Blyninę iškalbingu pavadinimu valdo V. Uspaskicho koncernui „Vikonda“ priklausanti bendrovė „Legrita“. Be jau minėtų patiekalų, blyninėje galima paragauti kalakutienos kepsnio „Nebaudžiama korupcija“, blynelių „Dovana rinkėjams“, deserto „Mažų mokesčių iliuzija“ ir kitų skanėstų. Visa tai – bendrovės „Legrita“ direktorės Ramunės Bučienės idėjos, į meniu atgulusios vasarą, artėjant Seimo rinkimams.

Politinių patiekalų nevalgė

Apie politizuotą „Nu, blyn“ meniu DELFI pranešė vilnietė Paulė, neseniai apsilankiusi Kėdainiuose. Jos tokie patiekalų pavadinimai nesužavėjo.

„Nors esam žmonės „prie humoro“, bet juokinga nebuvo. Greičiau nuostaba ir kažkoks pyktis sukilo. Šios įstaigos strategija labai gudri – alkaniems ar norintiems pramogų, jų pateikia su kaupu – pradėkime nuo blynelių „Skanūs vokeliai“ arba „Dovana rinkėjams“. Jei norisi stipriau užkąsti – prašom žuvies „Neapmokestinta prabanga“, „Mieganti renovacija“ arba „Sandorių asas“, o gal kalakutienos kepsnio „Nebaudžiama korupcija“? O jei norite lengviau užkąsti, tada tiktų „Abonento“ ar „Neišvengiamos apkaltos“ salotos. Be abejo, kol koncerno savininkai galimai kraunasi pinigus iš neaiškios veiklos ir dalina juos vokeliuose, labai smagu pabadyti pirštais į kitus, nukreipti dėmesį ir pasijuokti – „Gal jums salotų „Sveiki, aš Rokas?“ arba „paragaukit blynelių „Zuokas sugrįžo!“. Paprastam žmogui juk linksma: koldūnai „Taupyti teks visiems“ arba diskusijų sukėlusi „Konstitucinė šeima“.

Kadangi esame blyninėje, tai visi koziriai ir palikti blynams. Jų čia net keletas rūšių –„Legalizuotos aferos“, „Interpeliaciją atlaikiusiems“, „Valstybės paslaptis“ ir kiti. Na o desertui „Mažų mokesčių iliuzija“ ar „Politikų poilsis“, - blyninės meniu DELFI atsiųstame laiške nupasakojo Paulė.

Moteris teigė tokį meniu laikanti ne gero humoro, o politinio cinizmo apraiška.

„Kur yra ta riba, kai baigiasi humoras ir prasideda smegenų plovimas: rimtus dalykus pateikiant per „humoriuko“ prizmę, pašmaikštaujant iš to, kas dedasi regione ir pratinant lyg prie normos „Saldūs vokeliai“, „Dovanos rinkėjams“, „Nebaudžiama korupcija“. Ne ponai, tai visiškai nejuokinga. Tai rimta. Be abejo, koks kėdainietis pro „Vikondos“ langą gali pasakyti, kad čia nieko tokio ir mes nesuprantame „bajerių“. Na, argi ne juokinga lengvai pakrizenti dėl bylos, korupcijos, vokelių ar apkaltos? Labai tikėtina, kad šios temos jau tapo Kėdainių folkloro dalimi. Deja, bet man tai nejuokinga – nei užeigos, nei patiekalų pavadinimai, ir visai nejuokinga, jog tai daroma tikslingai. Grįžę namo pasitikrinom, kad užeigą valdo „Vikondos“ grupės įmonė. Norėčiau tikėti, kad ne visi kėdainiečiai yra kuoktelėję nuo krintančių iš dangaus ledų porcijų, ir ne visiems tai atrodo juokinga (ypač tiems, kurie ir toliau vokeliuose gauna darbo užmokestį)“, - piktinasi vilnietė.

Su draugais Kėdainiuose viešėjusi moteris teigė nė neketinusi ragauti kurio nors iš „politinių“ patiekalų.

„Maistą pasirinkome neutralų – itališkas picas tradiciniais pavadinimais „Venecijos“ ir „Keturių metų laikų“. Nes „vokeliais“ tikrai būtume paspringę“, - ironizuoja Paulė.

Idėjos užgimė prieš rinkimus

Su „Legritos“ vadove R. Bučiene DELFI susisiekti nepavyko – ilgametė „Vikondos“ darbuotoja šiuo metu vieši užsienyje. Tačiau bendru įmonės telefonu atsiliepusi mergina DELFI teigė, kad politiniai patiekalai – direktorės idėja.

„Nuo sezono labiau keičiame. Būna vasaros, pavasario meniu, žiemos. (...) Vasarą atsirado. Gal kažkur liepos mėnesį, - kalbėjo „Legritos“ darbuotoja, patikindama kad pasikeitė ne tik pavadinimai, bet ir patys patiekalai. - Naujos idėjos gimsta iš politikų kažkokių posakių, iš tenai viskas. Kai padarome patiekalus, tada direktorė sėda ir ieško pavadinimų.“

Anot jos, netrukus „Nu, blyn“ meniu vėl keisis.