Artėjant Tarptautinei žmogaus teisių dienai, knygas „Besikeičiantys veidai“ ir laiškus Seimo nariams penktadienio rytą į parlamentarų pašto dėžutes išdėliojo LGL valdybos pirmininkas Vladimiras Simonko su bendražygiais.

Tačiau ši akcija neprasprūdo pro budrias Seimo valdininkų akis – po kurio laiko visos knygos ir laiškai iš pašto dėžučių dingo.

„Kadangi dokumentai įdėti pažeidžiant tvarką, jie buvo išimti. Laišką Seimo nariui reikia perduoti per Seimo priimamąjį. (...) Jeigu leidinys adresuotas asmeniškai Seimo nariui – ar vokas, ar lipdukas - mes privalome išimti. Bet tokio abstraktaus kreipinio ir kalno žurnalų – ne tam šios dėžutės skirtos“, - DELFI paaiškino Komunikacijos departamento Priėmimo skyriaus vedėja Birutė Baltrušaitytė.

Pasak B. Baltrušaitytės, Seimo kanclerio įsakymu patvirtinta leidinių Seimo kanceliarijoje platinimo tvarka. Pagal ją trys leidinio egzemplioriai duodami Seimo bibliotekai. „Žmonės, kurie platino, net nesikreipė į mūsų skyrių, patys savarankiškai platino savo medžiagą“, - kalbėjo B. Baltrušaitytė. Jos teigimu, apie neteisėtai platinamas knygas Komunikacijos departamentas informavo Seimo kanclerio pavaduotoją Gediminą Aleksonį.

Ką daryti su konfiskuotais leidiniais, B. Baltrušaitytė tarsis su vadovais.

D.Kuodytė: esu be žodžių

„Man atrodo, tai visiškas absurdas. Ką reiškia išimti? Kiekvienas turi teisę platinti savo informaciją, esu be žodžių“, - iš DELFI išgirdusi apie iš pašto dėžučių dingusias knygas, sakė Seimo narė liberalė Dalia Kuodytė. Ji pasirūpino, kad V. Simonko ir jo bendražygiai penktadienį patektų į Seimą.

D.Kuodytės teigimu, tai – nesusipratimas, mat iki šiol kas ką norėjo, tą ir platino. „Ką reiškia jautri tema? Ar šie žmonės neturi teisės kalbėti apie tai, ką nori ir išplatinti informacijos ten, kur nori? Ar Seimo nariai kažkokie jautruoliai, kurių vienokius ar kitokius jausmus reikia saugoti?“, - į klausimą, gal Seimo valdininkus išgąsdino jautri seksualinių mažumų tema, atsakė D. Kuodytė.

Pakvietė į planuojamas eitynes

Penktadienio rytą V. Simonko knygas ir laiškus parlamentarams platino kartu su kolegomis.

Ypatingo V. Simonko dėmesio sulaukė netolerancija seksualinėms mažumoms garsėjantys parlamentarai – „tvarkietis“ Petras Gražulis, konservatoriai Mantas Adomėnas ir Vilija Aleknaitė-Abramikienė. Prie šių parlamentarų dėžučių V. Simonko pozavo fotografams.

„Tai, kad eitynes liepą darysime – vieša paslaptis. Dalijame knygą, kurioje atspindima visa 2010 m. eitynių istorija. Kai jie pamatys ir paskaitys, jei ras laiko, supras, kaip tai buvo daroma ir kokių klaidų daugiau seimūnams daryti nereikia“, – aiškino V. Simonko.

Liepą, kada planuojamos LGBT eitynės, Lietuva pradės pirmininkavimą Europos Sąjungai.

V. Simonko priminė, kad 2010 m. 53 Seimo nariai pasirašė kreipimąsi į generalinį prokurorą prašydami stabdyti eitynes. „Galbūt šį kartą Seimas atsisakys ir nenorės kelti tokių idėjų, ypač kai žinome, kad Lietuva kitąmet pirmininkaus Europos Sąjungai“, – sakė LGL valdybos pirmininkas, laiške parlamentarus kviečiantis palaikyti, suprasti, o galbūt ir tiesiogiai dalyvauti 2013 m. planuojamuose renginiuose.

V. Simonko teigė manantis, kad vieni parlamentarai knygą atidės į šoną, kiti iš smalsumo apžiūrės nuotraukas, dalis galbūt paskaitys eitynių istoriją. Jo nuomone, teisinį išsilavinimą turintiems Seimo nariams bus įdomu perskaityti Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo sprendimą, pripažinusį, kad eitynių uždraudimas – neteisėtas.

Minės 20 metų, kai už homoseksualius santykius nebaudžiama

Kaip rašoma laiške parlamentarams, ateinančiais metais bus minima ypatinga 20 metų sukaktis - 1993 m. liepą Baudžiamojo kodekso pataisomis buvo panaikinta kriminalinė atsakomybė už savanoriškus homoseksualius santykius.

„Šia proga LGL ir toliau tikisi aktyvaus Seimo bei Vyriausybės dėmesio iššūkiams bei problemoms, su kuriais susiduria mūsų bendruomenė. Tikimės, jog konstruktyvus dialogas išliks mūsų bendradarbiavimo pagrindu ir ateityje“, – rašoma laiške Seimo nariams.
DELFI primena, kad „Baltic Pride“ eitynes pamečiui rengia Baltijos šalys. 2009 m. eitynės vyko Rygoje, 2010 m. Vilniuje, 2011 m. eitynės vyko Taline, šįmet - Rygoje, o kitąmet turėtų grįžti į Vilnių.

Prieš dvejus metus pirmąkart Lietuvoje surengtų eitynių dalyviai sutikti įžeidinėjimais, dūmų užtaisais ir kryžiais. Policija sulaikė 19 asmenų, iš renginio išvesdinti parlamentarai Petras Gražulis ir Kazimieras Uoka. Renginį saugojo apie 800 policijos pareigūnų.