Iš Lenkijos atvykę statybininkai baigti tvarkyti kapines ketino iki Vėlinių, tačiau, gavus papildomų lėšų, į planus įtraukta daugiau darbų. Šiuos ketinama baigti per ateinančias dvi savaites. Pirmajam darbų etapui, pasak Lenkijos ambasados atstovų, skirta beveik 400 tūkst. litų.

„Pirmas etapas apėmė centrinių laiptų pakeitimą, nes jie buvo visiškai nuniokoti, šoninių laiptų atnaujinimą, taip pat alėjos link kapavietės atnaujinimą ir praplėtimą. Dar planuojama apšviesti kapavietę, bus labai malonus akcentas. Čia visada labai daug turistų būna, daug žmonių renkasi , tad pamažu tos kapinės turi būti atnaujinamos“, – kalbėjo Lenkijos ambasados atstovė Malgorzata Mozyro.

Lenkijos ambasados atstovai sako bijantys vandalų atakų, tad ne kartą yra užsiminę apie Rasų kapinių apsaugą. Dar vasarą J. Pilsudskio širdies kapas buvo išniekintas – ant jo išpiešti Gediminaičių stulpai. Įrengti apsaugą kapinėse ambasada sako siūliusi Vilniaus miesto savivaldybei. Ši tvirtina, kad tam pinigų nėra.

„Seniai čia yra tie pageidavimai, kad atsirastų tos saugumo kameros, bet, deja, dar mes neturime tiek lėšų, neturim galimybės skirti tiek lėšų, kad įrengume apsaugas kapinėse su kameromis“, – teigė Vilniaus savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėja Irena Mikalauskienė.

Vis dėlto be priežiūros Rasų kapinės nėra paliktos: savivaldybė sako, kad kasmet stengiasi jas atnaujinti. Šiuo metu tam skirta beveik 300 tūkst. litų – tvarkoma šiaurinė Rasų kapinių tvora. Ši jau kėlė grėsmę lankytojams. Iki gruodžio darbai turi būti baigti.

„Tvorą restauruoja, bet tai kas iš to? Ta tvora bus žema, kas norės, tas perlips. Ji turės tik simbolinę reikšmę Reikėtų aptvert normalią tvorą, reikėtų restauruot sargo namelį, kuris yra visiškai supuvęs, reikėtų daugybę lėšų įdėti, bet ne apie tai galvojama. Viskas yra palikta savieigai. Po 20 metų čia bus griuvėsių krūva“, – įsitikinusi istorikė Vida Girininkienė.

Rasų kapinių istorija skaičiuojama nuo XIX amžiaus pradžios. Čia ilsisi daugelis Lietuvos šviesuolių – Tautos patriarchas Jonas Basanavičius, rašytojai Kazys Boruta, Petras Cvirka, Liudas Gira, Vincas Mykolaitis-Putinas, kompozitorius ir dailininkas Mikalojus Konstantinas Čiurlionis ir kiti.