„Esame pokalbyje ir diskusijose su Darbo partija dėl mano kandidatūros teikimo į kultūros ministro postą. Pokalbis įgauna pagreitį, sakykime taip. Aš, kaip suprantu, partija oficialiai pateikė tą kandidatūrą. Iš mano pusės, be abejo, pirminis sutikimas išsakytas“, - DELFI sakė G. Drukteinis.

Darbo partijos pirmininkas V.Uspaskichas, DELFI paklaustas, kodėl frakcijoje lankėsi G.Drukteinis, nukirto jau minėjęs, kad apie ministrus nesakys nėžodžio, kol nebus dekreto.

„Apie ministrus kalbėsiu tada,kai bus dekretas“, - sakė V. Uspaskichas.

Darbo partija į Vyriausybę iš viso turi deleguoti keturis ministrus – socialinės apsaugos, švietimo ir mokslo, kultūros ir žemės ūkio. Socialinės apsaugos ir darbo ministre siūloma Loreta Graužinienė, švietimo ir mokslo – Virginija Baltraitienė.

Tačiau rasti kandidato į kultūros ir žemės ūkio ministrų postus Darbo partijai nesisekė – paskirtasis premjeras Algirdas Butkevičius atmetė keletą pateiktų kandidatūrų.

Premjeras atmetė mažiausiai du kandidatus į žemės ūkio ministro postą – Rytį Šatkauską ir konservatorių, dabartinį žemės ūkio viceministrą Mindaugą Kuklierių, bei du arba tris kandidatus į kultūros ministro vietą.

Neoficialiai kalbėta, kad į kultūros ministrus siūlė renginių organizatorių Tadą Rimdžių ir aktorių Juozą Gaižauską.

K.Girnius: DP politika dėl ministrų – baikšti

Kęstutis Girnius
Politologas Kęstutis Girnius teigia, kad jam Darbo partijos taktika dėl ministrų yra nesuprantama. Pasak mokslininko, Darbo partija turėtų pradėti teikti pačius stipriausius kandidatus užimti ministrų postus ir jeigu prezidentė juos atmestų, visuomenės akyse ji atrodytų besielgianti netinkamai.

„Aš tikrai nežinau, koks čia tikslas. Jeigu aš būčiau Darbo partija, būčiau iš pradžių siūlęs stipriausius kandidatus ir tegul prezidentė vetuoja, jei nori. Bet jeigu ji neturi pagrindo vetuoti, tai parodytų, kad ji kažkaip neobjektyviai elgiasi ir nori kažkokios vendentos. Tuo būdu norėčiau pabrėžti, kad mes esame laimėję žmonių pasitikėjimą, turime teisę dalyvauti Vyriausybėje ir jei kandidatas tinkamas, tai kokie nors prezidentės priekaištai iš esmės būtų neaiškūs. Manau, kad tai būtų svarbu parodyti“, - teigė K. Girnius.

Atvirkščią elgseną, kai į ministrų postus siūlomi abejonių keliantys kandidatai, kurie neturi panašaus darbo patirties, K. Girnius vadina „baikščia politika“.

„Toks metimas yra kaip apsaugos metodas – išmeta vieną kandidatą, išmeta antrą, trečią. Vienus atmeta pats A. Butkevičius, kitus atmeta prezidentė ir pagaliau pateikia savo stipriausią kandidatą, kai jau apskaičiuoja, kad negalima daugiau vetuoti. Tai būtų nepaprastai baikšti ir labai nedrąsi politika. Man būtų sunku suprasti, kam tą žaidimą žaisti, nes visuomet yra galimybė, kad netvirtins ir stipriojo kandidato“, - sakė politologas.

K. Girnius priminė, kad buvęs Konstitucinio Teismo pirmininkas Egidijus Kūris yra užsiminęs apie tai, jog Vyriausybė gali būti tvirtinama ir be vieno ar kelių ministrų, mat praeityje tokių precedentų būta.

Politologas taip pat sako, kad realiai prezidentė gali atmesti kandidatą į ministrus net paskutinę ministrų kabineto formavimo dieną – tai yra 15-ą dieną po premjero patvirtinimo Seime. Tokiu atveju, anot K. Girniaus, kaltas lieka premjeras, nes būtent jis bus nesugebėjęs suformuoti Vyriausybės per Konstitucijoje apibrėžtą laiką.

L.Bielinis: ieško visuomenei priimtinų, bet suvaldomų ministrų

Lauras Bielinis
Vytauto Didžio universiteto profesorius Lauras Bielinis Darbo partijos taktiką dėl ministrų apibūdina kaip pasimetimą. Jo nuomone, pagrindinė problema ta, kad „darbiečiai“ nesiūlo arba negali siūlyti žmonių iš savo terpės.

„Matyt, iš anksto žinoma, kad jie bus netinkami nei premjerui A. Butkevičiui, nei prezidentei. Todėl jie gal ir turi savo partijos atstovų, kurie norėtų ir galėtų, bet jų neteikia, nes jų nepraleis. Kita vertus, jie gali abejoti savo partijos atstovais, kurie galbūt ir galėtų, galbūt ir norėtų, bet jiems patiems nėra iki galo pažįstami. Todėl ieško tokių, kurie galėtų būti priimtini visuomenei ir vienaip ar kitaip sutramdomi, valdomi iš Darbo partijos“, - svarstė L. Bielinis.

Politologas atmetė teiginius, kad Darbo partija tampo už ūsų koalicijos partnerius ar prezidentę, nes, jo nuomone, ši partija yra gana stipri, tad tokie žaidimai jai nereikalingi.

„Nemanau, kad tai žaidimas. Mano galva, Darbo partija nėra ta partija, kuri būtų silpna. Ji iš tiesų turi didelį potencialą, nes turi daug narių Seime, gali daryti stiprią įtaką. Šiuo atveju, manyčiau, reikalas nėra susietas su noru žaisti aplinkybėmis. Greičiausiai ši partija yra savotiškai pasimetusi situacijoje“, - sakė L. Bielinis.