Valdančiosios koalicijos sudarymo peripetijas stebintys politologai sako, kad dėl pozicijų Vyriausybėje ir Seime partijos linkusios susitarti kuo greičiau.

„Mano galva, jau seniai deramasi ir, matyt, iš principo yra pasidalintos tam tikros pozicijų kryptys. Ir dabar jau greičiausiai derinamos detalės“, – sako politologas Lauras Bielinis.

Formuojant naują koalicinę Vyriausybę, korekcijų gali įnešti Lenkų rinkimų akcijos dalyvavimas valdančiojoje daugumoje. Dėl to savo pozicijos dar nėra pareiškusi ir Prezidentė.

„Tomaševskis iš pradžių sakė, kad neis su Darbo partija išvis į koaliciją, po to, kad jau eis, po to prakalbo apie keturis ministrus, paskui apie tris. [Koaliciją formuojančios] partijos [lenkams] siūlo tik vieną ministeriją. Sunku ką pasakyti apie partiją, kuri taip keičia savo pozicijas. Ir nelabai suprantama, ko jie siekia“, – teigia politologas Vytautas Dumbliauskas.

„Tai, ką dabar jie [Lenkų rinkimų akcija] deklaruoja – tris ministrų portfelius – net aritmetiškai neišeina. Geriausiai tris viceministrų portfelius jie gali gauti ir galbūt vieną ministro“, – mano L. Bielinis.

Politologai spėja, kad po pažadų, jog vadovaujančių postų Vyriausybėje ir Seime neužims juodosios buhalterijos „herojai“ – Viktoras Uspaskichas ir Vytautas Gabšys, Prezidentė taip pat turės žengti kompromiso link.

„Apskritai Prezidentės pasakymas buvo labai stiprus. Aritmetiškai žiūrint, be Darbo partijos praktiškai neįmanoma jokia koalicija. Prezidentė iš esmės eliminavo tuos Darbo partijos veikėjus, kurie yra susitepę, kurie yra įtariamieji. Sunku pasakyti, kaip Daukanto aikštėje elgsis, bet turėtų eiti į kompromisą, nes kitaip bus krizė“, – įsitikinęs V. Dumbliauskas.

„Manau, kad jai turi tikti toks scenarijus. Nes visi kiti scenarijai yra chaoso scenarijai“, – tvirtina L. Bielinis.

Politologai sako, jog Prezidentei būtų priimtinesnė socialdemokratų ir konservatorių partnerystė, tačiau ji sunkiai įsivaizduojama. Socialdemokratai rizikuotų prarasti ne tik tapatybę, bet ir pozicijas Vyriausybėje, nes tokios koalicijos ašimi taptų Tėvynės sąjunga kartu su Liberalų sąjūdžiu.

„Politikoje turi būti dvi komandos kaip sporte. Turi turėti žiūrovai, tai yra, mes, rinkėjai, dvi komandas. Sakykim, yra žalieji ir mėlynieji, mes tada renkamės tuos ar tuos, tai tie nugali, paskui nugali kiti, o jei tos komandos sueina į krūvą ir muša į vienus vartus, tada daug klaustukų iškyla“, – teigia V. Dumbliauskas.

Valdyti Seimą ir Vyriausybę siekiančios partijos koalicinę sutarti žada pasirašyti kitą savaitę.