Tačiau jis nesutiko paaiškinti, ko imsis „darbiečiai“, kad būtų pasiektas kompromisas su šalies vadove, nepanorusia švietimo ir mokslo ministro poste matyti Virginijos Baltraitienės bei socialinės apsaugos ir darbo ministro kėdėje – Loretos Graužinienės.

„Aišku, kad netinka“, - trečiadienį vakare sakė V. Uspaskichas, paklaustas, ar jam tinka kabineto formavimas be dviejų ministrų.

„Aš netikiu, kad nebus surastas kažkoks aiškus, suprantamas kompromisas. Aš to tikiuosi“, - sakė Darbo partijos pirmininkas, nesutikęs paaiškinti, ar ieškos naujų ministrų kandidatūrų, ar sieks šio kompromiso kaip nors kitaip.

V. Uspaskichas tik pridūrė esą „tolerantiškas visiems šitiems dalykams“.

DELFI primena, kad prezidentė D. Grybauskaitė pareiškė, jog bet kokiu atveju tvirtins „kokią nors“ Vyriausybę, tačiau pabrėžė, kad kai kurie pateikti ministrai neatitiko jos keliamų trijų reikalavimų: mokėti kurią nors darbinę Europos Sąjungos kalbą, orientuotis srityje, kuriai norima vadovauti, žinoti europinę kuruojamos srities darbotvarkę.

Paskirtasis premjeras Algirdas Butkevičius neatmetė galimybės, kad Vyriausybė gali būti tvirtinama be dviejų ministrų – socialinės apsaugos ir darbo bei švietimo ir mokslo, šias sritis pavedant kuruoti kitiems ministrams.

Valdančią koaliciją sudarė keturios partijos – socialdemokratai, Darbo partija, partija „Tvarka ir teisingumas“, bei Lietuvos lenkų rinkimų akcija. Tačiau prezidentė D. Grybauskaitė yra pareiškusi, kad nepritaria valdančios koalicijos formavimui su teisiamųjų suole atsidūrusia Darbo partija, vėliau leido suprasti, kad tikisi, jog „darbiečiai“ į ministrų postus siūlys nepartinius kandidatus.

Darbo partijai pasiūlyta vadovauti keturioms ministerijoms: Žemės ūkio, Kultūros, Švietimo ir mokslo bei Socialinės apsaugos ir darbo. Žemės ūkio ministerijai turėtų vadovauto Sveikatos mokslų universiteto profesorius Vigilijus Jukna, Kultūros – Kęstutis Daukšys.

Socialinės apsaugos ir darbo ministre siūlyta L. Graužinienė, švietimo ir mokslo – V. Baltraitienė, tačiau jų paskyrimui priešinasi prezidentė. V. Juknos ir K. Daukšio kandidatūros priekaištų kol kas nesusilaukė.