„Svarbu yra įsipareigojimas atsakingai politikai. Aš tokioje kairiųjų koalicijoje, kurioje dalyvauja ir Darbo partija, aš nematau galimybių realizuoti kokią nors atsakingą politiką“, - žurnalistams partijos rinkimų štabe sakė konservatorių lyderis.

Jis teigė, jog rinkimų rezultatai – tiek, kiek jų buvo galima matyti apie 22 val. – lūkesčius atitiko.

„Rezultatai mums tikrai yra neblogi. Juos galime vertinti pozityviai. Būsime viena iš pirmaujančių partijų Seime“, - vertino A. Kubilius.

Vis dėlto jis pridūrė, kad Seimas bus „pakankamai fragmentuotas“.

„Tai reiškia, kad atsakingą koaliciją norint sudaryti, kuri galėtų atsakingai veikti, bet kuriai partijai, kuri tai inicijuos, teks elgtis labai atsakingai. Tikėčiausi, kad ir prezidentė tokioje situacijoje vaidins labai svarbų vaidmenį“, - sakė A. Kubilius, primindamas pažadą nedalyvauti „neaiškiose, neskaidriose ir nešvariose koalicijose“. Vis dėlto partijų, kurios atitinka šiuos epitetus, premjeras neįvardijo.

Paklaustas, ar mėgins formuoti valdančiąją daugumą, A. Kubilius teigė lauksiantis, ką pasakys prezidentė Dalia Grybauskaitė.

„Tai priklausys nuo pokalbio su prezidente. Ir dar sykį noriu pakartoti, kad mes galime dalyvauti tiktai formuojant atsakingai politikai atsakingai sudarytą koaliciją“, - sakė konservatorių lyderis.

V.Uspaskichas: premjeras greičiausiai bus A.Butkevičius

Prieš 22 val. trumpam į partijos būstinę atvykęs Darbo partijos pirmininkas Viktoras Uspaskichas pareiškė, kad nori būti valdančiojoje koalicijoje su socdemais ir „tvarkiečiais“, o premjero kėdėje mato socialdemokratų lyderį Algirdą Butkevičių.

Žurnalistų paklaustas, ar jam įtiktų dabartinis premjero Andriaus Kubiliaus kabinetas, V. Uspaskichas šmaikštavo: „Kubiliaus kabinete buvau daug kartų ir nieko ten ypatingo nėra. Bet rezultatai rodo, kad greičiausiai premjeras bus A. Butkevičius.“

Pasiteiravus, ar šįvakar bus vedamos derybos, ir kur jos vyks, DP pirmininkas pareiškė, kad laimėtojas turi parinkti vietą ir pasirūpinti vaišėmis: „Galbūt tas, kuris gaus daugiau balsų, turės parinkti vietą ir stalą padengti.“

V. Uspaskichas sako, kad norėtų DP atstovus deleguoti į švietimo, kultūros, susisiekimo, žemės ūkio, ūkio, energetikos ministerijų postus. Tačiau jis pabrėžė, kad konkrečiai kalbėti yra per anksti.

Pats jis europarlamentaro mandatą į Seimo nario iškeistų, jei taptų ministru. Pasak jo, tai antroji sąlyga, o pirmoji – kontroliuoti DP programos vykdymą, jei bus perimta daug jos nuostatų.

Apie teorines galimybes vis dėlto susidėti su dešiniaisiais V. Uspaskichas sakė, kad kol kas laikosi pasirinktos krypties derėtis su socdemais ir „tvarkiečiais“. Jis negailėjo kritikos A. Kubiliaus vedamos Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų partijos programai.

Kiek anksčiau Darbo partijos štabo vadovas Vytautas Gapšys pareiškė, jog tikisi, kad niekam nereikės sudarinėti koalicijos su konservatoriais (TS-LKD). Jis išreiškė viltį, kad susidarys jau prieš rinkimus pradėjusi besiformuoti DP, socdemų ir „tvarkiečių“ koalicija.

Darbo partija (DP) Seimo rinkimų antrojo turo rezultatų laukia savo centrinėje būstinėje Vilniuje.

DP 18 vietų parlamente užsitikrino po pirmojo rinkimų turo. 17 vietų teko suskaičiavus rezultatus daugiamandatėje apygardoje, o vieną vietą iš pirmo karto laimėjo Kėdainių vienmandatėje apygardoje pirmininko pavaduotoja Virginija Baltraitienė.

Antrame ture DP su viltimi laukia rezultatų 35 rinkimų apygardose. Tiek DP kandidatų vienmandatėse pelnė pakankamai rinkėjų simpatijų, kad galėtų varžytis antrame ture.

Tiesa, vieną apygardą partija prarado, kai rinkimų rezultatai buvo paskelbti negaliojančiais Zarasų-Visagino apygardoje. Čia 17,25 proc. surinkusį DP atstovą Rimvydą Podolskį VRK yra pripažinusi dėl rinkėjų papirkinėjimo šiurkščiai pažeidus rinkimų įstatymą. Pirmajame ture šioje rinkimų apygardoje daugiausiai balsų - 28,8 proc. - surinko "tvarkietis" A.Dumbrava. Darbo partijos taryba sustabdė R.Podolskio narystę partijoje.

Apie 21 val. į būstinę atvykęs rinkimų štabo vadovas V. Gapšys džiaugėsi pirmosiomis žiniomis iš rinkimų apylinkių. „Visų nelaimėsim, bet savo frakciją tikrai papildysim ne vienu nariu“, - sakė jis. Netrukus atvyko ir partijos pirmininko pavaduotoja Virginija Baltraitienė.

V. Gapšys vardijo, kad „darbiečiai“ pirmauja Molėtų-Švenčionių, Švenčionių-Ignalinos, Kauno-Kėdainių, Telšių, Akmenės-Joniškio, Skuodo-Mažeikių, Dzūkijos apygardose. Ukmergėje, kur varžosi, pasak V.Gapšio, du grandai – partijos pirmininko pavaduotoja Loreta Graužinienė ir „tvarkietis“ Julius Veselka, balsai „eina taškas į tašką“.

Apie būsimos valdančiosios koalicijos kontūrus V. Gapšys kalbėjo su viltimi, kad susidarys jau prieš rinkimus pradėjusi besiformuoti DP, socdemų ir „tvarkiečių“ koalicija. Apie galimą bendradarbiavimą su konservatoriais, „darbietis“ išsireiškė taip: „Tikiuosi, kad to nereikės niekam daryti“.

Jis svarstė, kad 20 apygardų kovoja DP, socdemai ir „tvarkiečiai“, tad šiaip ar taip mandatas atiteks į potencialios koalicijos rankas.

Tačiau visiškai išsižadėti koalicijos su dešiniaisiais V. Gapšys nedrįso. Pasak jo, rinkimų štabo vadovo darbas baigiasi su rinkimais, o partijos pirmininko – tik prasideda nuo rinkimų rezultatų paskelbimo. Derėtis dėl galimų koalicijų – pirmininko V. Uspaskicho darbas.

Pasak V. Gapšio, pergalę jau galima švęsti Švenčionyse-Ignalinoje, kur triuškinančiai laimi buvęs europarlamentaras Šarūnas Birutis.

Po 23 val. į partijos būstinę atvyko vienmandatėse nedidele persvara prieš varžovus pralaimėję partijos pirmininko pavaduotojai – Vydas Gedvilas ir Loreta Graužinienė. Užkandžiaudami jiedu guodėsi, kad pritrūko labai nedaug. L. Graužinienė juokavo, kad vyrai patingėjo ateiti balsuoti, o moterys Ukmergės apygardoje patikėjo simpatijas „tvarkiečiui“ Juliui Veselkai.

DP būstinėje mažai laukiančių rezultatų. Jie diskutuoja apie pasiekimus, svarsto, kad kai kuriose apygardose gali tekti siekti balsų perskaičiavimo. „Darbiečiams“ įtartinas Plungės-Rietavo rezultatas, kai vos 53 balsų persvara DP kandidatą Mindaugą Jurčių įveikė konservatorius Jurgis Razma.

Gausios žurnalistų gretos išretėjo, sužinojus, kad lyderis V. Uspaskichas išvyko susitikti su socialdemokratų vadovu A. Butkevičiumi.

N.Venckienė tiki, kad „Drąsos kelio“ atstovai gali laimėti

„Drąsos kelio“ politinės partijos branduolys štabe Kaune susirinko laukti Seimo rinkimų antrojo turo rezultatų. 9 „Drąsos kelio“ kandidatai kovoja vienmandatėse apylinkėse, o partijos lyderė Neringa Venckienė teigia, kad jei bent 4 kandidatai iškovotų Seimo nario mandatus – būtų geras rezultatas.

Sekmadienio vakarą į „Drąsos kelio“ būstinę susirinko tik apie 20 žmonių. Štabe netrūko įvairių užkandžių, gėrimų. Partijos nariai ramiai šnekučiavosi, stebėjo tiesiogines TV laidas.

Buvusi Kauno apygardos teismo teisėja teigia, kad daugiausiai šansų turi Audronė Skučienė, Jonas Varkala, Saulius Stoma, Gintaras Dručkus.

„Tikiu, kad jie gali laimėti. Mūsų visi 9 priešininkai yra konservatoriai. Tikiu, kad kažkas tikrai laimės. Manau, jei 4 laimėtų tai būtų neblogai“, - sekmadienio vakarą teigė N. Venckienė.

Kol kas 7 „Drąsos kelio“ nariai jau turi vietas Seime. N. Venckienė įsitikinusi, kad ir tokiomis pajėgomis galima nemažai nuveikti.

„Jei ir 7 būsime bandysime programą įgyvendinti“, - tikina N. Venckienė.

Į politiką pasukusi dviem nužudymais įtariamo Drąsiaus Kedžio sesuo daugiausiai vilčių deda į Kauno rinkėjus.

„Kaune laimėti yra realu. Iš tikrųjų, tai kaip likimas duos. Šiandien tikrai kategoriškai negali pasakyti. Konservatoriai irgi deda visas pastangas, kad jie laimėtų. Bet šiaip, kad žmonės palaiko ir mus – tai faktas. Nes jei mano mama lygiai su ministru taškus renka tai reikia suprasti, kad ta padėtis mums tikrai palanki. O kaip bus... Gali pralošti vienu balsu ir bus viskas“, - sako N. Venckienė.

Iškart po pirmo rinkimų turo N. Venckienė neslėpė nusivylimo, nes prieš balsuodama pareiškė, kad „Drąsos kelias“ iškovos 30-40 Vietų Seime. Visgi dabar politinės partijos lyderė sako, kad šie rinkimai buvo pakankamai sėkmingi.

„Iš pradžių aš tikėjausi daugiau, bet paskui viską pergalvojus. Tarkim palyginus „Liberalų sąjūdį“ - kiek jie išleido, kokia buvo jų reklama. Mes visiškai be pinigų ir gavome lygiai tiek pat vietų kiek jie. Tai aš manau, kad visiškai neblogai. Ir tuo labiau, tas šmeižtas, kurį pylė kai kurios žiniasklaidos priemonės, taip pat kažkiek atbaidė rinkėjus. Bet iš esmės, visiškai be pinigų, mes patys susidėjome iš savų lėšų. Tai gali nuveikti, jei neturi nė lito kišenėje?“, - sako N. Venckienė.

„Lietuviai yra verksnių tauta, kuri moka tik verkšlenti dėl blogo gyvenimo“, – „Kauno dienai“ sakė kandidatė į Seimą Audronė Skučienė. Pasak jos, kai reikia palaikyti kovotojus, tauta mauna į krūmus.

TS-LKD rezultatų laukia rinkimų štabe

Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) rinkimų štabe – kol kas tyla. Sostinės viešbutyje „Europa City“ konservatoriai pradėjo rinktis nuo 20 val., tačiau politikai į viešbučio restoraną keliavo neskubėdami.

Pasibaigus balsavimui, viešbutyje buvo tik TS-LKD Rinkimų štabo vadovas Raimundas Alekna, premjero patarėjas Virgis Valentinavičius, parlamentaras Arvydas Anušauskas, nuo didžiosios politikos kiek nutolęs Algis Ramanauskas-Greitai bei dar keli šios politinės jėgos atstovai.

Konservatorių gretas netrukus papildė ir daugiau įtakingų politikų. Į viešbutį atvyko TS-LKD frakcijos Seime seniūnas Jurgis Razma, buvęs ūkio ministras Dainius Kreivys. Konservatorius aplankyti nutarė ir nepartinė finansų ministrė Ingrida Šimonytė.

Premjeras Andrius Kubilius į štabą atvyko apie 20.10 val. Pamatęs susirinkusius bendražygius ir žurnalistus, Vyriausybės vadovas trumpai konstatavo: „Jūsų daugiau negu mūsų“.

Apie 21 val. pas partiečius atvyko Seimo pirmininkė Irena Degutienė. TS-LKD štabe tuo metu jau girdėjosi šurmulys, mat konservatoriai aktyviai aptarinėjo pirmuosius rinkimų rezultatus.

Liberalų sąjūdžio lyderis Eligijus Masiulis vėlai vakare atvyko į konservatorių štabą.

Premjeras Andrius Kubilius koalicijos partnerį nusivedė prie savo stalo, kur veikiausiai ketinama aptarti politinius dešiniųjų planus po rinkimų.

R.Paksas nebijo būti mažesniuoju koalicijos partneriu

Partijos „Tvarka ir teisingumas“ pirmininkas Rolandas Paksas nesibaimina būti mažesniuoju partneriu „darbiečių“, socdemų ir „tvarkiečių“ koalicijoje, tačiau tikisi bent iš dalies įgyvendinti savo rinkimų programą.

„Jeigu nebūtų 100 proc. įgyvendinta mūsų partijos programa, tegul būna 70-80 proc.“, - teigė politikas, kuris pats kandidatuoti į Seimą negali dėl nepalankaus Konstitucinio Teismo sprendimo, užkirtusio kelią apkaltos proceso tvarka iš pareigų pašalintiems pareigūnams siekti Seimo nario mandato.

Partijos „Tvarka ir teisingumas“ politikai antrojo turo rezultatų laukė savo partijos būstinėje, tačiau švęsti neskubėjo ir labiau domėjosi balsų skaičiavimo naujienomis. „Tvarkiečiai“ tikisi gauti penkis mandatus bei pabrėžė, kad vieną mandatą jiems „atėmė“ - kaip žinoma, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) panaikino rinkimų rezultatus Zarasų-Visagino rinkimų apygardoje, kurioje pirmavo „tvarkietis“ Algimantas Dumbrava, o antrasis kandidatas „darbietis“ Rimvydas Podolskis įtariamas balsų pirkimu.

R. Paksas šį sprendimą vadiną „nesąmone“, nes, jo nuomone, reikėjo iš rinkimų pašalinti tik „darbietį“, o ne naikinti rinkimų rezultatus. Tiesa, VRK, likus 15 dienų iki rinkimų ir per juos, kandidato registracijos panaikinti negali.

Paklaustas, ar turi kompetentingų asmenų, kurie galėtų vadovauti kuriai nors sričiai, R. Paksas paminėjo, kad „Tvarka ir teisingumas“ turi savo atstovus Europos Parlamente, taip pat Lietuvos Seime bei savivaldybėse – anot „tvarkiečių“ lyderio, tai liudija, jog partija turi kompetentingų žmonių.

R. Paksas sutiko, kad darbas valdančiojoje daugumoje bus sunkesnis nei opozicijoje. Jo nuomone, valdančiosios koalicijos partijos būtina geležinė drausmė, kai tuo tarpu opozicijoje galima balsuoti pagal savo įsitikinimus.

„Man pačiam teko dirbti ir pozicijoje, ir opozicijoje ir suprantu atsakomybę“, - sakė R. Paksas.

Priminus, kad ekonomistė Aušra Maldeikienė yra viešai pareiškusi, jog partijos „Tvarka ir teisingumas“ rinkimų programoje yra visiškai neįgyvendinamų nuostatų, pavyzdžiui, pasiūlymas kartu su privačiu verslu įgyvendinti kelionių programą senjorams, kad šie galėtų susipažinti su pasaulio kultūros objektais, R. Paksas teigė galįs tik pasidžiaugti, kad bent kas nors programą skaitė.

„Aš atradau tik vieną tezę, kuri tikrai nepadaroma. Partija „Tvarka ir teisingumas“ sugalvojo, kad verslas vykdys kultūrines programas ir už verslo pinigus pensininkai bus vežiojami po pasaulio kultūros objektus. Ten yra toks punktas, kad visi turi gyventi oriai, jie daug kartų tą kartoja. Pensininko orus gyvenimas reiškia, kad jis už verslo pinigus bus skraidinamas“, - kalbėjo A. Maldeikienė, skaičiusi viešą paskaitą „Anapus rinkiminių partijų programų: apie ką jos mums praneša?“

„Bet kokiu atveju aš džiaugiuosi, kad atsiradus tam punktui, daugelis ekonomistų ir politologų perskaitė mūsų programą, nes galbūt nebūtų perskaitę“, - svarstė R. Paksas, pridūręs, jog žavisi užsienio pensininkais, kurie turi pakankamai lėšų keliauti po pasaulį, aplankyti kultūros objektus.

R. Pakso nuomone, parama keliavimui, yra tokia pat svarbi kaip kompensacijos šildymui ir panaši pagalba senyviems žmonėms. Tiesa, iš kokių pinigų būtų galima finansuoti senjorų lėšas, R. Paksas neminėjo.

A.Butkevičius: lenkai nesutinka bendradarbiauti su Darbo partija, bet sutinka su mumis

Socialdemokratų pirmininkas Algirdas Butkevičius, kad nors Lietuvos lenkų rinkimų akcija yra pareiškusi nematanti galimybės bendradarbiauti su Darbo partija, tačiau esą mielai sutinka bendradarbiauti su socialdemokratais. A. Butkevičiaus teigimu, tai paaiškėjo jam pabendravus su Lenkų rinkimų akcijos politikais.

„Jie yra pasakę viešai, kad yra nenusiteikę dirbti su Darbo partija, bet kada mes turėjome pokalbį su Valdemaru Tomaševskiu ir su dabartiniais Seimo nariais bei kai kuriais jau išrinktais į Seimą, tai jie su mūsų partija yra pasiruošę dirbti ir bendradarbiauti“, - sekmadienį partijos būstinėje sakė A. Butkevičius.

Jo teigimu, oficialiai socialdemokratai, Darbo partija ir partija „Tvarka ir teisingumas“ yra tarpusavyje sutarę, kad jeigu kuri nors koalicijos partija derėsis su kitomis politinėmis jėgomis, pirmiausia apie tai turi informuoti koalicijos partnerius.

„Mūsų susitarime parašyta, kad jeigu kažkuri partija tarsis su kitais, tai ji turi tokią teisę, bet privalo informuoti kitas dvi partijas“, - teigė A. Butkevičius.

Socialdemokrato nuomone, prezidentė šiaip ar taip kviesis laimėjusių partijų atstovus ir kartu bus tariamasi dėl Vyriausybės bei premjero.

Socialdemokratai antrojo Seimo rinkimų turo rezultatų laukia partijos būstinėje Barboros Radvilaitės gatvėje. Politikai nusprendė pasekti Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos pėdomis ir atsiskyrė nuo žurnalistų antrajame būstinės aukšte.

E.Masiulis: nesusidėsime vardan valdžios aukodami savo įsitikinimus

Liberalų sąjūdis rezultatų laukia kartu su partijos vicepirmininko Gintaro Steponavičiaus komanda. kavinėje „Lazdynų žibutė“ sostinės Lazdynų rajone. Čia pirmuosius rinkimų rezultatus stebi partijos lyderis Eligijus Masiulis, vicepirmininkas G. Steponavičius, teisingumo ministras Remigijus Šimašius.

Antrajame rinkimų ture varžosi 6 Liberalų sąjūdžio kandidatai.

„Nuotaikos geros, mūsų 6 žmonės dalyvauja antrajame ture, pagal iš rinkimų stebėtojų suplaukusius duomenis galime tikėtis pergalių 5-iuose vienmandatėse apygardose, bet, aišku, keliose iš jų skirtumai tarp kandidatų labai neženklūs, reikia laukti apčiuopiamesio rezultato“, - DELFI sakė partijos lyderis, susisiekimo ministras E. Masiulis.

E. Masiulis sako, kad jo vadovaujama partija visų pirma pasisako už bendradarbiavimą dešiniųjų politinių jėgų rate. „O toliau, aišku, viskas priklausys nuo matematikos ir nuo to, kas didžiausią vietų skaičių turės Seime. Eidami į šiuos rinkimus mes labai akcentavome tam tikras vertybes, liberalias vertybes ir mums yra svarbu. Mes tikrai nesusidėsime vardan valdžios aukodami savo principinius įsitikinimus“, - kalbėjo partijos lyderis.

Pirmieji duomenys rodo, kad iš liberalų vienmandatėse nepasiseks švietimo ir mokslo ministrui Gintarui Steponavičiui. Tiesa, jis parlamentaro mandatą jau užsitikrino pirmajame ture.

Antrajame ture vienmandatėse kovoja Eligijus Masiulis, Algis Kašėta, Gintaras Steponavičius, Petras Auštrevičius, Vitalijus Gailius, Artūras Šulcas.

Po pirmojo rinkimų turo Liberalų sąjūdis surinko 8,57 proc. balsų ir gavo 7 mandatus.