"Tai yra teroristinis išpuolis prieš Lietuvos teritoriją", - trečiadienį Seime žurnalistams sakė E.Zingeris.

"O ką jums primena tokia įvykių eiga, kada vakare į ambasados teritoriją įskrieja du buteliai su Molotovo kokteilio užtaisu? Tai, kas tai yra, jeigu ne teroristinis aktas?" - tvirtino A.Ažubalis.

Jo teigimu, teisiškai minėtą įvykį kvalifikuos Lietuvos teisėsauga, kuriai jau pranešta apie išpuolį. A.Ažubalis tvirtino davęs savo įvykių vertinimą.

"Aš pasakiau, ką galvoju kaip užsienio reikalų ministras, nes kada mėtomi Molotovo kokteiliai, kitaip negali to įvardyti. Kaip gali tai įvardyti? Netyčia kas supainiojo? Pasibeldė ne į tas duris? Ne, tai buvo apgalvota, aiški akcija. Nes tai buvo numesta ne kažkur vidury gatvės, vidury plento, bet į Lietuvos Respublikos ambasados Baltarusijoje teritoriją, kuri pagal Vienos konvenciją yra mūsų teritorija", - aiškino ministras.

Jis vylėsi, kad skubų ir efektyvų tyrimą atliks ir Baltarusijos teisėsauga.

Pastaroji šiuo metu yra pradėjusi ikiteisminį tyrimą dėl chuliganizmo.

Lietuvos užsienio reikalų ministras atkreipė dėmesį, kad Lietuvos ambasados teritorija yra filmuojama. Ją saugo ne tik Lietuvos policininkai, bet ir Baltarusijos milicija.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Arvydas Anušauskas, komentuodamas įvykius Minske, sakė, jog "tokie įvykiai negimsta tuščioje dirvoje".

"Jeigu nuolat aštrinama visuomenės nuomonė dėl Lietuvos kokios nors antirusiškos tariamos pozicijos ar nukreiptos prieš Baltarusijos valdžią pozicijos, tai be abejonės, tokie įvykiai tik laiko klausimas", - trečiadienį Seime žurnalistams sakė politikas.

Jo teigimu, išpuolio pretekstas gali būti ideologinis.

"Manyčiau, žinant kontekstą, kad tai nutiko laipkričio 6-7 dienų sandūroje, matyt, galima įžvelgti tam tikrą ideologinį kontekstą žinant mūsų požiūrį į sovietinę praeitį ir jos vertinimą. Neatmesčiau prielaidos, kad taip galėjo radikalesnės jėgos pasielgti", - tvirtino komiteto vadovas.

Lietuvos užsienio reikalų ministerija (URM) yra parengusi notą Baltarusijai dėl išpuolio prieš mūsų šalies ambasadą Minske, ją ketinama trečiadienį arba ketvirtadienį į ministeriją iškviestam Baltarusijos diplomatinės atstovybės Lietuvoje vadovui.

Premjerui "Molotovo kokteilių" incidentas kelia nerimą

Premjerui Andriui Kubiliui incidentas, kai lapkričio 6 d. į Lietuvos ambasados Baltarusijoje teritoriją buvo įmesti "Molotovo kokteiliai", kelia nerimą, tačiau jis jo nekomentuoja, kol nėra aiškūs atliekamų tyrimų rezultatai.

"Esu informuotas apie šį nerimą keliantį incidentą. Nenorėčiau jo vertinti. Tai man kelia susirūpinimą, bet lauksime kompetentingų institucijų - tiek Lietuvos, tiek ir Baltarusijos - tyrimo. Tikiuosi, kad tokie dalykai daugiau nepasikartos", - trečiadienį po Vyriausybės pasitarimo žurnalistams sakė jis.

Paklaustas, ar incidentą vertina kaip teroristinę ataką, ar kaip kitokio pobūdžio nusikalstamą veiklą, A. Kubilius pakartojo, jog būtina palaukti tyrimo išvadų.

Baltarusijos URM išpuolį prieš Lietuvos ambasadą pavadino piktavališku chuliganizmu

Baltarusijos užsienio reikalų ministerija (URM) išpuolį su vadinamasiais Molotovo kokteiliais prieš Lietuvos ambasadą Minske pavadino piktavališku chuliganizmu.

"Mes įsitikinę, kad tai piktavališkas chuliganizmas. Tikimės, kad tyrimo institucijos operatyviai ištirs bylą dėl incidento prie Lietuvos ambasados Minske, o kaltieji bus nuteisti", - naujienų agentūrai "Interfax" pranešė Baltarusijos URM atstovas Andrejus Savinychas.

Baltarusijos teisėsauga trečiadienį pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl chuliganizmo. Šios šalies Tyrimų komitetas, pasak "Interfax", informavo, jog "turimas vaizdo įrašas, kaip buvo įvykdytas nusikaltimas, ir vaizdo įraše matomi du tamsūs siluetai".

Pasak pranešimo, šiuo metu sprendžiama dėl Lietuvos atstovybės turimo vaizdo įrašo perdavimo teisėsaugos institucijoms. Taip pat pranešama, jog dėl nusikaltimo kol kas niekas nėra sulaikytas, o įvykio vietoje dirba operatyvinė tyrimo grupė.

"Interfax" taip pat pažymi, jog "tai ne pirmas panašus incidentas Minske".

"2010 metų birželį buteliai su padegamuoju mišiniu buvo įmesti į Rusijos Federacijos ambasados teritoriją, vienas iš kurių išdaužė tarnybinio automobilio stiklą ir kilo gaisras. Prie incidento prisidėję asmenys buvo sulaikyti Rusijoje ir deportuoti į Baltarusiją. Tai buvo Baltarusijos anarchistai Igoris Olinevičius, Nikolajus Dedokas, Aleksandras Franckevičius ir Maksimas Betkinas, kurie buvo apkaltinti dėl kelių išpuolių ir pastatų padegimų, taip pat ir ir Rusijos diplomatinės misijos", - rašoma pranešime.

Nurodoma, jog minėti asmenys įvairiomis laisvės atėmimo ir apribojimo bausmėmis, griežčiausia jų - įkalinimas aštuoneriems metams.

Į Lietuvos ambasados Baltarusijoje teritoriją antradienio vakarą buvo įmesti du vadinamieji Molotovo kokteiliai, juos užgesinus didesnės žalos pavyko išvengti, trečiadienį patvirtino ambasadorius Linas Linkevičius.

"Vakar vakare buvo įmesti į teritoriją du Molotovo kokteiliai. Jie užsidegė, mūsų policininkai juos užgesino. Atsitiktinumo dėka buvo išvengta žalos, nors pasekmės galėjo būti ir blogesnės", - BNS sakė ambasadorius.

Ambasadorius sakė, kad incidentas įvyko apie 22 val. 45 min. vietos laiku, tuo metu jis pats buvo pastato viduje. Molotovo kokteiliais vadinami buteliai su padegamuoju skysčiu įmesti per ambasadą juosiančią tvorą.

"Kažkokių prielaidų, kad kažkas gali atsitikti, mes negalėjome turėti. Bendradarbiausime tiriant įvykį", - teigė L.Linkevičius.

Europos Sąjunga (ES) Baltarusijai taiko sankcijas dėl autoritarinio prezidento Aleksandro Lukašenkos susidorojimo su opozicija ir žmogaus teisių gynėjais.

Generalinė prokuratūra prašo informacijos iš BaltarusijosLietuvos generalinis prokuroras Darius Valys trečiadienį kreipėsi į Baltarusijos kolegą, prašydamas suteikti informaciją apie tyrimą dėl įvykdyto išpuolio prieš Lietuvos ambasadą Minske ir pasiūlė suteikti reikalingą ekspertinę bei teisinę pagalbą jį tiriant, pranešė Generalinė prokuratūra.

"Lietuvos Respublikos generalinė prokuratūra paprašė Baltarusijos teisėsaugos institucijų suteikti turimą informaciją apie šio tyrimo eigą bei pasiūlė suteikti reikalingą ekspertinę bei teisinę pagalbą jį tiriant", - sakoma prokuratūros pranešime spaudai.

Kreipimesi į Baltarusijos generalinį prokurorą Aleksandrą Koniuką D.Valys taip pat išsakė susirūpinimą dėl išpuolio.

Generalinio prokuroro pavaduotojas Darius Raulušaitis BNS sakė, kad vertinama, jog nusikaltimas padarytas iš Baltarusijos Respublikos teritorijos, todėl atskiro tyrimo Lietuvos teisėsauga dabar nepradeda.

"Kol kas neturime duomenų, kad tas išpuolis buvo padarytas Lietuvos Respublikos teritorijoje. Labiau panašu į tai, kad jis buvo padarytas iš Baltarusijos Respublikos teritorijos, tai yra nusikaltimas, padarytas Baltarusijos Respublikoje ir manome, kad užsienio valstybėje padarytus nusikaltimus pirmiausia turėtų tirti tų valstybių teisėsaugos institucijos", - BNS sakė generalinio prokuroro pavaduotojas D. Raulušaitis.

Prokuratūros teigimu, tolimesni Lietuvos prokurorų sprendimai bus daromi gavus ir įvertinus prašomus duomenis.

"Visai galutinių sprendimų dabar daryti tikrai nesinori, o kai gausime papildomą informaciją, ją vertinsime ir žiūrėsime, jei bus toks reikalas, tai ir padarysime tuos sprendimus", - sakė D.Raulušaitis.