Tokios šiurpą keliančios aplinkybės paaiškėjo teismui išnagrinėjus viename Londono viešbutyje pardavimų vadybininku dirbančio R. Dattos baudžiamąją bylą. Teismas konstatavo, kad Indijos piliečio grasinimai nužudyti ir sunkiai sutrikdyti žmogaus sveikatą galėjo būti realūs – už tai jam buvo skirta 40 MGL dydžio (5 200 litų) bauda.

Tiesa, visos baudos R. Dattai nereikės mokėti – į bausmę teismas įskaitė užsieniečio už grotų praleistas 8 paras, todėl jam tereikės sumokėti 3 120 Lt. Ją nuteistasis privalo sumokėti per du mėnesius.

Po teismo nuosprendžio paskelbimo R. Datta buvo paleistas į laisvę, jam neuždrausta matytis nei su J. Sabatausku ir jo žmona, nei su jų dukra.

Grasinimai skriejo ne tik į buvusios draugės, bet ir jos tėvo telefoną

Apie grasinimus išžudyti šeimą pirmoji policijai pranešė J. Sabatauskaitė – jauna moteris pareigūnams nurodė, kad Didžiojoje Britanijoje gyvenantis jos vaiko tėvas iš pradžių pokalbių metu, o vėliau ir siųsdamas SMS žinutes grasino susidoroti.

Grasinimų sulaukė ir S. Sabatauskienė, ir J. Sabatauskas – jam į Seimo nario numerį paskambinęs indas aiškino, kad atvykęs į Lietuvą visiems jiems perpjaus gerkles, o parlamentarą nušaus.

Be to, R. Datta pareiškė, kad po to visi J. Sabatausko šeimos nariai bus sudeginti.

Nuo indo dukters susilaukusi J. Sabatausko dukra pareigūnams prisipažino, kad dėl namuose patiriamo smurto buvo priversta su juo nutraukti santykius ir grįžti į Lietuvą. Tada jauna motina sulaukė grasinimų – buvęs sugyventinis aiškino, kad išžudys visą jos šeimą, o judviejų vaiką augins jo tėvai.

Po skyrybų R. Datta kelis kartus buvo atvykęs į Lietuvą – susitikimų metu jis vis kartodavo, kad J. Sabatauskaitė ir jos tėvai ilgai negyvens.

Indijos pilietis: nežinojau, kaip juos priversti mane suprasti

Šių metų spalio viduryje moteris ne juokais išsigando, kai buvęs draugas pareiškė, jog atvyks į Lietuvą ir savo grasinimus įvykdys. Apie tai pareigūnams pranešusi J. Sabatauskaitė prašė apsaugoti ne tik ją, bet ir jos tėvus. Indijos pilietis buvo sulaikytas, kai tik iš Londono atskrido į Vilnių.

Areštinėje 8 paras praleidęs R. Datta teisme elgėsi visai kitaip, nei bendraudamas su savo dukters motina. Vyras neslėpė, kad kad ne kartą skambino Sabatauskams – esą buvo labai nusiminęs, nes šie neleidžia jam matytis su savo dukra.

„Nežinojau, kaip juos priversti suprasti mane“, – sakė indas.

Vyras tikino, kad siųsdamas grasinančio pobūdžio SMS žinutes tikėjosi, jog buvusios draugės tėvai supras, jog klysta ir pakeis savo nuomonę.

Maždaug 9 mėnesius savo dukros nematęs užsienietis tikino, jog be savo mergaitės negali gyventi – esą motina ir seneliai su ja neleidžia pabendrauti net internetu.

„Tada Julitai parašiau, kad noriu, jog ji ir jos šeima numirtų, tačiau jų nužudyti ir perpjauti gerkles nenorėjau ir neketinau to daryti, – teisme sakė R. Datta. – Man labai gaila, kad taip pasielgiau – atsiprašau Julitos ir jos šeimos už savo veiksmus, prašau man atleisti, tai daugiau nepasikartos“.

Šioje byloje buvo apklaustas ir parlamentaras J. Sabatauskas bei jo žmona, tačiau jiems teisme nereikėjo dalintis nemaloniais prisiminimais – kadangi R. Datta kaltę pripažino, teismas jo bylą išnagrinėjo supaprastinto proceso tvarka, apklausęs tik kaltinamąjį ir nukentėjusiąją.

J.Sabatauskas atsivėrė tylos siena: tai mūsų šeimos problema

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininko pavaduotojas J. Sabatauskas apie jo šeimą sukrėtusią dramą nebuvo linkęs kalbėti.

„Atleiskite, aš jums nieko nekomentuosiu, čia yra mano privataus gyvenimo dalis, nepaisant to, kad esu viešas asmuo, nieko nekomentuosiu šiuo klausimu, – sakė jis. – Tai yra mūsų šeimos problema, apie tai nenoriu kalbėti“.

Paklaustas, ar jaučiasi saugus, kai R. Datta yra laisvėje ir bet kada gali su jo šeima susisiekti, politikas sakė: „Pilnai suprantu jūsų klausimus, supraskite ir mane – tai labai jautrus klausimas mūsų šeimai, labai nenorėčiau apie tai kalbėti“, – sakė J. Sabatauskas.