Seimo valdyba pirmadienį sprendė, kaip įgyvendinti Konstitucinio Teismo (KT) išvadą dėl Seimo rinkimų rezultatų. KT nustatė, kad Biržų-Kupiškio rinkimų apygardoje nebuvo teisingai nustatytas laimėtojas, o daugiamandatėje apygardoje nustatant Darbo partijos kandidatų eilę buvo pažeistas Seimo rinkimų įstatymas ir "darbiečiai" Jolanta Gaudutienė, Jonas Pinskus, Živilė Pinskuvienė į Seimą išrinkti pažeidžiant įstatymą.

"Bus įregistruoti trys Seimo nutarimai. Pirmasis nutarimas vadovaujantis Konstitucinio Teismo sprendimu dėl Biržų-Kupiškio apygardos rinkimų rezultatų pripažinimo negaliojančiais, antras - dėl Darbo partijos sąrašo, kurį būtent Seimas turės patvirtinti be KT išvardintų žmonių, kurie buvo neteisėtai pakilę sąraše į viršų, ir trečias - dėl VRK veiklos nutrūkimo", - po posėdžio sakė I.Degutienė.

VRK įgaliojimus siūloma nutraukti remiantis įstatymu, kuris numato, kad Seimas Rinkimų komisijos įgaliojimus nutraukia, jei nustatyti esminiai rinkimų rezultatai yra neteisingi arba komisijos veikla neatitinka rinkimų įstatymų.

"Šiuo atveju Seimo rinkimų įstatymas buvo pažeistas ir Seimo rinkimų esminiai rezultatai vis tiktai nustatyti neteisingai. Todėl valdyba nusprendė parengti tris Seimo nutarimus ir rytoj nenumatytam plenariniam posėdyje pateikti visus tris", - pažymėjo I.Degutienė.

Nutarimo projekte siūloma, kad VRK įgaliojimai nutrūktų nuo lapkričio 19 dienos.

VRK pirmininkas tokio valdybos sprendimo kol kas nekomentuoja. "Kai matysiu valdybos sprendimą, tada žiūrėsiu", - BNS pirmadienį sakė Z.Vaigauskas.

Klausiama, ar siūlė VRK pirmininkui Zenonui Vaigauskui atsistatydinti pačiam, Seimo pirmininkė sakė apie tai su komisijos vadovu kalbėjusi ne kartą. Ji taip pat pripažino pirmadienį besitikėjusi VRK vadovo atsistatydinimo pareiškimo.

"Apie atsistatydinimą su ponu Z.Vaigausku aš esu kalbėjusi ne vieną kartą, tačiau jis nemato didelių pažeidimų. Jis sako, kad pažeidimai buvo organizaciniai, pripažįsta, kad ne viskas buvo tinkamai padaryta, bet VRK laukia dideli darbai. Manau, kad nauja VRK tuos darbus tikrai turėtų kokybiškai atlikti", - kalbėjo Seimo vadovė.

Pasak parlamento pirmininkės, pateikus nutarimą dėl VRK įgaliojimų nutraukimo bus kreiptasi į Teisininkų draugiją ir teisingumo ministrą, kad šie pagal įstatymą pasiūlytų savo kandidatus į VRK. Kandidatą į VRK vadovus turėtų teikti jau nauja Seimo vadovybė.

"Pirmininką teiks nauja Seimo vadovybė. Pagal projektą mes planuojam, kad Seimo nutarimas turi įsigalioti nuo lapkričio 19 dienos, t.y. susirinkus naujam Seimui", - sakė I.Degutienė.

Ji prognozavo, jog nutarimų projektai dėl Seimo inkimų įstatymų parlamente kliūti neturėtų, tačiau sakė ypatingos skubos kol kas nesiūlanti. "Rytoj bus pateikimas, žiūrėsim, kokia bus eiga, ar nebus diskusijų, jeigu matysim, kad diskusijos pakankamai sudėtingos ar yra naujų pasiūlymų, dar vienas neumatytas posėdis bus trečiadienį ir mes galėsim priimti visus tris nutarimus. Iš anksto ypatingos skubos aš nesiūlau", - sakė parlamento vadovė.

KT šeštadienį paskelbė, kad Vyriausiajai rinkimų komisijai nustatant Darbo partijos kandidatų eilę buvo pažeistas Seimo rinkimų įstatymas, tačiau mandatų skaičius daugiamandatėje apygardoje nustatytas teisingai. Teismo teigimu, "darbiečiai" Jolanta Gaudutienė, Jonas Pinskus, Živilė Pinskuvienė į Seimą pagal Darbo partijos sąrašą išrinkti pažeidžiant Seimo rinkimų įstatymo nuostatas, kuriose įtvirtintas draudimas papirkti rinkėjus ir reguliuojamas kandidatų reitingo skaičiavimas bei sąrašų galutinės eilės nustatymas.

Taip pat KT sprendimu, anuliuoti rinkimų rezultatai gali būti Biržų-Kupiškio vienmandatėje apygardoje. Čia į parlamentą buvo išrinktas socialdemokratas Aleksandras Zeltinis.

"Vyriausioji rinkimų komisija negalėjo tvirtinti galutinių rinkimų rezultatų šioje apygardoje ir privalėjo pripažinti juos negaliojančiais", - teigiama KT išvadoje.

Konstatuota, kad pasibaigus balsavimui Kaštonų rinkimų apylinkėje nesilaikyta įstatyme nustatytos balsų skaičiavimo tvarkos, padaryti kiti šiurkštūs pažeidimai, turėję esminę įtaką rinkimų rezultatų šioje apygardoje, bet Vyriausioji rinkimų komisija to netyrė ir nevertino.