Kitų metų pabaigoje iš Afganistano turėtų būti išvesti visi Lietuvos kariai, ir sąjungininkai jau pageidauja, kad Lietuva dalyvautų kitose tarptautinėse operacijose, praneša LRT Televizijos naujienų tarnyba.

Galingas smūgis į gabalus sudrasko Lietuvos karių konvojaus priešakyje važiavusį šarvuotį, į automobilių koloną pasipila priešininkų ugnis. Kariai išsilaipina, užima gynybines pozicijas ir pradeda atsišaudyti. Kovos lauke pasirodžius šarvuotai priešo technikai, mūsiškiai padėti kviečia artileriją – prieštankinius pabūklus ir raketinę sistemą „Javelin“.

Uraganinė lietuvių prieštankinių granatsvaidžių ir pabūklų ugnis paralyžiuoją priešą, o dvi raketos sunaikina didžiausią grėsmę kėlusius priešininkų šarvuočius.

„Nuo variklio skleidžiamą šilumą užfiksuoja naktinio matymo įrenginys, suvedi rėmelius, nusitaikai ir atlieki šūvį“, – pasakojo vyresnysis eilinis Arnas Navikas.

Toks buvo pratybų „Medžiotojas 2012“, vykusių Pabradės poligone, scenarijus. Apie 200 karių iš visų sausumos pajėgoms priklausančių dalinių mokėsi naudoti prieštankinius ginklus gynybinėse operacijose.

„Čia jau imitacijos nebuvo. Koviniai ginklai, šaudymas. Taikiniai buvo naikinami ir gana efektingai. Galbūt šauliams buvo neįprastos oro sąlygos, nes jos labai pasikeitė per kelias dienas“, – kalbėjo Lietuvos kariuomenės vadas gen. mjr. Arvydas Pocius.

Kariai sako, kad tariamas mūšis buvęs įspūdingas. Naudotas prieštankinis pabūklas, kuris esą pramuša beveik viską – tanką, šarvuotį. Šūvio nuotolis – kilometras, tačiau kariai giriasi pataikantys ir į toliau esančius objektus.

„Keturi šūviai per minutę drąsiai galimi, bet galima ir daugiau. Aišku, dabar porą kartų buvom sustoję, bet užstrigimus greitai pašalinome ir viskas tvarkoje. Iššovėme, staigiai išmetėme, įdėjome iš karto, pažiūrime, kad nieko nebūtų iš nugaros, ir galima šauti“, – kalbėjo eilinis Simonas Pranaitis.

Pasak kariuomenės vado, mūsų karių įgūdžiai puikūs, juos giria ne tik pratybose, bet ir tarptautinėse operacijose su lietuviais dalyvaujantys sąjungininkai.

Jau kitų metų pabaigoje lietuvių kariai traukiasi iš Afganistano, tačiau Jungtinėse Valstijose viešėjęs A. Pocius sako aptaręs su sąjungininkais galimybę mūsų pajėgoms dalyvauti kitose tarptautinėse operacijose.

„Pasaulis yra neramus. Kaip matote ir Afrika bruzda, ir Sirijos įvykiai. Taigi svarstomi įvairūs galimi scenarijai. Bet, kaip minėjau, viskas priklausys nuo mūsų politikų ir kaip jie pasižiūrės“, – teigė kariuomenės vadas.

Kitais metais mūsų kariuomenės didžiausios pratybos vyks ne tik Lietuvoje, bet ir Lenkijoje, taip pat numatomi mokymai su latviais ir estais.