Į šias pareigas pretenduoja Lietuvos lenkų rinkimų akcija, paskutinė įšokusi į koalicijos traukinį.

Opoziciniai konservatoriai aštriai kritikavo šį pasiūlymą. Frakcijos seniūnas Jurgis Razma tai vadino niekuo nepagrįstu išlaidavimu. O Rimantas Dagys ironizavo, esą tokiu atveju galima sukurti 140 vicepirmininko postų – tiek pat reikalingų, kiek ir septintasis.

Antanas Matulas Seimui pasiūlė septintojo vicepirmininko etatą steigti tik metams – iki pirmininkavimo Europos Sąjungai, kuriam, anot valdančiųjų, ir reikalinga ši pareigybė, pabaigos.

Socdemas Julius Sabatauskas aiškino, kad pagal Seimo statutą vicepirmininkų būtų „ne daugiau“ nei septyni, o tai reiškia, kad skaičius kadencijos eigoje gali būti sumažintas.

Valdantieji šį A. Matulo pasiūlymą atmetė: už pasisakė 31 Seimo narys, prieš – 61, susilaikė 22.

Tęsiant svarstymą, socdemas, kandidatas į krašto apsaugos ministrus Juozas Olekas pažadėjo, kad opozicija taip pat gaus dar vieną vicepirmininko kėdę. Ji turėtų tekti Liberalų sąjūdžio frakcijai. Vis dėlto dešiniųjų nuomonės dėl naujos vicepirmininko pareigybės tai nepakeitė.

„Neikime tokiu keliu, piktindami visuomenę savo išlaidavimu“, - ragino konservatorius Valentinas Stundys.

Po svarstymo už naujo vicepirmininko pareigybę balsavo 72 Seimo nariai, prieš – 37, susilaikė 8.

Seimo pirmininkas Vydas Gedvilas pasiūlė naują pareigybę steigti ypatingos skubos tvarka.

Galutinėje stadijoje dešinieji toliau kritikavo naujo vicepirmininko įtvirtinimą. Liberalas Kęstutis Glaveckas skaičiavo, kad per ketverius metus ši pareigybė Lietuvai kainuotų apie 300 tūkst. litų. Jo kolega Eugenijus Gentvilas pasiūlė septintuoju vicepirmininku įtvirtinti jau į šias pareigas paskirtą socdemą Gediminą Kirkilą, kuris esą turės daugiausiai darbo su pirmininkavimu Europos Sąjungai, taigi ir turėtų sėsti į kėdę, kurios valdantiesiems esą reikia tik metams.

Valdantieji, savo ruožtu, ir toliau gynė pareigybės reikalingumą. Valentinas Mazuronis tvirtino, esą K. Glaveckas išpučia skaičius, 300 tūkst. Lt sumą skaičiuodamas su Seimo nario alga, kurią vicepirmininkas ir taip gauna.

Galutiniame balsavime už naujos pareigybės steigimą balsavo 73 Seimo nariai, prieš – 40, susilaikė 4. Taigi Seime bus septyni Seimo pirmininko pavaduotojai.