"Sustiprėjusi prieštara tarp saviraiškos laisvės ir pagarbos kitų žmonių religiniams įsitikinimams dažnai atveda prie pasišlykštėtinų išpuolių prieš religiją, kuriems panaudojamos viešos erdvės. Gaila, bet ši tendencija pastebima visame pasaulyje", - cituojamas S.Tamkevičiaus laiškas, kuris adresuotas Maskvos patriarchato užsienio ryšių skyriaus pirmininkui Volokolamo metropolitui Ilarionui.

"Nežiūrint į tai, kad persekiojimai mus lydi visame mūsų krikščioniškame kelyje, mes turime ir toliau tvirtai stengtis tam, kad gėriu nugalėtume blogį", - rašoma laiško ištraukoje, kuri paskelbta ketvirtadienio vakarą.

Pasak svetainės patriarchia.ru, S.Tamkevičius "išreiškė solidarumą su Rusijos stačiatikių bažnyčia ir viltį, kad žmonės išmoks naudotis Dievo padovanota laisve sugyventi taikiai".

Rugpjūčio mėnesį trys Rusijos merginų pankroko grupės "Pussy Riot" narės buvo nuteistos dvejus metus kalėti po performanso Maskvos cerkvėje, kurio metu išjuokė prezidentą Vladimirą Putiną. Trys merginos rugpjūtį buvo pripažintos kaltomis dėl chuliganizmo, paskatinto religinės neapykantos.

Vasarį jos įsiveržė į Kristaus Išganytojo katedrą Maskvoje ir atliko politinę "pankų maldą".

Šis įvykis sulaukė daug reakcijų Rusijoje ir tarptautinėje erdvėje, o nuosprendis skirti realią laisvės atėmimo bausmę - kritikos Vakaruose, kur teismo procesas buvo laikomas šališku.

Lietuvoje diskusijos dėl nepagarbos religiniams simboliams neseniai buvo kilusios dėl Vilniuje teatro festivalio metu parodyto italų režisieriaus Romeo Castellucci (Romeo Kastelučio) spektaklio "Apie Dievo Sūnaus veido koncepciją". Prieš spektaklį į nesankcionuotą protesto akciją prie Nacionalinio dramos teatro buvo susirinko apie šimtas žmonių, kurie teigė, kad režisieriaus darbas įžeidžia krikščionis, skaldo visuomenę, kursto religinę nesantaiką.

Spektaklyje naudojamas italų Renesanso tapytojo Antonello da Messinos paveikslas "Pasaulio Išganytojas". Jo fone pasakojama išmatų nebesulaikančio seno ligoto tėvo istorija, jo santykiai su sūnumi.