Naujienų agentūrai ELTA komentuodamas antradienį atidėtą "darbiečių" teisinės neliečiamybės klausimą, politologas sakė negalįs vertinti, ar buvo pažeistas Seimo statutas.

"Etikos ir procedūrų komisija pripažino, kad nebuvo pažeistas Statutas, bet toje komisijoje daugumą sudaro valdantieji. Čia toks klaustukas. Bet, jeigu Statutas pažeistas, tada skandalas, jeigu nepažeistas - tada tiesiog Darbo partija išnaudojo visas procedūrines galimybes, nes, matyt, klauso savo lyderio. O lyderis - labai jau akivaizdžiai matyti - bijo kalėjimo. Jam kalėjimas tikrai kvepia, jeigu jis taps "liečiamas", neteks imuniteto", - sakė V. Dumbliauskas.

Pašnekovas prognozavo, kad "darbiečiai" iki ketvirtadienio dar gali kažką nuveikti, pavyzdžiui, įtikinti Seimo narius neateiti į posėdį, taip vėl užkertant kelią balsavimui dėl neliečiamybės panaikinimo.

"Žodžiu, vyksta kova", - reziumavo politologas.

"Dar tos dvi dienos... Gal kažkam kažkokį tikslą jos turi. Per tas dvi dienas gal dar pavyks įkalbėti kažką. Laikas šiuo atveju yra V. Uspaskicho sąjungininkas", - pridūrė jis.

MRU docentas neprognozavo, ar ketvirtadienį parlamentui vis dėlto pavyks galutinai apsispręsti dėl "darbiečių" neliečiamybės.

Vytautas Dumbliauskas
"Šiuo atveju vyksta rimti žaidimai, nes V. Uspaskichas daro viską, kas neįmanoma, kad tiktai išsaugotų neliečiamybę. Galų gale, jis ne veltui atsisakė europarlamentaro mandato, nes ten jau buvo netekęs neliečiamybės. Jis dabar ėjo į Seimą, kad tiktai turėtų tą neliečiamybę. Žodžiu, matyt, rimtai jam kvepia kalėjimu", - dėmesį atkreipė politikos apžvalgininkas.

Seimo Darbo partijos frakcijos prašymu, trijų "darbiečių" Viktoro Uspaskicho, Vytauto Gapšio ir Vitalijos Vonžutaitės teisinės neliečiamybės panaikinimo klausimas dar kartą atidėtas iki kito plenarinio posėdžio, kuris planuojamas ketvirtadienį, jau skelbė ELTA.

Antradienį Seimas balsavimu turėjo spręsti, ar leisti Seimo narius "darbiečius" V. Uspaskichą, V. Gapšį ir V. Vonžutaitę patraukti baudžiamojon atsakomybėn ir kitaip suvaržyti jų laisvę.

Praėjusią savaitę Seimo laikinoji tyrimo komisija patenkino generalinio prokuroro prašymą ir sutiko, kad būtų atimta šių trijų parlamentarų teisinė neliečiamybė.

Už tokius tris rezoliucijos projektus ir pažymas balsavo 7 komisijos nariai, 5 buvo prieš, vienas parlamentaras (komisijos pirmininkas Andrius Mazuronis) susilaikė.

Jeigu Seimas nesutiktų panaikinti trijų parlamentarų teisinio imuniteto, byla jų atžvilgiu būtų nutraukta, tačiau toliau teisiama būtų Darbo partija kaip juridinis asmuo.

Partijos pirmininkas V. Uspaskichas šią bylą vadina politizuota ir kaltės nepripažįsta.

Vilniaus apygardos teisme, nagrinėjančiame Darbo partijos vadinamosios juodosios buhalterijos bylą, padaryta pertrauka. Skaičiuojama, kad partija nuo valstybės galėjo nuslėpto nuslėpta apie 25 mln. litų mokesčių.