„Aš kalbu apie skaidrumą, atsakomybę ir ypač – politinę sąžinę. Ir kartojau, kad partija, kuri yra pati – ne tik atskiri asmenys – yra teisiamųjų suole, neturėtų dalyvauti vyriausybės formavime. Šitą aš pasakiau iš karto po rinkimų“, - žurnalistams Kaune sakė D. Grybauskaitė.

Prezidentė taip pat užsiminė, kad yra netgi trys įmanomi koalicijų variantai.

„Šiandieniniai rinkimų rezultatai, kuriuos turim, numato galimybę trijų koalicijų. Ir šitą žino visi politikai, išrinkti į Seimą. Dėl to, kokia bus koalicija ir kam bus siūlomas premjero postas, sprendimą darysiu tik po Konstitucinio Teismo išaiškinimo“, - sakė D. Grybauskaitė.

Prognozuoti, ką Konstitucinis Teismas nuspręs dėl Seimo rinkimų teisėtumo, šalies vadovė nesiėmė.

Ji taip pat pabrėžė, kad skundžiasi ne ji pati, o konkrečios partijos, tarp jų – ir „darbiečiai“.

„Bet kokį sprendimą būsiu priversta ir darysiu tiktai tada, kada Konstitucinis Teismas išspręs ir išaiškins tuos neaiškumus, kurie yra pateikti. Ne mano suformuluoti, o kelių politinių partijų. Tame tarpe – ir Darbo partijos yra prašymas kreiptis į Konstitucinį Teismą, ką ir padariau“, - sakė prezidentė.

„Aš kartoju: jokių spekuliacijų „jeigu – ne jeigu“. Sprendimą darysiu tik po to, kai Konstitucinis Teismas pareikš savo nuomonę“, - pridūrė D. Grybauskaitė.

D.Grybauskaitė 2009 m.: kvietimai dalyvauti vienoje ar kitoje jungtyje yra "grynai valdančiosios koalicijos prerogatyva"

Prezidentės taip pat buvo pasiteirauta, kodėl ji tylėjo 2009 m., kai konservatoriai kvietė Darbo partiją į koaliciją.

„Pirmą kartą girdžiu. Atėjau į šią poziciją, kaip prezidentė, 2009-ųjų liepą. Niekas su manimi apie jokią koaliciją su Darbo partija nėra šnekėjęs“, - teigė šalies vadovė.

Prezidentė D.Grybauskaitė, tuomet klausiama apie valdančiosios Permainų koalicijos sprendimą kviesti Darbo partiją pradėti konsultacijas dėl galimo bendro darbo koalicijoje tai vadino "politinių derybų pradžia".

Pasak jos, kvietimai dalyvauti vienoje ar kitoje jungtyje, ar veikloje yra "grynai valdančiosios koalicijos prerogatyva".

"Platesnė koalicija arba platesnis politinių partijų susitarimas sunkmečio laikotarpiu taip pat yra sveikintinas. Kai bus konkretūs rezultatai, tuomet aš realiai pasakysiu savo nuomonę. Kol kas tai yra tiktai kvietimas, sakyčiau politinių derybų pradžia", - 2009 metų spalį sakė D.Grybauskaitė.

Beje, 2009 metais socialdemokratų vadovas Algirdas Butkevičius taip pat yra svarstęs, jog socialdemokratai galėtų dirbti naujoje koalicijoje su konservatoriais, tai būtų įmanoma, jei šalies prezidentė Dalia Grybauskaitė "darytų įtaką Vyriausybei formuoti".

Žurnalistų paprašyta pakomentuoti, kodėl socdemai gali dirbti su konservatoriais savivaldoje, o bendrą darbą Seime dėl ideologijos nesutapimų vadina neįmanomu, D. Grybauskaitė pareiškė apskritai pasigendanti politinės ideologijos Lietuvoje.

„Norėčiau pasakyti, kad Lietuvoje grynos, tyros, išgrynintos ideologijos jau seniai nėra. O vis dėlto sąžinė, padorumas ir vertybės turi būti, ir mes turime to reikalauti iš bet kurios ideologijos atstovų“, - reziumavo D. Grybauskaitė.

A.Butkevičius: balsus pirko ir konservatoriai

Socialdemokratų lyderis Algirdas Butkevičius DELFI teigė neketinantis keisti pozicijos dėl Darbo partijos dalyvavimo koalicijos formavime.

„Nėra visi Darbo partijos žmonės teisme. Tie žmonės, kuriems yra pareikšti įtarimai: mes esame aiškiai pasakę, kad jie negali būti vyriausybėje ir negali užimti Seimo pirmininko pareigų. Kaip juridinis asmuo (Darbo partija teisiama – DELFI) – aš tą irgi suprantu. Bet kol kas sprendimas nėra priimtas. Mes vykdome žmonių valią. Žmonės mumis pasitikėjo. Ir demokratinėje valstybėje, teisinėje valstybėje turi būti atsižvelgiama į žmonių išsakytas mintis“, - kalbėjo A. Butkevičius.

Jis taip pat pareiškė, esą taikomi dvigubi standartai – mat socdemus pasiekė duomenys, kad balsų pirkime dalyvavo ir konservatorių politikai.

„Šiandien mes gavome informacijos, kad ir kai kuriuose miestuose, dideliuose miestuose, vyko balsų pirkimas. Ir kitų partijų narių, kaip konservatorių. Ir netgi yra įvardintos ir pavardės. Ir netgi buvo verčiami mokytojai organizuoti koncertus įvairiuose tų žmonių susitikimuose. Matau, kad kai kur yra taikomi dvigubi standartai“, - tęsė socdemų lyderis.

Jis taip pat priminė, kad tuomet, kai „darbiečius“ prie koalicijos jungtis kvietė dešinieji, prezidentė nemėgino tam užkirsti kelio. „Ir mes turime gerbti žmones, jeigu mes norime, kad jie dar pasitikėtų bet kuria valdžios institucija“, - pažymėjo A. Butkevičius.

R.Alekna: A.Butkevičiui pritrūko solidumo

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) centrinio rinkimų štabo vadovas Raimundas Alekna kategoriškai atmeta A. Butkevičiaus kaltinimus, esą konservatoriai taip pat pirko balsus.

„Atsakingai pareiškiu, kad TS-LKD balsų neperka, niekada nepirko ir nepirks. Belieka apgailestauti, kad A. Butkevičiui pritrūko solidumo, kai skuba švaistytis niekuo nepagrįstais kaltinimais“, – penktadienį išplatintame pranešime teigia R. Alekna.