„Manau, šiandien jokia paslaptis, yra išreikštas noras ar pageidavimas, kad būtų pasiūlytos kitos kandidatūros į dviejų ministrų postus – socialinės apsaugos ir darbo bei švietimo ir mokslo. Pagrindinis motyvas yra kompetencijos stoka pirmininkavimo laikotarpiu“, - trumpoje spaudos konferencijoje trečiadienį sakė A. Butkevičius.

Klausiamas, ką tai reiškia, paskirtasis premjeras tik gūžtelėjo pečiais: „Jūs jos paklauskite“.

Neoficialiai beveik neabejojama, kad abi politikės neįtinka dėl artimumo Darbo partijos pirmininkui Viktorui Uspaskichui.

„Aš kol kas laikausi pozicijos, kad V. Baltraitienė ir L. Graužinienė yra kompetentingos politikės, patyrusios“, - sakė A. Butkevičius bei pridūrė, kad šalies vadovė dėl šių dviejų kandidačių minėjo tik kompetenciją, bet ne jų priklausomybę Darbo partijai ar kitas aplinkybes.

Kultūros ministru siūlomas K.Daukšys

A. Butkevičius taip pat oficialiai patvirtino, kad kultūros ministru siūlomas Kęstutis Daukšys.

„Paslapties nėra, tai yra ponas K. Daukšys“, - sakė socialdemokratas.

Pats K. Daukšys sako, kad išmanymo kultūros srityje jam gali trūkti, tačiau esą jis atviras mokymuisi, be to, turi vadybinės patirties.
Kęstutis Daukšys

„Manau, kad kultūros srityje dar man daug ko reikės mokytis, aš atviras tam mokslui tikrai, stengsiuosi kuo daugiau sužinoti, vadybos srityje, man atrodo, esu pakankamai pasiekęs, žinau savo galimybes ir esu buvęs ministru, tad matyt nebus didelių sunkumų“, - teigė K. Daukšys.

Prie savo pirmųjų darbų politikas priskyrė Lietuvių literatūros ir Kultūros kaitos programų kūrimą bei tokį reglamentavimą, kad pinigus profesionaliajam menui skirstytų Kultūros taryba. Kaip svarbų darbą K. Daukšys įvardijo ir žemesniųjų grandžių kultūros darbuotojų atlyginimų kėlimą.

„Mano galva, vienas iš svarbesnių uždavinių yra kultūros finansavimo pagerinimas, struktūrinių fondų pritraukimas į kultūros sritį – muziejus, teatrus, kad būtų atnaujinami, kultūros paveldo objektus“, - svarstė politikas.

Išeitis – nepilna Vyriausybė?

Anot A. Butkevičiaus, jeigu šalies vadovė nenorėtų tvirtinti V. Baltraitienės ir L. Graužinienės į ministres, galima tvirtinti nepilnos sudėties Vyriausybę.

„Išeitis gali būti tokia: manau, kad mano tikslas, jog Vyriausybė būtų patvirtinta, gali atsitikti taip, kad Vyriausybė bus patvirtinta be dviejų ministrų“, - svarstė paskirtasis premjeras, pridūręs, kad premjeras turi teisę paskirti vienam iš ministrų pavaduoti nepaskirtą ministrą.

Klausiamas, ar jis pats, kaip premjeras, negalėtų parinkti kandidatų į ministrus, A. Butkevičius atsakė neigiamai – jo teigimu, Darbo partija turi pakankamai žmonių, kad galėtų rasti keletą kandidatų.

Pasak A. Butkevičiaus, jeigu prezidentei būtų tikę visi kandidatai, Vyriausybė jau būtų buvusi suformuotą pirmadienį. 

„Jinai yra pasakiusi, jeigu kandidatūros, mano teikiamos, būtų atitikę jos keliamus reikalavimus, dekretas jau būtų buvęs pasirašytas pirmadienį“, - sakė A. Butkevičius.

Diskusijos tęsis iki penktadienio

A. Butkevičius taip pat paaiškino, kad prezidentei jis yra pateikęs visus kandidatus į ministrus, nors šalies vadovė sako, kad nėra gavusi „suderinto ministrų kabineto“.

„Jūs maišote du dalykus – visi kandidatai į ministrų postus prezidentei yra pateikti. Jūs tikriausiai kalbate apie dekretą. Prezidentė yra pasakiusi, kad dekretas bus reikalingas tada, kai bus baigtos derinti kandidatūros. Galiu aiškiai pasakyti, kad net šiandien turėjau pokalbį su prezidente ir tikiuosi, kad iki penktadienio tęsis diskusijos ir derinimai“, - aiškino politikas.

DELFI primena, kad valdančią koaliciją sudarė keturios partijos – socialdemokratai, Darbo partija, partija „Tvarka ir teisingumas“, bei Lietuvos lenkų rinkimų akcija. Tačiau prezidentė D. Grybauskaitė yra pareiškusi, kad nepritaria valdančios koalicijos formavimui su teisiamųjų suole atsidūrusia Darbo partija, vėliau leido suprasti, kad tikisi, jog „darbiečiai“ į ministrų postus siūlys nepartinius kandidatus.

Darbo partijai pasiūlyta vadovauti keturioms ministerijoms: Žemės ūkio, į kurią siūlomas Sveikatos mokslų universiteto profesorius Vigilijus Jukna, Kultūros, Švietimo ir mokslo bei Socialinės apsaugos ir darbo. V. Juknos ir K. Daukšio kandidatūros priekaištų kol kas nesusilaukė.