„Paprasčiausiai ji visada norėjo, kad A. Kubiliaus Vyriausybė arba A. Kubilius ir dalis tų ministrų tęstų šitą darbą, nes jai atrodo, kad tai, kad Lietuvoj taip nuskurdinti žmonės, kad tokia didelė diferenciacija, kad tokios mažos pajamos, tai yra normalu ir kad tokia valdžia gali vadovauti valstybei ir toliau. (…) Aš suprantu, ką priėmė anksti ryte. Algirdą Butkevičių ar Andrių Kubilių? Ką patį pirmiausią priėmė? (…) Jeigu po rinkimų nakties visgi yra laimėtojas, tai, kiek aš stebiu tą politiką jau tiek metų, tai visados kviečia pirmiausiai nugalėtoją ir su juo kalbasi, o po to... Nu, bet pas mus gal tokia mada...“ – teigė A. Sysas.

Vis dėlto prezidentė, pasak A. Syso, neturėtų kištis į koalicijos formavimo reikalus, o galimus Darbo partijos nusižengimus turėtų tirti teisėsauga.

„Iš mūsų prezidentės visko galima tikėtis. Ji pilna paslapčių visados ir pasiūlymų, nevisiškai galbūt derančių su Konstitucija ar su mūsų įstatymine baze. (…) Prezidentė šituose rinkimuose būtent pasižymėjo, kad kviesdavo Vyriausybę dar prieš rinkimus ir girdavo ją, kaip ji gerai dirbo, nors apie tai piliečiai sprendžia šiek tiek kitaip, arba sakydavo, kad nerinkite Darbo partijos, socialdemokratų ir dar ko nors. (…) Bet man įdomiausia, kad šitoj visoj istorijoj mes paliekam rinkėjus kažkur nuošalyje. Balsuoja referendume – na, maždaug vienas trečdalis, nors ir prezidentė išrinkta vienu trečdaliu. Vėl išrenka pusę partijų, sudaro pusę balsų rinkėjų, vėl kažkur rinkėjai paliekami. Tai jeigu mes norim tikrai, kad valdžios institucijom mūsų piliečiai tikėtų, tai mes pirmiausia turim žiūrėti į piliečių valios pareiškimą“, – „Žinių radijui“ sakė A. Sysas.

Prezidentė D. Grybauskaitė pirmadienį pareiškė, kad viena iš daugiausia mandatų per Seimo rinkimus laimėjusių partijų - Darbo partija - negali dalyvauti formuojant Vyriausybę.

"Mano nuomone, formuojant Vyriausybę negali dalyvauti partija, kuri įtariama padariusi daugiausiai šiurkščių rinkimų tvarkos pažeidimų, įtariama dėl juodosios buhalterijos ir kurios lyderiai yra kaltinamieji baudžiamojoje buhalterijoje", - sakė D.Grybauskaitė po susitikimo su Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininku Algirdu Butkevičiumi.

Pirminiais Vyriausiosios rinkimų komisijos duomenimis, naujame Seime didžiausią frakciją su 38 nariais turės Lietuvos socialdemokratų partija. Antra pagal narių skaičių turėtų būti Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų su 33 nariais, trečia - Darbo partijos frakcija su 29 nariais.

Partija "Tvarka ir teisingumas" naujame parlamente turės 11 vietų, Liberalų sąjūdis - dešimt, Lietuvos lenkų rinkimų akcija - aštuonis, partija "Drąsos kelias" - septynis, Valstiečių ir žaliųjų sąjunga - vieną vietą.