„Kiti ministrai bus pasiūlyti po priesaikos“, - po susitikimo su prezidente sakė paskirtasis premjeras.

Pagal Konstituciją, ministrus premjero teikimu skiria prezidentas, tačiau po paskyrimo jie dar privalo prisiekti Seime.

„Palaukime, dabar mano teikimas paliktas prezidentei ir ji turėtų priimti dekretą – ar ji paskelbs, ar ne, ar jis bus, ar ne. Tai pamatysite“, - sakė socialdemokratų lyderis.

Pasak A. Butkevičiaus, D. Grybauskaitei netiko kandidatas į kultūros ministrus Kęstutis Daukšys, taip pat jau minėtos kandidatės Loreta Graužinienė, pretenduojanti tapti socialinės apsaugos ir darbo ministre, ir Virginija Baltraitienė, turėjusi tapti švietimo ir mokslo ministre.

„Ilgai užtrukome, nes kalbėjome apie kandidatūras. Kaip jūs girdėjote, dvi kandidatūros netiko iš anksčiau ir buvo dar kartą pakartota, kad jos negali būti tvirtinamos. Buvo kalbama apie ponią L. Graužinienę ir ponią V. Baltraitienę. Taip pat vyko pokalbis dėl naujos kandidatūros į kultūros ministrus, dėl tol kad vakar prezidentė priėmė sprendimą, kad Seimo narys ponas K. Daukšys negali užimti tų pareigų“, - sakė A. Butkevičius.

Klausiamas, kuo užkliuvo K. Daukšys, paskirtasis premjeras minėjo, kad viešumoje kandidato į ministrus atžvilgiu pasirodė neigiama informacija, esą 2006-aisiais, kai K. Daukšys ėjo ūkio ministro pareigas, Ūkio ministerija su Darbo partija susijusioms įmonėms paskirstė 23,73 mln. litų Europos Sąjungos paramos.

„Dėl to, kad viešumoje pasirodė neigiama informacija jo adresu, nors kiek turime teisininkų išvadą, jis tikrai negali būti kaltinamas. Bet žmogui vis tiek bus sunku dirbti Vyriausybėje, jei bus nuolat rašoma neigiamai. Tai, žinote, išbalansuota stabilų Vyriausybės darbą“, - teigė politikas.

Ministrų sąrašas paliktas su dvylika kandidatų, K.Daukšį keičia Š.Birutis

Šarūnas Birutis
Paskirtasis premjeras socialdemokratas A. Butkevičius sako, jog šalies vadovės D. Grybauskaitės dekrete dėl ministrų jų gali būti dvylika, ne vienuolika.

Pasak A.Butkevičiaus, vietoje šalies vadovei neįtikusio kandidato į kultūros ministrus K. Daukšio yra oficialiai pasiūlytas Š. Birutis.

„Iš kur jūs žinot, kad trijų ministrų nebus? Palaukit prezidentės dekreto", - žurnalistams Seime sakė A.Butkevičius, klausiamas, kaip elgsis koalicija Vyriausybę teikiant tvirtinti be trijų ministrų.

„Dekretas yra paliktas su dvylika kandidatų į ministrus, yra pakeitimai padaryti, yra pateikta kandidatūra Š. Biručio į kultūros ministrus", - sakė A.Butkevičius.

Tačiau jis sakė nežinantis, kiek ministrų bus įrašyta šalies vadovės dekrete. „Prezidentė nepasakė pilnai, ar nebus dviejų, ar nebus trijų", - sakė A.Butkevičius.

Penktadienį po susitikimo su šalies vadove D. Grybauskaite ministrų kabineto sąrašą pristatęs paskirtasis premjeras A.Butkevičius pranešė, jog prezidentei netiko trys siūlomi Darbo partijos kandidatai.

Po susitikimo A.Butkevičius sakė, kad nauji kandidatai į švietimo ir mokslo, socialinės apsaugos ir darbo bei kultūros ministrus bus pasiūlyti jau po Vyriausybės priesaikos.

L.Graužinienė: nieko kito aš ir nesitikėjau, viskas vyksta pagal jų planą

Darbo partijos kandidate į socialinės apsaugos ir darbo ministres siūlyta parlamentarė Loreta Graužinienė teigia, kad prezidentės sprendimas atmesti jos kandidatūrą nebuvo netikėtas. Ji teigia žinojusi apie tai iškart po susitikimo su šalies vadove praėjusią savaitę.

„Nieko kito aš ir nesitikėjau, to ir reikėjo laukti, manau, kad viskas vyksta pagal jų suderintą planą", - BNS šalies vadovės sprendimą penktadienį komentavo L.Graužinienė.
Loreta Graužinienė

Paklausta, kieno planą turinti omenyje, „darbietė" sakė plačiau kol kas nieko neatskleisianti.

Politikė teigė esanti įsitikinusi, kad atitiko visus prezidentės viešai įvardintus reikalavimus, keliamus būsimiems ministrams.

„Aš esu įsitikinusi, kad visus reikalavimus atitinku, bet kad būsiu nepatvirtinta aš jau žinojau išėjusi iš prezidentės", - sakė L.Graužinienė.

Anot L.Graužinienės, susidariusią padėtį, kuomet prezidentės buvo atmestos trys iš keturių Darbo partijos teiktų kandidatūrų, svarstys Darbo partijos prezidiumas. Kol kas nežinoma, kada jis bus šaukiamas.

Paklausta, ar sprendimai dėl ministrų kandidatūrų gali būti siejami su būsimu balsavimu dėl Vyriausybės programos, L.Graužinienės atsakė: „Be abejo siejasi, viskas susiję".

Darbo partijos kandidate į švietimo ir mokslo ministrės pareigas siūlyta Virginija Baltraitienė BNS penktadienį sakė, jog šalies vadovės buvo atmesta dėl politinių motyvų.

„Tai yra politiniai motyvai. Su prezidente kalbėjom, kad mano kompetencija tinka kandidatūrai į ministrus", - sakė V.Baltraitienė, kuri penktadienį dalyvavo Lietuvos studentų sąjungos organizuotame susitikime dėl aukštojo mokslo ateities.

Ji teigė kol kas pati negirdėjusi motyvų, kodėl buvo atmesta jos kandidatūra, todėl negalinti jų išsamiau komentuoti.

Į kultūros ministrus teiktas K. Daukšys teigė nenorįs komentuoti prezidentės sprendimą neskirti jo ministru.

„Tai prezidentės sprendimas. Aš, ta prasme, nieko negalvoju šiuo atveju. Dabar tikrai neturiu, ką komentuoti. Aš galvoju, kad tikrai bus dar pas mus kas nors, kas galėtų tą postą užimti", - BNS penktadienį sakė K.Daukšys.

Pagal įstatymus, prezidentė turi patvirtinti Vyriausybę, kad paskirtasis premjeras galėtų pateikti Seimui svarstyti jos programą. Nauja Vyriausybė gauna įgaliojimus veikti, kai Seimas posėdyje dalyvaujančių Seimo narių balsų dauguma pritaria jos programai.

J.Žilys: Vyriausybė turėtų būti tvirtinama visa

Buvęs Konstitucinio Teismo pirmininkas Juozas Žilys DELFI ketvirtadienį teigė, kad Konstitucija reikalauja tvirtinti pilnos komplektacijos ministrų kabinetą, tačiau politikai į šį reikalavimą jau anksčiau žiūrėjo pro pirštus.

J. Žilys DELFI sakė, kad Konstitucijoje yra tik viena aiški ir imperatyvi naujos Vyriausybės formavimo trukmę: ministrų kabinetas turi būti patvirtintas per 15 dienų nuo premjero paskyrimo.

„Praktiškai tai yra vienintelė konstitucinė norma, kuri apibrėžia Vyriausybės formavimą laike. Konstitucijoje nėra atsakymo į tai, kaip formuojama, kokie politiniai debatai vyksta iki tol, kol prezidentė patvirtina Vyriausybę. Nereglamentuojami paskirtojo ministro pirmininko ir prezidentės tarpusavio kontaktai, tai yra paliekama politiniam procesui, politiniams santykiams, dialogams, kurie vyksta Vyriausybės formavimo metu“, - aiškino buvęs KT pirmininkas.

Tačiau, anot jo, Konstitucija reikalauja viso ministrų kabineto tvirtinimo.

„Dar viena imperatyvi norma yra tai, kad ministras pirmininkas pateikia Respublikos prezidentei Vyriausybės sudėtį. Ar gali būti patvirtinta ne pilnos sudėties Vyriausybė? Konstitucija apskritai suponuoja, kad turi būti patvirtinta visos sudėties Vyriausybė“, - tęsė J. Žilys.

Vis dėlto precedentų jau yra, ir A. Butkevičiaus Vyriausybė be poros pavardžių esą būtų ne pirmas toks atvejis Lietuvos politinėje praktikoje.

DELFI primena, kad prezidentė D. Grybauskaitė yra pareiškusi, jog bet kokiu atveju tvirtins „kokią nors“ Vyriausybę, tačiau pabrėžė, kad kai kurie pateikti ministrai neatitiko jos keliamų trijų reikalavimų: mokėti kurią nors darbinę Europos Sąjungos kalbą, orientuotis srityje, kuriai norima vadovauti, žinoti europinę kuruojamos srities darbotvarkę.

Valdančią koaliciją sudarė keturios partijos – socialdemokratai, Darbo partija, partija „Tvarka ir teisingumas“, bei Lietuvos lenkų rinkimų akcija. Tačiau prezidentė D. Grybauskaitė yra pareiškusi, kad nepritaria valdančios koalicijos formavimui su teisiamųjų suole atsidūrusia Darbo partija, vėliau leido suprasti, kad tikisi, jog „darbiečiai“ į ministrų postus siūlys nepartinius kandidatus.

Darbo partijai pasiūlyta vadovauti keturioms ministerijoms: Žemės ūkio, Kultūros, Švietimo ir mokslo bei Socialinės apsaugos ir darbo. Žemės ūkio ministerijai turėtų vadovauto Sveikatos mokslų universiteto profesorius Vigilijus Jukna, jam priekaištų šalies vadovė neišsakė.