Eksperto teigimu, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas dabar laukia tolesnio JAV nusišalinimo nuo Rytų Europos, Kaukazo ir Vidurinės Azijos reikalų. Rusai taip pat laukia, kada amerikiečiai išves karius iš Afganistano ir šitaip atriš Rusijai rankas aktyviau veikti regione.

Vertindamas skirtumus tarp pralaimėjusio respublikonų kandidato Mitto Romney ir B. Obamos požiūrio į JAV užsienio politiką, J. Bugajskis pažymėjo, kad abu kandidatai buvo suvaržyti dviejų veiksnių: viešosios nuomonės, neleidžiančios Amerikai pernelyg apsisunkinti įvairiais įsipareigojimais, ir ribotų resursų vykstant kovoms dėl biudžeto tarp respublikonų ir demokratų.

„Vis dėlto jei M. Romney būtų tapęs prezidentu, jis greičiausiai būtų mažiau linkęs įsitraukti į bendrus rizikingus sumanymus su Maskva aukojant santykius su Vidurio Rytų Europos sąjungininkais ir susilaikant nuo V. Putino autoritarizmo kritikos“, - sakė J. Bugajskis.

JAV politologas taip pat pažymėjo, kad galimų Rusijos provokacijų Lietuvos ar kitų SSRS erdvėje buvusių valstybių atžvilgiu M. Romney ir jo bendražygių pozicija būtų buvusi reiškiama atviriau. „M. Romney išrinkimas taip pat būtų galėjęs atgrasinti Rusiją nuo drastiškų veiksmų arba paskatinti Kremliaus agresyvesnį toną, kuriuo būtų tikrinama Vašingtono reakcija“, – teigė J. Bugajskis, kartu pabrėždamas, kad tai tėra spėjimas, nes jau nebesužinosime, kas ir kaip būtų buvę M. Romney pergalės atveju.

Eksperto nuomone, palyginti su M. Romney, B. Obama mažiau dėmesio skiria Europai ir labiau orientuojasi į Azijos reikalus. Tačiau abu kandidatai sutarė dėl to, kad didžiausią grėsmę tarptautiniam saugumui kelia padėtis Artimuosiuose Rytuose.

J. Bugajskio teigimu, nors šiemet Amerikos rinkėjai nebebuvo tokie entuziastingi B. Obamos atžvilgiu, kaip ankčiau, vis dėlto M. Romney nepavyko įtikinti JAV visuomenės, kad jis gebės sėkmingai gaivinti šalies ekonomiką. J. Bugajskio nuomone, rinkėjų apsisprendimą per šiuos rinkimus pirmiausia lėmė būtent ekonominiai klausimai. „Nors ūkio atsigavimo tempai buvo per lėti, kad išspręstų didelio nedarbo problemą, daugelis rinkėjų tikėjo, kad reiktų suteikti B. Obamai galimybę tęsti ekonomikos skatinimo bei kitų priemonių įgyvendinimą“, – pažymėjo ekspertas.

LRT.lt primena, kad B. Obama antradienį buvo perrinktas antrai kadencijai – jis įveikė respublikonų kandidatą M. Romney ir tapo antruoju demokratų prezidentų po Antrojo pasaulinio karo, kuris užsitikrino antrą kadenciją Baltuosiuose rūmuose.