Po susitikimo partijų lyderiai nenoriai komentavo, ar pavyko susitarti. Lenkų rinkimų akcija tik pateikė keletą siūlymų, kuriuos įgyvendinus sutiktų tapti koalicijos dalimi, bet kartojo, kad nekalbėjo apie partijos galimas valdyti ministerijas.

„Buvo pristatytos Lenkų rinkimų akcijos programinės nuostatos, tokios principinės nuostatos ir dėl jų buvo galima drąsiai teigti, yra sutarta. Aišku, po to dar bus diskutuojama darbo grupėje, kuri ruoš Vyriausybės programą, o dėl kitų klausimų derybas tęsime trečiadienį“, - teigė socialdemokratų lyderis Algirdas Butkevičius.

Prašys neblokuoti pasiūlymų, susijusių su pasaulėžiūra

Kaip nurodoma, lenkai pareikalavo, kad šilumos ūkyje būtų pereinama prie biokuro visos šalies mastu, taip pat, kad lėšos vietinės reikšmės keliams būtų didinamos 30 proc. Lenkų rinkimų akcija taip pat nori, kad būtų įsipareigojama iki 2013 m. pabaigos minimalią algą padidinti iki 1200 litų, kad būtų baigiama žemės ūkio reforma ir visiškai atsiskaityta su sovietmečiu nacionalizuotos žemės savininkais.

V. Tomaševskio vadovaujama politinė jėga taip pat pageidauja Tautinių mažumų įstatymo priėmimo bei prašo partnerių įsipareigoti neblokuoti jų pasiūlytų pasaulėžiūros srities įstatymų pateikimo stadijoje. Kaip žinoma, Lenkų rinkimų akcija atstovauja griežtoms katalikiškoms vertybėms, tad siekia drausti abortus, priešinasi dirbtiniam apvaisinimui, siekia, kad šeima būtų grindžiama tik santuoka.

Paklaustas, ar socialdemokratai nusiteikę keisti Švietimo įstatymą dėl valstybinio lietuvių kalbos egzamino suvienodinimo lietuviškų ir lenkiškų ir rusiškų mokyklų absolventams, A. Butkevičius sakė tik tiek, kad socialdemokratai nori keisti kai kurias šito įstatymo nuostatas – tačiau ar tai tos nuostatos, kurių trokšta lenkai, neatskleidė. Jis tik užsiminė, kad kai kurios šio įstatymo nuostatos turi įsigalioti vėliau.

Kaip žinoma, Lietuvos lenkai siekė ilgesnio pereinamojo laikotarpio lietuvių kalbos egzaminų suvienodinimui.

V.Tomaševskis: pirmas žingsnis dėl koalicijos padarytas

Lenkų rinkimų akcijos lyderi V. Tomaševskis, kaip ir A. Butkevičius, aiškino, kad dėl ministerijų valdymo nebuvo tartasi, nes paprasčiausiai pritrūko laiko. Tačiau jis pakartojo, kad lenkų sąlygos turi būti tokios pat, kokios taikomos „Tvarkai ir teisingumui“.

„Mes šiandien iš principo susitarėme dėl mūsų, Lenkų rinkimų akcijos programinių pasiūlymų. Tai žingsnis pirmyn, o dėl postų mes šiandien nekalbėjome, nespėjome aptarti ir rytoj renkamės 11 valandą“, - teigė V. Tomaševskis.

„Mes kalbėjome, kad mūsų sąlygos visumoje turi būti vienodos, kaip vienos iš koalicijos partnerių „Tvarkos ir teisingumo“, - pridūrė politikas.

Klausiamas, ar tai reikia suprasti, kaip apsisprendimą dalyvauti koalicijos formavime, jis teigė, kad „pirmas žingsnis padarytas“.

Turėjo derėtis prieš kelias savaites

Susitikimas su V. Tomaševskiu turėjo įvykti kiek anksčiau, tačiau tuomet Lietuvos lenkų rinkimų akcijos lyderis išvyko į Vatikaną.

Neoficialiai kalbama, kad Lietuvos lenkų rinkimų akcijos trijų partijų koalicijai reikia dėl santykių su Lenkija, taip pat dėl galimybės užsitikrinti stiprią konstitucinę daugumą Seime.

Lenkai iš pradžių pareiškė norintys bent trijų ministrų portfelių, veliau prašė tokių pat sąlygų, kokias turi partija „Tvarka ir teisingumas“ - tai yra dviejų ministerijų.

Socialdemokratų lyderis Algirdas Butkevičius yra teigęs, kad Lenkų rinkimų akcijai būtų galima skirti vieną ministeriją bei viceministrų postų.

Pagal trijų partijų susitarimą, premjero postas priklausys socialdemokratams, Seimo pirmininko – Darbo partijai, tačiau Seimo vadovu neturėtų tapti kaltinamieji Darbo partijos „juodosios buhalterijos“ byloje Viktoras Uspaskichas ir Vytautas Gapšys.

Socialdemokratai taip pat turėtų vadovauti 7-ioms ministerijoms – Finansų, Užsienio reikalų, Krašto apsaugos, Susisiekimo, Ūkio, Teisingumo, Sveikatos apsaugos.

Partija „Tvarka ir teisingumas“ vadovaus 2 ministerijoms – Aplinkos ir Vidaus reikalų.

Darbo partijai pagal trijų partijų susitarimą skirtos 5 ministerijos – Energetikos, Žemės ūkio, Socialinių reikalų ir darbo, Švietimo ir mokslo, Kultūros – tačiau „darbiečiai“ yra teigę galintys paaukoti Kultūros ministeriją Lietuvos lenkų rinkimų akcijai.