78 metų R. Bačkiui iškeltą administracinio teisės pažeidimo bylą trečiadienį pradėjo nagrinėti Vilniaus miesto 3 apylinkės teismo teisėja Galina Taraškevič.

Kelių policijos pareigūnų surašytame protokole teigiama, kad R. Bačkis spalio 7-osios popietę Vilniuje, K. Kalinausko g., vairuodamas automobilį „Dacia Logan“ kliudė šalikelėje stovėjusį automobilį „Audi“ ir net nesustojęs nuvažiavo. Eismo įvykis įvyko, kai vairuotojas įsuko į savo namų kiemą.

Pareigūnai teigia, kad eismo įvykį matė vienas kaimynas, užsirašęs „Dacia Logan“ valstybinius numerius, kuriuos netrukus perdavė „Audi“ savininkei. Policininkai rado įbrėžimus ant R. Bačkio automobilio – buvo subraižytas priekinis dešinės pusės sparnas.

Prancūzijos sostinėje Paryžiuje gyvenantis, tačiau šiuo metu Lietuvoje viešintis R. Bačkis nesutinka su jam surašytu administracinio teisės pažeidimo protokolu ir teisme aiškino, jog tą dieną, kai buvo užfiksuotas eismo įvykis, automobilio nevairavo.

„Po pietų pėsčiomis grįžau namo ir kieme pamačiau policininkus, paklausiau, ką jie čia daro,o jie man atsakė, kad turi man surašyti protokolą, nes įvažiuodamas į kiemą apgadinau kitą automobilį, – teisme aiškino R. Bačkis. – Aš labai nustebau, pasirašiau protokolą, bet iš tikrųjų nieko nesuprantu. Taip, teisybė, mašina buvo paliesta, tačiau manęs tuo metu ten nebuvo – aš nieko neužkabinau“.

Buvęs diplomatas tikino, kad automobilį dažniausiai vairuoja žmona arba sūnus. „Tai yra žmonos automobilis, aš Paryžiuje būnu dažniau nei Lietuvoje, tai sakiau pareigūnams, bet jie man pasakė, jog nieko nesuprantu ir liepė pasirašyti dokumentus“, – tvirtino R. Bačkis.

Teisėjos paklaustas, kas tuomet tądien galėjo vairuoti „Dacia Logan“, vyras sakė: „Tikriausiai žmona. Kai grįžau namo, aš tylėjau ir jai nieko nesakiau – ji labai silpnos sveikatos. Manau, kad tai ji vairavo mašiną“.

Kadangi R. Bačkis kaltės nepripažįsta, teismas nusprendė apklausti ne tik jo žmoną, bet ir apgadinto automobilio savininkę, eismo įvykį mačiusį liudytoją bei pažeidimo protokolą surašiusį policijos pareigūną. Pats buvęs diplomatas teismo posėdžiuose daugiau nebedalyvaus – kadangi jis po Naujųjų metų išvyksta į Paryžių, jo interesams atstovaus advokato padėjėjas Kęstutis Tamulynas.

Jeigu teismas konstatuos R. Bačkio kaltę, jam grės bauda nuo 3 iki 4 tūkst. litų su teisės vairuoti transporto priemones atėmimu nuo 3 iki 5 metų.