Buvę V.Uspaskicho bendražygiai pasakoja, kad prieš dešimtmetį sutikęs Vitaliją Viktoras iš karto ėmė jai rodyti išskirtinį dėmesį. Netrukus mergina tapo "darbiečių" lyderio dešiniąja ranka ir finansine patikėtine. Kuo Vitalija sužavėjo Viktorą? Ir koks jos tikrasis vaidmuo Darbo partijoje?

"Jis ją susirado, jis ją ir atsivedė", - paklaustas apie V.Vonžutaitės ir V.Uspaskicho pažintį ištarė vienas Darbo partijos įkūrėjų, buvęs jos vicepirmininkas, o dabar aršus V.Uspaskicho kritikas Viktoras Muntianas.

2005-aisiais įkūrus Darbo partiją V.Vonžutaitė kurį laiką buvo atsakinga už partijos renginių organizavimą. Tačiau netrukus mergina tapo įtakinga jos veikėja. Išskirtinis partijos pirmininko dėmesys jai greitai užaugino sparnus. Vos tik apšilusi kojas partijos renginių organizatorė V.Vonžutaitė aktyviai kibo į svarbesnius reikalus. Tiems, kurie jos tikslams bandė pastoti kelią, buvo tučtuojau parodytos durys. Praėjus vos dvejiems metams nuo partijos įkūrimo taip nutiko tuo metu įtakingam Darbo partijos nariui, europarlamentarui Arūnui Degučiui. Susikirtus jo ir V.Vonžutaitės interesams pastarasis buvo priverstas trauktis iš partijos.

„Iš to, kaip ji elgėsi Kaune ir Birštone, buvo matyti, kad ji tikrai buvo ne parasta partijos narė. Ji galėjo ir gali tikrai daugiau nei kiti. Ypač prieiti prie rėmėjų lėšų. Ir ji, be abejo, buvo ir yra patikimas žmogus”, – sakė buvęs „darbietis” A.Degutis.

Nežinia, ar V.Vonžutaitė būtų ėjusi į Seimą, jeigu ne Darbo partijos juodosios buhalterijos byla, kurioje ji kartu su V.Uspaskichu ir dar vienu įtakingu "darbiečiu" - Vytautu Gapšiu bei buvusia partijos finansininke Marina Liutkevičiene yra kaltinamieji. Kol kas V.Uspaskichą ir du jo jaunuosius bendražygius Seimo narius nuo teisėsaugos saugo parlamentaro neliečiamybė. Ar ji bus panaikinta, turėtų paaiškėti šią savaitę. "Čia jau taip yra. Nes įkliuvo jie dėl blogai organizuoto darbo, o tą darbą organizavo pirmininkas. Taip jau yra", - su šypsena kalbėjo V.Muntianas.