Vilniaus apygardos administracinis teismas (VAAT) pirmadienį patenkino A.Sasnausko skundą ir panaikino R.Šukio įsakymą, BNS informavo teismo atstovė Sigita Jacinevičienė-Baltaduonė.

VAAT, be kita ko, nutarė, jog buvo praleistas terminas nuobaudai skirti - ji galėjo būti skirta iki 2011-ųjų metų balandžio.

Papeikimas A.Sasnauskui skirtas už 2010 metais banke "Swedbank" padėtus fondo indėlius, nurodžius, kad jis skirtas už aplaidumą, formuojant 2010 metų Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) rezervą bei disponuojant jo lėšomis.

Teismo nutartyje rašoma, kad papeikimas A.Sasnauskui skirtas ir dėl to, kad PSDF lėšos turėjo būti laikomos specialioje Sveikatos apsaugos ministerijos sąskaitoje, tačiau Ligonių kasos lėšos daugiau nei dešimtmetį laikytos banke „Swedbank“ (tuomet - Lietuvos taupomasis bankas), kuris dar 1996-ųjų gruodį laimėjo skelbtą konkursą.

Tačiau VAAT nutarė, kad teismas neturi teisės analizuoti aplinkybių dėl Viešųjų pirkimų įstatymo pažeidimo - dėl konkurso bankui parinkti tinkamumo.

Sprendimas per 14 dienų gali būti skundžiamas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

Vilniaus apygardos teismui savo ruožtu niekaip nepavyksta pradėti nagrinėti piktnaudžiavimu įtariamo A.Sasnausko ir kitų kaltinamųjų bylos. Nagrinėjimas, vienam iš kaltinamųjų sergant, liepą ketvirtą kartą buvo atidėtas iki gruodžio.

Prokurorai ikiteisminį tyrimą dėl PSDF rezervo formavimo balandžio pabaigoje nutraukė, tačiau rekomendavo šioje istorijoje įvertinti VLK darbuotojų tarnybinę atsakomybę.

Valstybės kontrolė pernai balandį sukritikavo VLK, kad ji viršplaninių lėšų nenaudojo suteiktų paslaugų visai vertei apmokėti, o banke "Swedbank" sudarė terminuotųjų indėlių sutartis. R.Šukys tuomet kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, prašydamas įvertinti, ar VLK vadovų veiksmuose nebūta piktnaudžiavimo. Generalinė prokuratūra medžiagą perdavė STT, tačiau ji savo ruožtu nusprendė, kad pradėti ikiteisminį tyrimą nėra pagrindo.

VAAT duomenimis, Sveikatos apsaugos ministerija Generalinės prokuratūros prašė įvertinti, ar padedant valstybės lėšas - PSDF rezervo lėšas - kaip indėlį banke "Swedbank" nepadaryta žala valstybei, nes nebuvo įvertinta alternatyva tuos pinigus investuoti į valstybės vertybinius popierius, bei įvertinti, ar tokiais veiksmais neturėta asmeninės naudos.

Teismo duomenimis, A.Sasnauskas šių metų gegužę generaliniam prokurorui pateikė skundą, kuriame nurodė, kad su pareikštais įtarimais nesutinka.

Valstybės kontrolė 2011 metais paskelbė, kad PSDF biudžetas 2010 metais turėjo daugiau kaip 0,5 mlrd. litų perteklių, tačiau surinkus daugiau nei planuota lėšų PSDF biudžetas nebuvo peržiūrimas, o pinigai laikyti banke.

Auditoriai nurodė, kad nebuvo išnaudotos visos galimybės PSDF biudžeto lėšas panaudoti efektyviau asmens sveikatos priežiūros paslaugoms apmokėti, nes Ligonių kasos turimų viršplaninių lėšų nenaudojo paslaugoms apmokėti, o su bankais sudarė terminuotųjų indėlių sutartis. Taip 2010 metais buvo panaudota 700 mln. litų.

VLK vadovas Algis Sasnauskas teismų slenksčius jau mina dėl kitų dalykų. Jis teisiamas dėl piktnaudžiavimo, perkant intelektualinės saugos paslaugas. A.Sasnauskas iki šiol eina VLK vadovo pareigas ir jam pateiktus kaltinimus atmeta.