Aukštas pareigas Trakų savivaldybėje ėjusiems valstybės tarnautojams yra pateikti kaltinimai 11 nusikalstamų epizodų, todėl byloje valstybinį kaltinimą palaikantis Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Linas Kuprusevičius baigiamąją kalbą žada sakyti net trijuose teismo posėdžiuose.

Penktadienį trijuose epizoduose kaltinamųjų padarytas nusikalstamas veikas įvardijęs prokuroras savo kalbą planuoja baigti sakyti sausio pabaigoje – tada bus paskelbtos bausmės, kurias valstybinis kaltintojas pasiūlys skirti galimai nusikalstamas veikas padariusiems politikams ir verslininkams.

Šioje byloje kaltinimai yra pateikti buvusiam Trakų merui Vytautui Petkevičiui, buvusiems savivaldybės administracijos direktoriui Leonardui Karnilai ir mero pavaduotojui Sauliui Raščiauskui.

Be kyšininkavimo V. Petkevičius ir L.Karnila yra apkaltinti dėl bendrininkavimo prievartaujant turtą – dėl to kaltinimų taip pat yra sulaukęs su Trakų nusikalstamu pasauliu siejamas Stanislovas Narkevičius, pravarde Narkuša.

Byloje daugiausia epizodų figūruoja V. Petkevičiaus, S. Raščiausko ir L. Karnilos pavardės.

Prokurorai kaltinimus yra pareiškę 14 fizinių ir 5 juridiniams asmenims. Teismui dėl galimai padarytų nusikalstamų aiškinosi verslininkė Gaudenta Sakalauskienė, L. Karnila, S. Raščiauskas, V. Petkevičius, Juozas Baltmiškis, Valdas Dzikevičius, S. Narkevičius, Kęstutis Biekša, Algimantas Visockis, Julius Urbanavičius, Rolandas Žilinskas, Pranas Vytautas Pulauskas, Danė Gudelienė ir Mindaugas Kirlys.

Be to, baudžiamojon atsakomybėn taip pat yra patrauktos bendrovės „Elektros pasaulis“, „Altitudė“, „Vilungė“, „Baltic Faber“ ir „Dializės centras“.

Trakų nusikalstamo pasaulio atstovo S. Narkevičiaus pavardė minima viename nusikalstamos veikos epizode, kai iš vieno Trakų verslininko buvo reikalaujama 100 tūkst. Lt sumažinti tuo metu Artūro Paulausko vadovaujamos Naujosios sąjungos Trakų skyriaus patalpų remonto kainą. Anksčiau teistam Narkušai inkriminuojamas turto prievartavimas.

Nusikalstamą veiką pareigūnams pavyko užfiksuoti, nes tuomečio Trakų savivaldybės administracijos direktoriaus patalpose buvo įrengta pasiklausymo aparatūra. Įtariama, kad dar 2007-ųjų lapkritį L. Karnilos kabinete su statybų bendrovės direktoriumi kalbėjosi ir tuometinis meras V. Petkevičius bei kriminalinio pasaulio šulas S. Narkevičius.

Pokalbio metu Narkuša esą verslininką raginęs paklusti tuomečio mero prašymams sumažinti atliktų darbų kainą – esą visi jie gyvena mažame miestelyje, todėl geriau nesipykti.

Naujosios sąjungos būstinę Trakuose remontavusios bendrovės vadovas su reikalavimais sumažinti darbų kainą 100 tūkst. Lt nesutiko.

Daugiau kaip dvejus metus politikus stebėję ir jų pokalbius įrašinėję STT pareigūnai įtaria, kad buvęs administracijos vadovas L. Karnila paėmė 10 tūkst. Lt kyšį iš tarpininkės už tai, jog Trakų savivaldybė sutiktų parduoti Kudrionių kaime esančią poilsio bazę už 2,5 mln. litų.

Šie pastatai seniai buvo parduodami, tačiau esą niekaip nepavykdavo rasti pirkėjo. Pastatus nusprendusios įsigyti bendrovės atstovams per tarpininkus buvo pasakyta, kad reikia sumokėti 200 tūkst. litų kyšį, kad nebūtų padidinta šios poilsio bazės pardavimo kaina.

Kaip jau buvo skelbta, iš vieno verslininko, kuris yra L. Karnilos šeimos draugas, jis taip pat buvo įtariamas paėmęs 4 tūkst. eurų. Šios bendrovės vadovas siekė, kad ji laimėtų konkursą gatvių bei šaligatvių valymo mašinų pirkimams.

L. Karnila iš kito verslininko taip pat įtariamas paėmęs 10 tūkst. Lt už tai, kad Dializės centrui būtų išnuomota katilinė. Tiesa, iš jos valdininkas reikalavo 10 kartų didesnės sumos.

Be to, L. Karnila savivaldybėje Dializės centro vadovui yra perdavęs Naujosios sąjungos ir Liberalų ir centro sąjungos sąskaitas, į kurias buvo pervesta 30 tūkst. Lt.

Prokurorų duomenimis, liberalcentristai gavo 10 tūkst. Lt, socialliberalai – dvigubai didesnę sumą. Šiame epizode minima buvusio Trakų rajono mero V. Petkevičiaus bei buvusio jo pavaduotojo S. Raščiausko pavardės.

Prokuroras mano, kad pirmuose trijuose epizoduose kaltinimai pasitvirtino

Pirmuosius tris nusikalstamos veikos epizodus penktadienį teisme apibendrinęs valstybinis kaltintojas L. Kuprusevičius pažymėjo, kad Trakų korupcijos byla akivaizdžiai pademonstravo, kaip valstybės tarnautojai savivaldybėse lobsta iš viešųjų pirkimų konkursų.

Pasak prokuroro, dar 2007-ųjų liepą verslininkas Vygantas Žulys per įvairius sandorius valdininkams padėjusią tvarkyti G. Sakalauskienę perdavė 4,3 tūkst. Lt kyšį administracijos direktoriui L. Karnilai už tai, kad bendrovė laimėtų konkursą ežerų valymui. Apie tai V. Žulys pranešė STT, kurie jau slapta stebėjo savivaldybės darbuotojus – vyrui dėl to pavyko išvengti baudžiamosios atsakomybės.

Tačiau, atrodo, tik laikinai – kadangi teisme V. Žulys pakeitė poziciją ir bandė padėti G. Sakalauskienei bei L. Karnilai išvengti atsakomybės, prokuroras teismo paprašė pranešti ikiteisminio tyrimo institucijai apie verslininko poelgį, pažymėdamas, kad dėl papirkimo turi būti pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Prokuroras pažymėjo, kad byloje esantys įrodymai patvirtina šį kyšininkavimo atvejį, dėl jo nekyla nė menkiausių abejonių.

Jokių klausimų dėl kyšininkavimo L. Kuprusevičiui nekilo ir antrajame nusikalstamos veikos epizode. Tiesa, jame nebuvo nustatyta, kokia tiksli pinigų suma pakliuvo į Trakų politikų kišenę – kaltinimai dėl kyšininkavimo proteguojant bendrovę „Kamista“ pateikti ne tik G. Sakalauskienei ir L. Karnilai, bet ir tuomečiui merui V. Petkevičiui, S. Raščiauskui bei verslininkui Juozui Baltmiškiui.

Prokuroras įtaria, kad suma buvo nuo 3 iki 10 proc.nuo gauto užsakymo – būtent apie tokio dydžio kyšio sumas buvo kalbėję kaltinamieji. Pinigus verslininkas J. Batmiškis politikams perdavė per G. Sakalauskienę, kuri vėliau juos nuvežė L. Karnilai. Šis kitą dieną prisipažino gavęs pinigus, tačiau apie konkrečią pinigų sumą nekalbėjo, tiesa, slapta užfiksuoto pokalbio metu yra užsiminta, kd pinigus reikės atiduoti merui.

Galimas kyšis buvo perduotas už Didžiulio ežero valymo paslaugų konkurso laimėjimą.

Trečiajame nusikalstamos veikos epizode vėl minimas L. Karnila – prokuroras teigia, kad teisminio nagrinėjimo metu pasitvirtino, kad jis iš bendrovės „Elektros pasaulis“ vadovo Juozo Baltmiškio pareikalavo, o paskui ir paėmė 10 tūkst. Lt kyšį už suteiktą galimybę gauti užsakymą remontuoti Lentvario vietinius avarinius žvirkelius.

Prokuroras pažymėjo, kad pareigūnai užfiksavo, kaip verslininkas L. Karnilai perduoda „dešimt“ – analizuojant visus byloje esančius duomenis, akivaizdu, kad tai buvo 10 tūkst. Lt kyšis. Be to, pas J. Baltmiškį buvo rasta užrašų knygelė, kurioje esantys duomenys patvirtino, kad verslininkas gavo užsakymą.

Kadangi iš šio užsakymo naudos turėjo bendrovė „Elektros pasaulis“, prokuroras pasiūlė ir ją pripažinti kalta dėl papirkimo.