„Pasirašiau dekretą, kuriuo, atsižvelgdama į ministro pirmininko teikimą, tvirtinu nepilnos sudėties šešioliktąją Vyriausybę. Tikiuosi, kad atsakomybę už Vyriausybės sudėtį prisiėmęs ministras pirmininkas A. Butkevičius, kaip galima greičiau baigs formuoti ministrų kabinetą“, - pranešė šalies vadovė.

Kaip žinoma, į šias pareigas buvo pasiūlytos „darbietės“ Loreta Graužinienė ir Virginija Baltraitienė, bet prezidentė jas atmetė dėl neva kompetencijos stokos.

„Šiandien priėmiau sprendimą, svarbų visai Lietuvai ir jos ateičiai. Vyriausybės formavimui įstatymų numatytas terminas artėja prie pabaigos, tačiau paskirtasis ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius nesugebėjo pateikti viso suderinto kandidatų į ministrus sąrašo. Šiandien ministras pirmininkas pateikė tik 12 ministrų kandidatūrų, už kiekvieną iš jų prisiimdamas asmeninę atsakomybę“, - sakė D. Grybauskaitė.

„Pateiktame sąraše nėra socialinės apsaugos ir darbo bei švietimo ir mokslo ministrų pavardžių“, - pridūrė šalies vadovė.

Anot prezidentės, paskirtojo premjero pasirinkti kandidatai į ministrus labai skirtingi, kai kurie jų tik minimaliai tenkina ministrams keliamus reikalavimus.

„Dalis jų atitinka tik minimalius reikalavimus, kurie būtini tiesioginių pareigų vykdymui ir deramam Lietuvos atstovavimui užsienyje. Visiems kandidatams, nepriklausomai nuo partiškumo, buvo keliami vienodi reikalavimai“, - teigė D. Grybauskaitė.

Prezidentės atstovė spaudai Daiva Ulbinaitė DELFI sakė, kad šalies vadovė su paskirtuoju kultūros ministru Š. Biručiu susitikusi nebuvo, tačiau kalbėjosi telefonu. Su Š. Biručiu buvo susitikusi prezidentės patarėja švietimo klausimais Virginija Būdienė.

Prezidentė paskelbė tvirtinanti tokios sudėties Vyriausybę:

Valentinas Mazuronis - Aplinkos ministras
Jaroslavas Neverovičius - Energetikos ministras
Rimantas Šadžius - Finansų ministras
Juozas Olekas - Krašto apsaugos ministras
Šarūnas Birutis - Kultūros ministras
Rimantas Sinkevičius - Susisiekimo ministras
Vytenis Povilas Andriukaitis - Sveikatos apsaugos ministras
Juozas Bernatonis - Teisingumo ministras
Linas Antanas Linkevičius - Užsienio reikalų ministras
Birutė Vėsaitė - Ūkio ministrė
Dailis Alfonsas Barakauskas -Vidaus reikalų ministras
Vigilijus Jukna - Žemės ūkio ministras

Prezidentė atsisveikino palinkėdama naujai Vyriausybei sėkmingo darbo visų Lietuvos žmonių labui.

DELFI primena, kad prezidentė D. Grybauskaitė yra pareiškusi, jog bet kokiu atveju tvirtins „kokią nors“ Vyriausybę, tačiau pabrėžė, kad kai kurie pateikti ministrai neatitiko jos keliamų trijų reikalavimų: mokėti kurią nors darbinę Europos Sąjungos kalbą, orientuotis srityje, kuriai norima vadovauti, žinoti europinę kuruojamos srities darbotvarkę.

K. Daukšio atveju kliūva tai, kad 2006-aisiais būdamas ūkio ministru jis neva paskirstė Europos Sąjungos paramą su Darbo partija susijusioms penkioms įmonėms, nors jokie įtarimai jam nepateikti.

Valdančią koaliciją sudarė keturios partijos – socialdemokratai, Darbo partija, partija „Tvarka ir teisingumas“, bei Lietuvos lenkų rinkimų akcija.