Balsų skaičiavimas baigtas tik po vidurnakčio.

Didžiausio palaikymo sulaukė I. Degutienė. Ji vienintelė surinko daugiau nei šimtą balsų.

Socialdemokratai į vicepirmininkus teikė du kandidatus. DELFI duomenimis, už A. Sysą balsavo 93 Seimo naria, prieš – 38. G. Kirkilo kandidatūrą palaikė 98 parlamentarai, prieš balsavo 33.

„Tvarkietį“ K. Komskį slaptame balsavime palaikė 73 parlamentarai, jo skyrimui vicepirmininku nepritarė 56 politikai.

Už konservatorę I. Degutienę Seimo vicepirmininkės poste balsavo 112 Seimo narių, prieš – 17.

Darbo partijos kandidatas į pirmojo vicepirmininko postą V. Gapšys sulaukė 78 parlamentarų palaikymo, prieš jo kandidatūrą balsavo 50 Seimo narių. Jis išrinktas vicepirmininku, tačiau dėl V. Gapšio paskyrimo pirmuoju pavaduotoju turėjo vykti atskiras atviras balsavimas.

Šiuos duomenis, atnaujinus pirmąjį posėdį, oficialiai patvirtino ir išrinktasis Seimo pirmininkas Vydas Gedvilas. Jis ir penki vicepirmininkai sudarys naująją Seimo Valdybą. Už tokią jos sudėtį balsavo 92 Seimo nariai, prieš - 1, susilaikė 12.

Bandė nukelti V.Gapšio skyrimą pirmuoju vicepirmininku

Konservatoriai šį sprendimą pasiūlė atidėti kitai savaitei, kas, kaip ir buvo galima tikėtis, sukėlė Darbo partijos frakcijos pasipiktinimą. Netgi Viktoras Uspaskichas pareiškė balsavęs "už Ireną" ir stebėjosi, kodėl dabar turėtų būti kliudoma V. Gapšio paskyrimui. Vėliau į protesto chorą įsijungė ir "Tvarkos ir teisingumo" parlamentarai.

Už konservatorių pasiūlymą padaryti pertrauką iki kito posėdžio balsavo 35 Seimo nariai, prieš - 65, susilaikė 12. Taigi prašymas paskelbti pertrauką atmestas.

Nors konservatoriai aktyviai apeliavo į valdančiuosius, kad jie atidėtų sprendimą dėl V. Gapšio, procedūra sustabdyta nebuvo. Galutiniame balsavime už sukčiavimu kaltinamo Darbo partijos atstovo paskyrimą pirmuoju Seimo vicepirmininku balsavo 77 parlamentarai, prieš - 26, susilaikė 3. Taigi V. Gapšys paskirtas pirmuoju Seimo vicepirmininku.

Pirmąjį savo posėdį 2012-2016 m. kadencijos Seimas baigė tik apie 1.15 val. nakties.

R.Juknevičienė: V.Gapšys, o ne V.Gedvilas bus tikrasis Seimo pirmininkas

Prieš Seimo vicepirmininkų paskyrimą vyko audringos diskusijos. Socdemų A. Syso bei G. Kirkilo ir konservatorės I. Degutienės kandidatūroms didesnio pasipriešinimo nebuvo. O aršiausias žodžių karas užvirė dėl Darbo partijos bylos kaltinamojo V. Gapšio bei „tvarkiečio“ K. Komskio, kuris už pareiškimus apie jo ir jo šeimos sąsajas su kontrabandininkais opozicijos atstovą Mantą Adomėną pažadėjo paduoti į teismą.

Konservatorė Rasa Juknevičienė posėdžio metu pareiškė, kad V. Gapšys, o ne V. Gedvilas bus „faktinis Seimo pirmininkas“.

Ji taip pat teigė, kad valdantieji susitarė tarpusavyje ir su „Drąsos kelio“ frakcija – esą taip per balsavimo dėl neliečiamybių panaikinimo procedūras bus sužlugdyta Darbo partijos byla.

Socdemas Vytenis Andriukaitis R. Juknevičienei replikavo, kad „imunitetas tam, kad žmonės apsigintų“ ir priminė, kad ankstesniame Seime buvo ne vienas skandalingas balsavimas dėl parlamentarų patraukimo baudžiamojon atsakomybėn. Vis dėlto plačiau apie neliečiamybės klausimus jis nekalbėjo.

Socdemų frakcijos seniūnė Irena Šiaulienė R. Juknevičienę paragino nesisvaidyti įtarinėjimais.

V. Gapšio bendražygė Loreta Graužinienė iš Seimo tribūnos priminė, kad sykį parlamentas jau panaikino kolegos neliečiamybę. Tačiau 2008 m. esą Seimo komisija siūlė imunitetą jam palikti, o buvo priimtas priešingas "politinis sprendimas".

"Bet aš tikiu, kad teisingumas Lietuvoje nugalės", - pridūrė L. Graužinienė.

Dėl V. Gapšio kandidatūros aistros virė tiek valdančiojoje koalicijoje, tiek už jos ribų. Atsakydami į prezidentės Dalios Grybauskaitės kritiką, socialdemokratai paskelbė, kad jis ir Darbo partijos lyderis Viktoras Uspaskichas vadovaujančių postų neužims. Tiesa, kaip vėliau pripažino socdemų lyderis Algirdas Butkevičius, šios derybos nebuvo lengvos, o „darbiečiai“ griežtai reikalavo, kad būtų pritarta V. Gapšio kandidatūrai į Seimo pirmininkus.

V. Gapšys, kaip ir V. Uspaskichas bei į Seimą išrinkta buvusi Darbo partijos centrinės būstinės vadovė Vitalija Vonžutaitė, yra kaltinamaisiais vadinamojoje juodosios buhalterijos byloje. Prokurorai jau pradėjo ruošti prašymus dėl jų teisinės neliečiamybės panaikinimo.

Partija „Tvarka ir teisingumas“ į vicepirmininkus nutarė teikti Kęsto Komskio kandidatūrą. Socdemų kandidatai į analogiškas pareigas – Gediminas Kirkilas ir Algirdas Sysas. Opozicijoje liekantys konservatoriai nutarė į vicepirmininko postą siūlyti Irenos Degutienės kandidatūrą. Ji pirmininkavo kadenciją baigusiam 2008-2012 m. Seimui.

V.Gedvilas: V.Gapšys yra puikus kandidatas

Seimo pirmininkas Vydas Gedvilas teigia laikąs "darbietį" V. Gapšį puikiu kandidatu į Seimo vadovo pirmojo pavaduotojo pareigas.

V.Gedvilas teigia, jog V.Gapšys yra "jaunas, išsilavinęs darboholikas", su kuriuo bus lengva dirbti.

"Labai gerai vertinu (V.Gapšio kandidaūrą - red.). Nežiūrint to, kas yra spaudoje, aš vertinu jo dalykines savybes - tai yra jaunas gabus žmogus, mokantis dvi kalbas, laisvai kalbantis prancūziškai ir angliškai. Kitas dalykas, kad jis 4 metus jau dirbo Seime ir labai kompetetingai dirbo, buvo frakcijos seniūnas. Ir aš jį labai aukštai vertinu, jei jis bus pirmasis mano pavaduotojas, man bus labai nesunku dirbti. Nes tai žmogus, kuris gali dirbti dieną naktį, darboholikas yra, puikiai išmanantis ir yra teisininkas, ir jaunas žmogus ir kasdien jis tobulėja, jis yra puikus, atmetant visas nuomones apie jį", - BNS penktadienį sakė Seimo pirmininku išrinktas V.Gedvilas.

Darbo partijos pirmininko pavaduotojas V.Gapšys, kaip ir šios partijos pirmininkas Seimo narys Viktoras Uspaskichas yra kaltinamas sukčiavimu vadinamojoje Darbo partijos juodosios buhalterijos byloje.

Tapęs Seimo nariu ir prisiekęs penktadienį jis vėl įgijo teisinę neliečiamybę.

A.Sysas: Seimas turi būti populiaresnis bent jau už Vyriausybę

Pirmiausiai Seimas pradėjo A. Syso kandidatūros svarstymą.

„Viso Seimo didžiausia užduotis – kad mes nebūtume visuomenės apklausų reitinguose paskutinėje vietoje. Reikėtų aplenkti bent jau Vyriausybę“, - atsakydamas į parlamentarų klausimus sakė socialdemokratas.

Jis nesiėmė prognozuoti, ar opozicijai tradiciškai bus atiduoti Seimo Audito komiteto bei Antikorupcijos komisijos pirmininkų postai. Tai opozicija palydėjo pasipiktinimo šūksniais.

Liberalas Remigijus Šimašius pasveikino A. Sysą su beveik garantuota pergale. Sykiu jis kiek pašiepė socdemą, mat šis užsiminę tapęs "per dideliu socialistu".

G.Kirkilas save vadina politikos dinozauru

Antrasis Seimui prisistatė G. Kirkilas.

„Tokių dinozaurų yra dar trys – tai Andrius Kubilius, Algimantas Salamakinas ir kažkaip kitaip reikėtų Ireną Šiaulienę pavadinti“, - sakė šeštą kartą į Seimą išrinktas politikas.

Jis ragino ir valdančiuosius, ir opoziciją ypatingai rimtai žiūrėti į vieną artėjantį darbą – pirmininkavimą Europos Sąjungai.

Kaip ir A. Syso atveju, R. Šimašius pareiškė beveik neabejojantis G. Kirkilo paskyrimu į Seimo vicepirmininko postą. G. Kirkilo jis pasiteiravo, ar liberalai, kaip ir konservatoriai, gali tikėtis Seimo vicepirmininko posto. Kandidatas į vicepirmininkus teigė neprieštaraujantis tam, tačiau postas Liberalų sąjūdžiui esą priskirtinas prie ateities klausimų.

G. Kirkilas teigė pasisakantis už „kuo platesnį opozicijos dalyvavimą“ Seimo darbe ir iš principo neprieštaraujantis, kad dešiniesiems atitektų Audito komiteto, Antikorupcijos bei Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkų postai.

Liberalas Petras Auštrevičius pretendento pasiteiravo, ką jis rinktųsi – politinę priklausomybę ar kompetenciją. G. Kirkilas replikavo, kad šie dalykai yra suderinami.

„Partijos nėra nei Lietuvos priešai, nei koks kitoks blogis. Partijos yra svarbiausia pilietinės visuomenės dalis“, - pridūrė socdemas.

Konservatorė R. Juknevičienė, kritikavusi V. Gapšio kandidatūrą, G. Kirkilą teigė vertinanti teigiamai ir laikanti vienu geriausių valdančiųjų kandidatų į Seimo vadovus.

V.Gapšys: konservatorių Lazdijų merą teismas išteisino

Trečiasis Seimui prisistatė V. Gapšys.

Konservatorius Kęstutis Masiulis klausė, kaip Darbo partijos bylos kaltinamasis derins darbą Seime su lankymusi teismuose. V. Gapšys replikavo gerbsiantis teismo darbotvarkes.

„Darbietis“ ragino gerbti nekaltumo prezumpciją. Jis konservatoriams priminė penktadienio teismo nuosprendį, kuriame jų partietis Lazdijų meras Artūras Margelis išteisintas dėl korupcinių nusikaltimų.

R. Šimašius paklausė, ar V. Gapšys savo pareiškimais dėl Darbo partijos bylos nespaudžia teismo.

„Turiu savo nuomonę ir ją išsakau kaip pilietis. Puikiai suprantu savo pareigas, kurias aš galiu užimti. Ir aš paisysiu Konstitucijos ir įstatymų, eidamas šias pareigas“, - atsakė „darbietis“.

Pretendentas į ministrus prabilo apie Darbo partijos bylą ir „kitus išgalvotus dalykus“

„Tvarkos ir teisingumo“ partijos atstovas bei pretendentas į vidaus reikalų ministro postą Remigijus Žemaitaitis užsiminė Darbo partijos bylą priskiriantis prie „išgalvotų dalykų“.

„Man keista klausytis kolegų tokių sarkastinių klausimų jums. Apie bylą, apie dar kažkokius išgalvotus dalykus“, - sakė R. Žemaitaitis.

V.Uspaskichas: reikia sutvarkyti iš pradžių teisėsaugą, o paskui kalbėti apie teisę

Darbo partijos pirmininkas Viktoras Uspaskichas su būriu bendražygių taip pat užstojo V. Gapšį.

„Vytautas (...) vertas ne tik apkalbų, ne tik pagyrų. Jis tiesiog vertas tapti Seimo pirmininko pavaduotoju, - kalbėjo V. Uspaskichas, pažymėdamas, kad dešinieji esą pamiršo nekaltumo prezumpciją, o jiems iškeltos bylos esą baigėsi niekuo. - Reikia sutvarkyti iš pradžių teisėsaugą, o paskui kalbėti apie teisę.“

V. Gapšį partijos lyderis vadino „puikiausiu žmogumi, kuris sujungtų dešinę ir kairę“.

K.Komskis savo tinkamumui pristigo žodžių

„Tvarkiečių“ kandidatas į vicepirmininkus K. Komskis savo prisistatymą pradėjo pareikšdamas, kad jam trūksta žodžių savo tinkamumui apibūdinti.

Jis priminė, kad ikiteisminiuose tyrimuose dėl jo naudai Šilutės-Pagėgių apygardoje galimai pirktų balsų – politikas pabrėžė pats jokių įtarimų nesulaukęs ir galintis tai įrodyti. K. Komskis kvietė „nepasiduoti provokacijoms“ ir balsuoti už savo kandidatūrą.

Konservatorius Stasys Šedbaras paklausė, ar galimo balsų pirkimo istorija nemes šešėlio Seimo vadovybei.

K. Komskis priminė kreipęsis į prokurorus ir pats pasisiūlęs būti apklaustas. Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) vadovo Zenono Vaigausko pareiškimus, esą jo pergalės atveju Šilutės-Pagėgių apygardos rezultatai būtų buvę panaikinti, jis vadino politikavimu. K. Komskis pabrėžė, kad Zarasų-Visagino apygardoje, kur dėl balsų pirkimo įkliuvo antrą vietą užėmęs „darbietis“, VRK rinkimų rezultatus panaikino po pirmojo turo.

M.Adomėną žada paduoti į teismą

Svarstant K. Komskio kandidatūrą, pasigirdo ir pirmasis grasinimas teismu.

Konservatorius Mantas Adomėnas „tvarkiečiui“ uždavė ironišką klausimą: „Ar jūs ir jūsų šeima nutraukėte ryšius su Pagėgių kontrabandos verslo nusikalstamomis grupuotėmis?“

Čia K. Komskis užsiplieskė. „Aš tikrai po šitų jūsų žodžių tikrai kreipsiuosi į reikiamas tarnybas. (...) Už šitą jūsų šmeižimą, kolega, jums reikėtų sėsti į kalėjimą“, - pyko kandidatas į Seimo vicepirmininkus.

Vėliau jis pažymėjo, kad jam yra suteikti visi leidimai dirbti su įslaptinta informacija. Esą jeigu jis ar jo šeima turėtų kokių nors ryšių su nusikalstamomis grupuotėmis, tokių leidimų jis negalėtų gauti.

V.Gedvilas apie I.Degutienės skyrimą: „tai bus pirmas protingas sprendimas šiandien“

Paskutinioji Seimui prisistatė I. Degutienė. Ji pirmiausiai pamėgino apraminti užvirusias aistras.

„Kviečiu pirmiausiai, kad šiek tiek galbūt visi susivokim. Kad nuo mūsų pačių priklauso, koks bus tas Seimo įvaizdis“, - kalbėjo I. Degutienė.

Kaip ir liberalų atstovai, ji išreiškė viltį, kad opozicija gaus ir antrą Seimo vicepirmininko postą.

Net keli parlamentarai pasiūlė praleisti klausimų fazę ir tiesiog patvirtinti I. Degutienės kandidatūrą.

„Ir tai bus pirmas protingas sprendimas šiandien“, - sakė išrinktasis Seimo pirmininkas V. Gedvilas.