Tai pirmadienį pagarsino Vilniaus apygardos teismas, tęsiantis DP vadovų baudžiamosios bylos nagrinėjimą. Paaiškėjo, kad pareigūnai stebėjo bendrovę „Kartonas“, kurioje buhaltere dirbo N. Steponavičiūtė. Būtent jos atviri elektroniniai laiškai ir telefoniniai pokalbiai buvo pretekstas stebėti „darbiečius“ – leidimą VSD pareigūnams atlikti partijos buhalterės stebėseną telekomunikacijų tinklais dar 2005-ųjų vasarą išdavė tuometinis Vilniaus apygardos teismo pirmininkas Artūras Šumskas, o vėliau pratęsė tuometis Baudžiamųjų bylų skyriaus pirmininkas Vladas Nikitinas.

Prašymą leisti atlikti telekomunikacijų tinklais perduodamos informacijos stebėjimą pareigūnai motyvavo neteisėta įtaka skirstant Europos Sąjungos (ES) paramą.

DP baudžiamąją bylą nagrinėjanti trijų teisėjų kolegija nuo pirmadienio pradėjo garsinti baudžiamosios bylos, kurią sudaro apie 160 tomų, medžiagą. Kaltinamieji ir jų advokatai pareikalavo, kad teisėjai pagarsintų beveik visų dokumentų turinį – teismas tokį prašymą patenkino ir nusprendė garsiai perskaityti maždaug 30 tūkst. puslapių turinį.

Bylą nagrinėjantys teisėjai Daiva Pranytė-Zalieckienė, Daiva Kazlauskienė ir Arūnas Kisielius bylos duomenis skaito pasikeisdami. Tradiciškai teismo posėdį stebi ir pakaitinis teisėjas Stasys Punys.

Tiesa, teisiamas DP pirmininko Viktoro Uspaskicho pavaduotojas byloje prašė padaryti kelių valandų pertrauką, nes Seimo valdyba ryte šaukė neeilinį posėdį, kurio metu turėjo būti sprendžiamas šeštadienį priimto Konstitucinio Teismo (KT) įgyvendinimas. Teismas nesutiko daryti pertraukos, nes nagrinėdamas bylą nesikiša į politinius reikalus.

Ypatingas dėmesys – pabėgimui į Rusiją ir asmeniui „VU“

Kaltinamieji nepageidavo, kad būtų garsinami jų ikiteisminio tyrimo metu atliktų apklausų duomenys, tačiau ypatingą dėmesį skyrė V. Uspaskicho pabėgimui į Rusiją – teismo prašė pagarsinti Lietuvos prokurorų susirašinėjimą su Rusijos Federacijos generaliniu prokuroru, Lietuvoje išduoto Europos arešto orderio turinį, advokatų skundus prokurorams ir teismui.

Teismui garsinant N. Steponavičiūtės ir V. Vonžutaitės slaptus susirašinėjimus paaiškėjo, kad moterys DP pirmininką V. Uspaskichą vadino VU, kuriam turėdavo atsiskaityti už išleistus pinigus. Apie tai žurnalistų paklaustas V. Uspaskichas buvo kategoriškas – esą moterys kalbėjo ne apie jį, o gal apie... Vilniaus universitetą, ir tuo pačiu pažymėjo, kad yra rėmęs ne vieną universitetą.

„Mano nė vieno parašo nėra jokiuose kituose dokumentuose“, – sakė V. Uspaskichas.

Teismas buvo priverstas cituoti ir V. Uspaskicho advokato skundą dėl apylinkės teismo jam skirto suėmimo – šiame skunde Rusijoje besislapstančio DP vadovo gynėjas prisiminė, kaip V. Uspaskichas buvo sulaikytas Maskvoje, po apklausos prokuroras jį paleido, nes bėglys Rusijoje buvo pateikęs prašymą dėl pabėgėlio statuso suteikimo.

„Darbiečiai“ teisme taip pat panoro, kad būtų pagarsintas DP statutas – teisėjas perskaitė duomenis apie partijos suvažiavimą, pirmininką ir tarybą.

Bylą teisėjai skaito pasikeisdami

Iki pietų pertraukos teismas perskaitė 5 tomus. Po pertraukos teisėjų kolegija grįžo į posėdžių salę ir toliau tęsė dokumentų garsinimą. Vienintelis V. Gapšys fiksuoja teismo posėdžių eigą – svarbių dokumentų paviešinimą žymi savo užrašų knygoje, be to, aktyviausiai iš visų kaltinamųjų bendrauja su teisėjais - nors visą bylos medžiagą yra įsikėlęs į nešiojamą kompiuterį, kaltinamasis vis tiek prašo perskaityti kai kuriuos, jo nuomone, svarbius duomenis.

Posėdyje teismas taip pat paviešino ekspertų išvadas, kuriose teigiama, kad per kratas paimtuose kompiuteriuose kai kurie duomenys buvo ištrinti ir jų nebuvo galima atstatyti – pvz,., įrašai „VU“, Vilija Matačiūnaitė, Biplan, Maksu bei „Spjaudau ir gaudau“.

Teisėjai taip pat paviešino kratų, atliktų pas „darbiečius“ duomenis – paaiškėjo, kad darant kratą V. Uspaskicho namuose Kėdainiuose pareigūnų veiksmus stebėjo jo žmona Jolanta Blažytė. Tiesa, nors ir buvo paimti du lagaminai bei įvairūs duomenys, tyrimui naudingų duomenų nebuvo surasta.

Net keli bylos tomai yra susiję su dienraščio „Respublika“ prenumeratoriais, tačiau informacija apie juos nebuvo garsinama.

Pirmadienį teisėjai spėjo pagarsinti net 30 bylos tomų (2,6 tūkst. puslapių). Kitas teismo posėdis yra numatytas penktadienį – teismas toliau skaitys ikiteisminio tyrimo metu surinktus duomenis.

DELFI primena, kad valstybinį kaltinimą palaikantis prokuroras yra skelbęs, kad 2004-2006 m. DP dokumentuose nefiksuota apie 25 mln. litų pajamų ir apie 23 mln. Lt išlaidų, susijusių su turtu, įsipareigojimais ar struktūros pasikeitimais.