Palyginti su ankstesniais laikotarpiais, liepos-rugsėjo mėnesiais gerokai išaugo Seimo narių išlaidos automobilių eksploatacijai, techninei priežiūrai ir remontui. O prie šių išlaidų pridėjus tradiciškai dideles sumas mašinų nuomai, matyti, kad parlamentarai savo automobiliams panaudojo daugiau kaip 70 proc. visų parlamentinių lėšų.

Priežiūra svarbiau už nuomą

Per trečiąjį šių metų ketvirtį degalams ir automobilių remontui Seimo nariai išleido kiek daugiau nei 351 tūkst. litų. Būtent šioms reikmėms politikai skyrė daugiausiai pinigų. Šios išlaidos sudaro net 42 proc. visų per trečiąjį ketvirtį išleistų parlamentinių lėšų (835,17 tūkst. Lt).

Seimo Etikos ir procedūrų komisijos skelbiamais duomenimis, keli parlamentarai tenkinosi palyginti kukliomis sumomis, iki kelių šimtų litų, tačiau dauguma išleido po keletą tūkstančių litų. O rekordininkai šioms reikmėms skyrė beveik visas parlamentines lėšas – po daugiau nei 6 tūkst. Lt.

Socdemas Mindaugas Bastys degalams ir mašinos tvarkymui skyrė 6,08 tūkst. Lt, „tvarkietis“ Kęstas Komskis – 6,26 tūkst. Lt, Seimo milijonierius Andrius Šedžius – 6,33 tūkst. Lt. Be to, dešimtys parlamentarų į mašinas įmerkė ne ką mažiau solidžias sumas – tarp 4 tūkst. ir 6 tūkst. Lt.

M. Bastys DELFI teigė, jog iš parlamentinių lėšų nuomojamam automobiliui reikėjo atlikti techninę profilaktiką. „Tai vienas dalykas. Kitas dalykas – buvo reikalinga tam tikras detales keisti. Visą laiką išleidžiu žymiai daugiau negu yra skirta (parlamentinių lėšų – DELFI). Man reikia toli važinėti, kuriu išleidžiu gerokai daugiau nei tūkstantį litų per mėnesį. Ir nuoma – daugiau nei 2 tūkst. Lt/mėn.“, - sakė parlamentaras.

Tarp daugiausiai nuomai išleidusių politikų – ir mašiną supylęs V.Babilius

Po priežiūros, remontų ir eksploatavimo išlaidų, daugiausiai pinigų parlamentarai išleido automobilių nuomai. Seimo kanceliarijos skelbiamais duomenimis, šioms reikmėms apie 70 parlamentarų per trečiajį šių metų ketvirtį išleido daugiau kaip 245 tūkst. Lt.

Čia labiausiai pasižymėjo keliolika parlamentarų, mašinų nuomai skyrę 5 tūkst. Lt viršijančias sumas. Konservatorius Mantas Adomėnas šioms reikmėms nepagailėjo 5,47 tūkst. Lt, užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis – 5,19 tūkst. Lt, pastarųjų politinis bendražygis Arimantas Dumčius – 5,33 tūkst. Lt, kitas konservatorius Justinas Urbanavičius – 5,65 tūkst. Lt, liberalcentristų lyderis Algis Čaplikas – beveik 5,53 tūkst. Lt, jo partietė Arūnė Stirblytė – 5,1 tūkst. Lt, „darbietis“ Vydas Gedvilas – 5,41 tūkst. Lt, socdemas Jonas Juozapaitis – 5,25 tūkst. Lt, liberalas Arminas Lydeka – 5,34 tūkst. Lt, jo kolegė Dalia Teišerskytė – 5,57 tūkst. Lt, socdemė Milda Petrauskienė – 5,21 tūkst. Lt, jos partietis Rimantas Sinkevičius – 5,55 tūkst. Lt, o „tvarkietis“ Egidijus Klumbys – beveik 5,91 tūkst. Lt, Krikščionių frakcijos narė Zita Užlytė – 5,66 tūkst. Lt. Etikos sargas Algimantas Salamakinas už savo „Lexus“ per ketvirtį paklojo 5,19 tūkst. Lt.

Na, o parlamentinėmis lėšomis nuomojamą mašiną avarijoje sudaužęs ir neseniai teisės vairuoti netekęs Vincas Babilius garsiojo visureigio nuomai skyrė beveik visas parlamentines lėšas – 6,2 tūkst. Lt. Dar 219,5 Lt jis atseikėjo mašinos eksploatacijai ir remontui. Beveik visas parlamentines lėšas mašinos nuomai išleido ir konservatorė Rūta Rutkelytė – 6,33 tūkst. Lt.

Sudėjus skaičius aiškėja, kad kadenciją baigiančiame Seime pinigų kitoms reikmėms beveik nebuvo: mašinų eksploatacijos, techninės priežiūros, remonto ir nuomos išlaidoms iš viso panaudota daugiau nei 596 tūkst. Lt arba maždaug 71 proc. visų parlamentinių išlaidų.

J.Milerius: gal remontų reikalauja nuomos sutartys

Palyginti su pirmuoju šių metų ketvirčių, išlaidos automobilių eksploatacijai ir remontui išaugo apie 56 tūkst. Lt. Seimo kancleris Jonas Milerius DELFI teigė pastebėjęs, kad šios išlaidos pučiasi, tačiau dėl ko taip išaugo pinigų poreikis – belieka spėlioti.

„Patys Seimo nariai yra išsinuomoję automobilius. Kodėl jie dabar, kadencijos pabaigoje, pradėjo remontuoti, tik jie patys gali pasakyti“, - teigė kancleris.

Pasak jo, galbūt papildomų pinigų remontams reikalauja automobilių nuomos sutartys – jos, kaip ir dabartinių parlamentarų kadencija, eina į pabaigą. „Gal yra kažkokie įsipareigojimai, kad po nuomos jie turi automobilį tvarkingą sugrąžinti. Nežinau, kodėl jie remontuoja už tokia sumas“, - svarstė J. Milerius.

Per 9 mėnesius mašinoms išleido 1,77 mln. Lt

Pirmąjį šių metų ketvirtį Seimo nariai degalams, mašinų priežiūrai ir remontui išleido apie 295 tūkst. Lt. Balandžio-birželio mėnesiais ši suma šoktelėjo jau iki maždaug 338 tūkst. Lt, o pastarąjį ketvirtį – iki jau minėtos 351 tūkst. Lt sumos.

Tuo tarpu parlamentinės išlaidos mašinų nuomai dėsningai mažėjo. Jei per pirmus tris šių metų mėnesius šioms reikmėms Seimo nariai skyrė apie 277 tūkst. Lt, antrąjį ketvirtį – jau apie 265 tūkst. litų, trečiajį – dar 20 tūkst. Lt mažiau.

Automobilių priežiūrai, degalams ir nuomai parlamentarai per devynis šių metų mėnesius iš viso išleido jau maždaug 1,77 mln. Lt. Iš viso parlamentinėms išlaidoms šiais metais jau panaudota 2,54 mln. Lt. Įvairios išlaidos automobiliams sudaro apie 70 proc. panaudotų lėšų.