Socdemų lyderis abejojančius dėl savo nuoseklumo ragino „skaityti tarp eilučių“, o kadenciją baigiančiam premjerui Andriui Kubiliui pasiūlė pačiam prisiimti atsakomybę dėl Darbo partijos bylos vilkinimo. Konservatorius Mantas Adomėnas sumanė išbandyti būsimojo premjero anglų kalbos žinias – jis A. Butkevičiui uždavė klausimą anglų kalba. Atsakymo jis sulaukė – tiesa, lietuviškai.

E.Masiulis pasimetė – kuris A.Butkevičius yra tikrasis?

Liberalų sąjūdžio lyderis Eligijus Masiulis ironiškai klausė, kuris A. Butkevičius yra „tikrasis“.

„Labai atidžiai stebiu paskutines kelias savaites jūsų pasisakymus. Ir man visgi pradeda darytis neaišku – kuris gi A. Butkevičius yra tikrasis. Kuris statys atominę elektrinę, ar kuris nestatys? Ar tas, kuris vieną dieną balsuoja prieš Konstitucinio Teismo išvadas (dėl Darbo partijos sąrašo – DELFI), ar tas, kuris kitą dieną balsuoja už?“ - ironizavo E. Masiulis.

Kandidatas į premjerus replikavo, kad „reikia gal skaityti kai kuriuos pasisakymus tarp eilučių“. Jis taip pat priminė, kad vienas Konstitucinio Teismo teisėjas – Egidijus Šileikis – pateikė atskirąją nuomonę dėl „darbiečiams“ nepalankios išvados.

E. Masiulis taip pat klausė, kaip kandidatas į premjerus balsuos dėl Viktoro Uspaskicho ir kitų „darbiečių“ teisinės neliečiamybės. A. Butkevičius liko lakoniškas: „Elgsiuosi principingai“.

Darbo partijos šantažo neįžvelgia

A. Kubilius, kuris jau netrukus turės užleisti premjero kėdę A. Butkevičiui, kandidato į savo įpėdinius klausinėjo apie Darbo partijos bylos ateitį.

„Jūs būsite ir visos koalicijos lyderiu. Jeigu iš tikrųjų juo sugebėsite būti ir juo nebus Viktoras Uspaskichas. Vakar jūs labai aiškiai įvardijote, kad jūsų frakcija pasidavė šantažui dėl Vytauto Gapšio tapimo pirmuoju Seimo vicepirmininku. (...) Ar jūs, kaip prezidentė sakė, ir jūsų partija nebūsite priedanga tam, kad būtų nutraukta byla juodosios buhalterijos, jūsų partija, jūsų frakcijai nebalsuojanti visiems už imuniteto atėmimą?“ - klausė konservatorių lyderis.

A. Butkevičius pakartojo balsavime dėl neliečiamybės atėmimo elgsiąsis principingai. Be to, politikas paneigė savo žodžius, esą Darbo partija būtų palikusi koaliciją, jei V. Gapšys nebūtų buvęs išrinktas pirmuoju Seimo vicepirmininku.

„Jokio šantažo nebuvo dėl pavaduotojo – mes taryboje sprendėme dėl Seimo pirmininko pareigų užėmimo. Ir nereikia klaidinti visuomenės. O po to jau vyko koalicijoje pačioje diskusija dėl kitų pareigų“, - sakė būsimasis premjeras.

Jis taip pat pareiškė, kad juodosios buhalterijos bylos vilkinimas – ir A. Kubiliaus nuopelnas. „Dėl buhalterinės tos vadinamos bylos – reikėtų prisiimti, gerbiamas A. Kubiliau, jums atsakomybę. Tiek metų vyksta teismo procesas. Tai jūs tikriausiai ketverius metus buvote dabar valdžioje“, - ironizavo socdemų lyderis.

Anglų kalbos egzaminas nepavyko

M. Adomėnas, mokslus baigęs prestižiniame Kembridžo universitete, kandidatui į premjerus pateikė klausimą apie pirmininkavimą Europos Sąjungai, savo paklausimą formuluodamas anglų kalba.

„During the Lithuanian presidency, what are the principal goals that you want to achieve in terms of the Eastern Partnership?“, - klausė M. Adomėnas. Taip jis teiravosi, kokių pagrindinių tikslų kandidatas į premjerus nori pasiekti Rytų partnerystės srityje per Lietuvos pirmininkavimo laikotarpį.

A. Butkevičius atsakė – tiesa, ne apie pirmininkavimą ir ne angliškai.

„Ačiū. Sėkmingai susidorosim su jūsų užduodamais klausimais ir jūsų pasiūlymais. Ir visi žmonės – ministrai ir ministras pirmininkas – kalbės tokia kalba angliška, kokia reikalinga“, - sakė socdemas.