Už tai balsavo 77 Seimo nariai, prieš buvo 11 parlamentarų ir 10 politikų susilaikė.

Kaip žinoma, Seimas antradienį atsisakė pritarti panašiam nutarimo projektui, tačiau vėliau socialdemokratai paskelbė balsuodami vieningai suklydę ir dėl šios priežasties trečiadienį iš ryto įregistravo naują nutarimo projektą.

E.Klumbys: KT sprendimai nėra privalomi

„Tvarkietis“ Egidijus Klumbys ragino nepalaikyti siūlymo neprileisti trijų Darbo partijos kandidatų į Seimą. Jis tvirtino, esą KT sprendimai, nors jie yra galutiniai ir neskundžiami, Seimui nėra privalomi.

„Tie, kurie čia kalba apie KT sprendimų privalomumą, baikit kalbėti šitas nesąmones. Seimas yra laisvas savo sprendimuose. Yra KT nutarimas. Ir suteikta teisė galutinį žodį tarti Seimui. Ir kuomet jūs kalbat apie privalomumą, apie paklusimą, gerbiamieji, kam reikia šitų nesąmonių? Tai yra pirmas dalykas“, - kalbėjo E. Klumbys.

Jis teigė, kad sprendimas jau priimtas antradienio balsavimu, ir trys „darbiečiai“ turi būti pripažinti išrinktais į Seimą.

„Vakar mes aiškiai išsprendėme šitą klausimą, padėjome tašką. Staiga kažkas nutinka, ir kolegoms socialdemokratams staiga nušvinta protas. Kiek dar tokių bus nušvitimų?“ - ironizavo E. Klumbys.

K.Masiulis: jei premjeras bus A.Butkevičius – jis keis nuomonę nuo ryto iki vakaro

Konservatorius Kęstutis Masiulis Seimo tribūnoje pažėrė priekaištų socialdemokratų lyderiui Algirdui Butkevičiui, kuris esą keičia savo nuomonę priklausomai nuo paros laiko bei neįvardijamų teisininkų klaidinimo.

„Jau dabar galima daryti tam tikras prognozes. Štai pirmoji mano prognozė apie tai, koks bus premjeras, jeigu juo taps A. Butkevičius. Mes matysime premjerą, kuris vieną rytą pasakys, kad atominė elektrinė yra geras dalykas, o vakare – visiškai niekam tikęs. Tai bus premjeras, kuris iš vakaro pasakys, kad jis gerbia Konstituciją, o kitą dieną per pietus kartu su visais vieningai blokuos Konstitucijos pagarbą, o vakare dėl to eis į ekranus ir verkšlens, kad padarė klaidą, nes jį suklaidino kažkokie anoniminiai teisininkai“, - piktinosi K. Masiulis.

„Tai bus premjeras, kuris neturės savo nuomonės ir neturės pozicijos bei koks nors tariamas anoniminis teisininkas galės pakišti bet kokį raštelį ir jis iš karto tą nuomonę keis“, - pridūrė konservatorius.

Jo teigimu, tai reiškia, kad kai pas A. Butkevičių atvyks užsienio partneriai derėtis dėl vieno ar kito dalyko, jis ką nors pažadės, tačiau vėliau apgailestaus ir atsiims savo žodžius.

Primenama, kad socialdemokratai antradienį vieningai blokavo nutarimo projektą, kuris turėjo įgyvendinti Konstitucinio Teismo išvadą, tačiau vakare socialdemokratų lyderis A. Butkevičius pareiškė, jog jo partijos kolegos ir jis pats balsuodami suklydo – esą jie buvo suklaidinti teisininko, teigusio, kad negalima užkirsti kelio į Seimą trims Darbo partijos nariams, mat įtarimai, kad jų naudai galėjo būti perkami balsai, nėra įrodyti.

„Lygiai tą patį galime pasakyti apie „darbiečius“, kurie svarstant klausimą sako, kad nedalyvaus balsavimuose, bet už pusvalandžio praregi ir balsuoja bei užblokuoja konstitucinius sprendimus“, - aiškino K. Masiulis, pridūręs, kad „VU“ kviečia nepaklusti Konstitucinio Teismo išvadai – vadinasi, siūlo piliečiams negerbti teismų.

„VU“ tai santrumpa, įvardijanti Darbo partijos pirmininką Viktorą Uspaskichą vadinamojoje Darbo partijos „juodosios buhalterijos byloje. Slaptame susirašinėjime V. Uspaskichas buvo vadinamas VU. Apie tai žurnalistų paklaustas V. Uspaskichas buvo kategoriškas – esą susirašinėjime kalbėta ne apie jį, o galbūt apie Vilniaus universitetą.

A.Butkevičius: rinkimų kampanija pakenkė K.Masiulio sveikatai

Socdemų lyderis A. Butkevičius su ironija reagavo į šį K. Masiulio monologą.

„Ponas K. Masiulis jau nebesuvokia, kur yra dauguma ir kas yra ministras pirmininkas. Tai aš matau, kad ta rinkiminė kampanija kai kam tikriausiai sveikatai sukėlė tam tikrų problemų“, - ironizavo pretendentas į premjerus.

Jis taip pat aiškino, dėl ko socdemai „suklydo“ antradienio balsavime dėl Darbo partijos kandidatų.

„Tam buvo daug priežasčių vakar, kada jūs skubinote priimti (sprendimą – DELFI), kada pilnai nebuvo išaiškintas. Ir nereikia buldozeriu važiuoti, kaip jūs važiuojate visus ketverius metus. Jeigu jums trūksta kompetencijos – visuomenė pasakė savo žodį ir tarė“, - kreipdamasis į I. Degutienę sakė A. Butkevičius.

Konservatoriams prireikė pertraukos

Seimas taip pat svarstė Tautininkų sąjungos lyderio Gintaro Songailos pasiūlymus. Jis bandė įtikinti Seimą, kad reikia išbraukti Lietuvos lenkų rinkimų akcijos kandidatus, išrinktus pagal sąrašą.

Mat esą abejotina, ar ši partija išrinkta teisėtai – esą ji perkopė partijai reikalingą 5 proc. barjerą, bet iš tiesų rinkimuose dalyvavo kaip koalicija, kadangi Lenkų rinkimų akcijos sąraše dalyvavo Rusų aljanso bei Liaudies partijos kandidatai, o šios partijos pačios rinkimuose nedalyvavo. Taigi Lenkų rinkimų akcijai esą reikėjo taikyti ne partijai reikalingą 5 proc. ribą, o koalicijai taikomą 7 proc. barjerą.

Čia įsiterpė konservatoriai. Stasys Šedbaras frakcijos vardu paprašė pertraukos nutarimo peržiūrai, tokios pat pertraukos paprašė ir frakcijos seniūnas Jurgis Razma.

Už pertrauką balsavo 84 Seimo nariai, prieš – 15, susilaikė 14. Taigi klausimo svarstyme padaryta vienos valandos pertrauka.

Išbraukė dar porą pavardžių

Po pertraukos prie daugiamandatės rezultatų grįžęs Seimas pirmiausiai atmetė pirmąjį G. Songailos pasiūlymą. Jį palaikė tik 10 parlamentarų. Taigi Lenkų rinkimų akcijos politikai ir dar du pagal sąrašą išrinkti Darbo partijos politikai, kuriuos Tautininkų sąjungos lyderis siūlė išbraukti iš Seimo, lieka išrinkti.

Be to, G. Songaila pasiūlė papildyti išbraukiamų Darbo partijos sąrašo kandidatų sąrašą, prie J. Pinskaus, Ž. Pinskuvienės ir J. Gaudutienės pridedant Viačeslavą Ždanovičių bei Vytautą Gricių, kurie taip pat figūruoja balsų pirkimo tyrime. Tokiam pasiūlymui Seimas pritarė.

Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas Stasys Šedbaras pasiūlė jungtinį nutarimo projektą: iš išrinktų Seimo narių šalinti Pinskus bei J. Gaudutienę, vietoje jų paskiriant kitus „darbiečius“: Viliją Filipovičienę, Gediminą Jakavonį ir Larisą Dmitrijevą. Kaip ir G. Songaila, jis taip pat pasiūlė iš „darbiečių“ sąrašo braukti V. Ždanovičių bei V. Gricių. Tokiam S. Šedbaro pasiūlymui Seimas pritarė.

Pakoreguotam Seimo nutarimo projektui pritarė 71 Seimo narys, prieš balsavo 12, susilaikė 16. Vėliau pakeistas nutarimo projektas patvirtintas po svarstymo.

Pateikė V.Andriukaitis

Nutarimo projektą trečiadienį pristatė socialdemokratas Vytenis Andriukaitis, kurio parengtas dokumentas savo forma skiriasi nuo ankstesniojo, nes nurodo visų į Seimą daugiamandatėje rinkimų apygardoje išrinktų parlamentarų sąrašą.

Konservatorės Vilijos Aleknaitės-Abramikienės paklaustas, kodėl socialdemokratai antradienį nebalsavo už panašų nutarimo projektą, kuriuo būtų buvusi įgyvendinta Konstitucinio Teismo išvada, V. Andriukaitis aiškino, jog ankstesnis nutarimo projektas buvo prastas, nes nepaskelbė viso išrinktų Seimo narių sąrašo.

„Išties aš nebūčiau taip pat balsavęs už vakar pateiktą projektą, kadangi jis neįgyvendina Teismo išvados ir nesuteikia teisės Seimui patvirtinti galutinį daugiamandatės apygardos sąrašą, jis įsiterpia į Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) sprendimą“, - sakė V. Andriukaitis.

DELFI primena, kad Konstitucinis Teismas lapkričio 10 d. paskelbė išvadą, kad galutiniai Seimo rinkimų rezultatai daugiamandatėje rinkimų apygardoje buvo patvirtinti teisėtai, tačiau Seimo rinkimų įstatymui prieštarauja Darbo partijos kandidatų Ž. Pinskuvienės, J. Gaudutienės, J. Pinskaus, Vytauto Griciaus, Viačeslavo Ždanovičiaus galutinis vietos nustatymas po rinkimų.

Iš penkių Konstitucinio Teismo išvadoje paminėtų Darbo partijos narių į Seimą pateko Ž. Pinskuvienė, J. Pinskus bei J. Gaudutienė, todėl Seimas turėjo apsispręsti dėl šių trijų politikų.

Vilniaus miesto vicemeras jau anksčiau J. Pinskus yra paskelbęs, kad yra linkęs atsisakyti Seimo nario mandato.