, Mokinių šventiniai koncertai, piešimas "Dainuojame ir piešiame Laisvę".

"Kadangi Gedimino prospekte visą dieną vyks oficialūs Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dienos renginiai, eitynių organizatoriams (Lietuvių tautiniam centrui ir Lietuvių tautinio jaunimo sąjungai) buvo pasiūlyta kita vieta – Upės gatvė", - sakė Saugaus miesto departamento direktoriaus pavaduotojas Julius Morkūnas.

Tuo piktinasi Nepriklausomybės akto signataras Romualdas Ozolas. Anot jo, "politiškai angažuoti" savivaldybės tarnautojai "jau iš anksto žino, kad tradicinė jaunimo eitynių vieta - Gedimino prospektas - bus užimta visą dieną šiems dar nesugalvotiems savivaldybės renginiams".

Savivaldybės teigimu, eitynių organizatoriai su tokiu siūlymu nesutinka.

Šios eitynės, kuriose skamba tokie šūkiai kaip "Lietuva-lietuviams", vertinamos prieštaringai. Kritikai pastebi, kad pernai Lietuvių tautinio centro ir Lietuvių tautinio jaunimo sąjungos organizuotose eitynėse dalyvavo ir vadinamieji skustagalviai, buvo nešami plakatai su užrašais "Skinhead už gimtąją Lietuvą, rasę ir tautą", "Ne Rytams ir Vakarams, Lietuva – Lietuvos vaikams".

Gedimino prospekte tuomet žygiavo apie 900 žmonių.

2008 metais vykusios eitynės sulaukė didžiulio žiniasklaidos, o vėliau ir teisėsaugos institucijų dėmesio, nes eitynių miesto centre dalyviai tąkart, be kita ko, nešė ir svastikomis bei kaukole išpaišytą vėliavą, skandavo įvairius nacionalistinius, antisemitinius šūkius.