Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) skelbiamų turto deklaracijų duomenimis, didesniu turtu pasigirti gali S. Kauzonienė, Algirdo Brazausko Vyriausybėje dirbusi partijos lyderio, tuomet ėjusio ūkio ministro pareigas, Viktoro Uspaskicho patarėja.

S.Kauzonienė taptų ketvirta turtingiausia ministre

Svetlana Kauzonienė
VRK duomenimis, pretendentė į socialinės apsaugos ir darbo ministrės postą turto deklaracijoje už 2011 metus nurodė turinti privalomo registruoti turto už daugiau kaip 554 tūkst. Lt, vertybinių popierių, juvelyrikos ir meno dirbinių – už 43,5 tūkst. Lt, ir dar 180 tūkst. Lt – piniginėmis lėšomis. Iš viso – beveik 778 tūkst. Lt.

Palyginti su jau patvirtintais ministrais, S. Kauzonienė pagal turtus rikiuotųsi ketvirtoje vietoje. Daugiau turto už ją deklaravo tik partijos kolega, paskirtasis kultūros ministras Šarūnas Birutis (5,76 mln. Lt), socdemas, sveikatos apsaugos ministras Vytenis Andriukaitis (1,71 mln. Lt) ir kitas socdemas, teisingumo ministru paskirtas Juozas Bernatonis (903,22 tūkst. Lt).

G.Mozūraitis apvalią sumą pasiskolino namui

„Universaliu“ kandidatu, kuris gali būti siūlomas į abu vis dar laisvus ministrų postus, įvardijamas advokatas G. Mozūraitis VRK pateiktoje turto deklaracijoje už 2011 metus nurodo turįs privalomo registruoti turto už 745 tūkst. Lt ir daugiau kaip 81 tūkst. Lt piniginėmis lėšomis.

Tiesa, potencialaus ministro piniginę slegia skolos: G. Mozūraitis gautų paskolų grafoje nurodė daugiau kaip 354 tūkst. Lt. Interesų deklaracijoje politikas nurodė, kad pinigus skolinosi sklypo pirkimui ir nuosavo namo statyboms. Tiesa, per pastaruosius porą metų paimtų paskolų suma gerokai viršija 354 tūkst. Lt. G. Mozūraitis nurodo sklypo pirkimui ir namo statyboms iš „Swedbank“ paėmęs dvi paskolas: 603,51 tūkst. Lt pernai ir beveik 140 tūkst. Lt – šiemet. Pats pernai gegužę įgytas sklypas politikui atsiėjo 212 tūkst. Lt.

Dar 150 tūkst. Lt politikas skolinosi 2004 m. Šiuos pinigus jis deklaravo panaudojęs buto pirkimui.

D.Pavalkio turtas: butas Vilniuje, sklypas ir namas Kaune

Dainius Pavalkis
Į švietimo ir mokslo ministro postą kandidatuojantis D. Pavalkis dalyvavo pernai vykusiuose savivaldos rinkimuose. Tiesa, ne kaip „darbietis“, o kaip pernai prie šios partijos prisijungusios Naujosios sąjungos kandidatas. Deklaruodamas turtą už 2010 metus, jis nurodė turįs privalomo registruoti turto už 193,22 tūkst. Lt, vertybinių popierių, juvelyrikos ir meno dirbinių – už beveik 84,44 tūkst. Lt, politiko santaupos – dar 31,18 tūkst. Lt.

Su bendra 306,8 tūkst. Lt suma D. Pavalkis pretenduoja tapti vienu mažiausiai turto užgyvenusių ministrų Algirdo Butkevičiaus Vyriausybėje. Kuklesnį turtą deklaravo tik trys jau paskirti ministrai: socdemė, ūkio ministrė Birutė Vėsaitė (272,45 tūkst. Lt), „darbietis“, žemės ūkio ministras Vigilijus Jukna (200,7 tūkst. Lt) ir į finansų ministro postą po ketverių metų pertraukos grįžtantis socdemas Rimantas Šadžius (162,18 tūkst. Lt).

Tiesa, kuklią sumą deklaravęs D. Pavalkis gali pasigirti visai neprastu NT sąrašu. VRK duomenimis, kandidatas į ministrus turi butą Vilniuje, sklypą Kauno Žaliakalnio rajone bei dar du NT objektus tame pačiame Žaliakalnyje ir Kietoviškėse, Elektrėnų rajone. Šie du objektai deklaracijoje aprašomi kaip „Gyvenamieji namai ar namų dalys, sodo nameliai (statomi ar pastatyti)“.

Visi trys naujieji kandidatai į ministrus įspūdingomis pajamomis pasigirti negali. Sveikatos apsaugos ministerijoje dirbanti S. Kauzonienė deklaravo per 2011 metus gavusi 71,11 tūkst. Lt pajamų ir sumokėjusi kiek daugiau kaip 10 tūkst. Lt gyventojų pajamų mokesčio (GPM).

Deklaruodamas pajamas už 2010 metus, Kauno medicinos universitete dirbantis D. Pavalkis nurodė gavęs kiek daugiau nei 88 tūkst. Lt pajamų ir sumokėjęs beveik 22,72 tūkst. Lt GPM. O daugiausiai per metus deklaravo uždirbęs advokatas G. Mozūraitis: jis nurodė gavęs beveik 135 tūkst. Lt pajamų ir sumokėjęs 19,39 tūkst. Lt GPM.

Antrosios pusės – versle ir medicinoje

S. Kauzonienės vyras Gytis Kauzonas – verslininkas., bendrovės „DeLaval“, turinčios apie tris dešimtis darbuotojų, direktorius. „DeLaval“ prekiauja pienininkystės sektoriaus žemės ūkio technika.

Versle sukasi ir D. Pavalkio žmona Edita Pavalkienė. Ji yra COWI grupės įmonės „Miesto projektas“ direktorė.

G. Mozūraičio žmona Julija Mozūraitienė – Vilniaus universiteto Onkologijos instituto darbuotoja. Ji taip pat darbuojasi bendrovėse „Pagalba mažyliui“ bei „Ginekologijos ir šeimos klinika“.