Konstitucinis Teismas pasakė, kokia apimtimi Seimas gali spręsti, ir Seimas negali peržengti Konstitucinio Teismo nurodytos apimties. Konstitucinis Teismas pasakė aiškiai – daugiamandatėje rinkimų apygardoje rinkimai įvyko, Seimo nariai, išskyrus keletą asmenų, išrinkti teisėtai, vadinasi, niekas negali kvestionuoti tokios Konstitucinio Teismo išvados“, - DELFI sakė V. Sinkevičius.

Pasak profesoriaus, naikinti daugiamandatės apygardos rezultatus Seimas galėtų imtis tik tuo atveju, jeigu Konstitucinis Teismas būtų pasakęs, jog daugiamandatėje rinkimų apygardoje buvo padaryti tokie pažeidimai, kad nustatant rinkimų rezultatus buvo šiurkščiai pažeistas Seimo rinkimų įstatymas.

„Vadinasi, Seimas neturi teisės išeiti už Konstitucinio Teismo nustatytų aplinkybių ribų. Šitokie teiginiai yra konstituciškai nepagrįsti“, - sakė teisininkas.

DELFI primena, kad Konstitucinis Teismas šeštadienį paskelbė išvadą, kad galutiniai Seimo rinkimų rezultatai daugiamandatėje rinkimų apygardoje buvo patvirtinti teisėtai, tačiau Seimo rinkimų įstatymui prieštarauja Darbo partijos kandidatų Živilės Pinskuvienės, Jolantos Gaudutienės, Jono Pinskaus, Vytauto Griciaus, Viačeslavas Ždanovičius galutinis vietos nustatymas po rinkimų.

Iš Konstitucinio Teismo paminėtų penkių Darbo partijos narių į Seimą pateko Ž. Pinskuvienė, J. Pinskus bei J. Gaudutienė, tad jie negali būti laikomi išrinktais Seimo nariais.

Konstitucinio Teismo teisėjai taip pat priėjo prie išvados, kad vienmandatėje Biržų-Kupiškio apygardoje padaryti pažeidimai prieštarauja Seimo rinkimų įstatymui.

Konstituciniam Teismui paskelbus išvadą galutinis sprendimas persikelia į Seimą – parlamentas turės nustatyti tikruosius rinkimų rezultatus, tai yra nustatyti, kas iš Darbo partijos gali būti laikomi išrinktais Seimo nariais. Biržų-Kupiškio apygardos atveju Seimas turės arba nustatyti rinkimų laimėtoją, arba paskelbti rezultatus negaliojančiais.

„Ši Konstitucinio Teismo išvada pagal Seimo rinkimų įstatymą nesuteikia Seimui teisinio pagrindo pripažinti negaliojančiais visų rinkimų daugiamandatėje apygardoje rezultatų. Remdamasis Konstitucinio Teismo išvada Seimas turi nustatyti tikruosius rinkimų rezultatus daugiamandatėje apygardoje“, - rašoma Konstitucinio Teismo pranešime spaudai.

S.Šedbaras: nutarimų projektai dėl Seimo rinkimų turėtų būti antradienio darbotvarkėje

Stasys Šedbaras
Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto (TTK) pirmininkas Stasys Šedbaras sako, kad nutarimų projektai po Konstitucinio Teismo išvados dėl pažeidimų per Seimo rinkimus turėtų būti įtraukti į antradienio plenarinio posėdžio darbotvarkę.

Kaip po susitikimo pas Seimo pirmininkę Ireną Degutienę žurnalistams sakė komiteto vadovas, nutarimų projektai bus parengti, kai tik bus gauta KT išvada. S.Šedbaro vertinimu, Seimui turėtų būti pateikti du projektai - vienu būtų negaliojančiais pripažįstami rinkimų rezultatai Biržų-Kupiškio apygardoje, kitu - nustatomi nuo Darbo partijos išrinkti Seimo nariai.

"Išvados dar neturime, ji nepaskelbta, neturime ir teksto, jis pakeliui. Sutarėme, kad gavę skaitysime išvadą, dėl vienmandatės yra aiškiau, daugiamandatėje klausimas, ar tie penki patekę stumtini toliau, čia lauksime KT išvados ir galutinį sprendimą priimsime. Tokie dokumentai turi būti parengti ir rytoj plenariniam posėdžiui pateikti", - sakė S.Šedbaras.

Pasak komiteto vadovo, tikėtina, kad nutarimų projektai bus du - "vienas dėl vienmandatės Biržų-Kupiškio, kur Konstitucinis Teismas labai aiškiai pasisakė, ir čia nėra daugdiskusijų, ir kitas nutarimas - dėl Darbo partijos daugiamandatės sąrašo".

Pirmadienį po pasitarimo skubiai sušaukta Seimo valdyba, kuri turi patvirtinti plenarinio posėdžio darbotvarkę įtraukdama nutarimus dėl Seimo rinkimų rezultatų.

Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkas Zenonas Vaigauskas po susitikimo pas Seimo pirmininkę žurnalistams nekomentavo nei sprendimų dėl KT išvados, nei savo likimo Rinkimų komisijos vadovo poste.

Seimo pirmininkė I.Degutienė pirmadienį sukvietė Seimo teisininkus, Seimo vadovybės atstovus ir Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininką Z.Vaigauską į pasitarimą dėl Konstitucinio Teismo išvados įgyvendinimo.

G.Songaila siūlo negaliojančiais pripažinti ir daugiamandatės rezultatus

Gintaras Songaila
Savo ruožtu Tautininkų sąjungos pirmininkas Gintaras Songaila siūlo negaliojančiais pripažinti ir daugiamandatės, ir Biržų-Kupiškio apygardos Seimo rinkimų rezultatus, nors pats Konstitucinis Teismas nurodė, kad jo išvada nesuteikia teisinio pagrindo pripažinti negaliojančiais visų rinkimų daugiamandatėje apygardoje rezultatų.

Parlamentaras įregistravo nutarimo projektą pagal Konstitucinio Teismo išvadą: juo siūlo Biržų-Kupiškio apygardos rezultatus anuliuoti, o tris neteisėtai išrinktus Darbo partijos narius braukti iš Seimo narių, mandatus pripažinti žemiau likusiems politikams.

Tačiau tam pačiam nutarimo projektui, kuriuo būtų įgyvendinama KT išvada, G.Songaila teikia pasiūlymą, kuriuo daugiamandatės apygardos rezultatus siūlo irgi pripažinti negaliojančiais, po pusės metų rengti pakartotinius rinkimus.

G.Songaila pirmadienį Seime spaudos konferencijoje sakė, jog siūlys Seimo valdybai nutarimo projektą įtraukti į antradienio plenarinio posėdžio darbotvarkę.