Ministro pirmininko teigimu, VRK įgaliojimai turi būti nutraukti įvertinus Konstitucinio Teismo išvadą, kuria konstatuota, kad Rinkimų komisija pažeidė įstatymą, tvirtindama Darbo partijos kandidatų eilę ir rezultatus Biržų - Kupiškio vienmandatėje rinkimų apygardoje.

"Esant tokioms aplinkybėms, kai Konstitucinis Teismas pripažįsta VRK sprendimą dėl rinkimų neteisėtu, tai Seimas turi priimti nutarimą, kuriuo yra nutraukiami VRK įgaliojimai. Manyčiau, kad tokį sprendimą Seimas turėtų priimti pakankamai ryžtingai", - LRT radijui sakė A.Kubilius.

"Tai, ką mes matėme per rinkimus, kai labai aiškiai buvo konstatuota, tame tarpe Konstitucinio Teismo, kad balsų pirkimas yra tapęs pavojingu reiškiniu, įtakojančiu visos demokratinės sistemos veikimą pavojinga linkme, už tai atsakomybę turi prisiimti VRK", - teigė premjeras.

Įstatymas numato, kad Seimas VRK įgaliojimus nutraukia, jei nustatyti esminiai rinkimų rezultatai yra neteisingi arba komisijos veikla neatitinka rinkimų įstatymų.

Nutarimo projekte, kurį Seimas svarstys antradienį, siūloma, kad VRK įgaliojimai nutrūktų nuo lapkričio 22 dienos, o teisingumo ministro ir Lietuvos teisininkų draugijos prašoma iki lapkričio 26 dienos pateikti Seimui kandidatūras į komisijos narius.

Konstitucinis Teismas šeštadienį paskelbė, kad Vyriausiajai rinkimų komisijai nustatant Darbo partijos kandidatų eilę buvo pažeistas Seimo rinkimų įstatymas, tačiau mandatų skaičius daugiamandatėje apygardoje nustatytas teisingai. Teismo teigimu, "darbiečiai" Jolanta Gaudutienė, Jonas Pinskus, Živilė Pinskuvienė į Seimą pagal Darbo partijos sąrašą išrinkti pažeidžiant Seimo rinkimų įstatymo nuostatas, kuriose įtvirtintas draudimas papirkti rinkėjus ir reguliuojamas kandidatų reitingo skaičiavimas bei sąrašų galutinės eilės nustatymas.

Taip pat KT konstatavo, kad Vyriausioji rinkimų komisija negalėjo tvirtinti galutinių rinkimų rezultatų Biržų-Kupiškio apygardoje ir privalėjo pripažinti juos negaliojančiais. KT išvadoje teigiama, kad vienoje apygardos apylinkėje pasibaigus balsavimui nesilaikyta įstatyme nustatytos balsų skaičiavimo tvarkos, padaryti kiti šiurkštūs pažeidimai, turėję esminę įtaką rinkimų rezultatų nustatymui šioje apygardoje, bet Vyriausioji rinkimų komisija to netyrė ir nevertino.