Socialdemokratų atstovas kartojo, jog partija gerbia prezidentės Dalios Grybauskaitės poziciją remti koaliciją "be teisiamųjų suole sėdinčios Darbo partijos", tačiau sakė tai esant šalies vadovės nuomone. Jis taip pat pažymėjo, jog patys bylos kaltinamieji Darbo partijos vadovai supranta negalintys pretenduoti "į lemiančius postus".

"Iš tikrųjų manom, kad yra tam tikri nesmagumai, kai yra toks koalicijos partneris. (...) Patys "darbiečiai" supranta, kad jie negali pretenduoti į lemiančius postus", - trečiadienį interviu Žinių radijui komentuodamas kaltinamųjų DP lyderio Viktoro Uspaskicho ir jo pavaduotojo Vytauto Gapšio galimybes pretenduoti į vadovaujamas pozicijas sakė Č.Juršėnas.

Prezidentė pirmadienį po susitikimo su A.Butkevičiumi pareiškė: "Vyriausybės formavime, mano nuomone, negali dalyvauti partija, kuri įtariama rinkimuose padariusi daugiausiai šiurkščių pažeidimų, įtariama dėl juodosios buhalterijos ir neskaidrios veiklos ir kurios partijos lyderiai yra kaltinamieji baudžiamojoje byloje".

"Kai kurie sako, kad tai reikalavimas, ultimatumas, o iš tikro čia buvo prezidentės nuomonė. Nuomones reikšti teisę turi visi, o mes turime teisę atsižvelgti, o mūsų partijos lyderis pasakė, kad gerbia prezidentės nuomonę, bet mes veikiam realioj erdvėj", - prezidentės poziciją komentavo Č.Juršėnas.

"Su kuo galima sudaryti koalicija? Su konservatoriais? Vargiai. Su mažiukais - labai marga koalicija, nepatvari. Vadinasi, realai koalicija yra šita, ir taip nusprendė rinkėjai. Mes manom, kad galim sudaryti koaliciją, kad būtų vykdomi įsipareigojimai duoti rinkėjams ir pagal mūsų programą, "darbiečių" ir "tvarkiečių" yra lengviau sulipdytą bendrą programą", - svarstė socialdemokratas.

Socialdemokratų lyderis A.Butkevičius antradienį pareiškė, kad griežtai nesutiks, jog valdančiojoje koalicijoje ministro ar Seimo pirmininko postą užimtų Darbo partijos byloje sukčiavimu kaltinami partijos pirmininkas V.Uspaskichas ir Seimo narys V.Gapšys.

"Tikrai 100 procentų garantuoju - čia yra mano moraliniai dalykai, ir kiti dalykai, kur man kaip asmeniui yra labai svarbūs ir aš niekada nesutiksiu", - sakė A.Butkevičius, interviu BNS paklaustas, ar gali patikinti, kad jam suformavus Vyriausybę nei V.Uspaskichas, nei V.Gapšys nebus Seimo pirmininku ir ministru.

A.Butkevičius sakė tikintis, kad tai padės pasiekti kompromisą su prezidente D.Grybauskaite, kuri pareiškė esanti prieš Darbo partijos dalyvavimą formuojant Vyriausybę ir daugumą Seime.

Antradienį socialdemokratų, "darbiečių" it "tvarkiečių" derybiniame sutarime politikai pritarė, kad į koaliciją būtų kviečiama Lietuvos lenkų rinkimų akcija.

Pirminiais Vyriausiosios rinkimų komisijos duomenimis, naujame Seime didžiausią frakciją su 38 nariais turės Lietuvos socialdemokratų partija. Antra pagal narių skaičių turėtų būti Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų su 33 nariais, trečia - Darbo partijos frakcija su 29 nariais.

Partija "Tvarka ir teisingumas" naujame parlamente turės 11 vietų, Liberalų sąjūdis - dešimt, Lietuvos lenkų rinkimų akcija - aštuonis, partija "Drąsos kelias" - septynis, Valstiečių ir žaliųjų sąjunga - vieną vietą.