Socdemų UR ministras – L.Linkevičius?

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto politologas Mindaugas Jurkynas teigia, kad užsienio reikalų ministru socialdemokratai galėtų deleguoti ambasadorių Baltarusijoje Liną Linkevičių, į vidaus reikalų – buvusį ambasadorių Estijoje Juozą Bernatonį.

Linas Linkevičius
„Aš manau, kad socdemai į užsienio reikalų ministro postą galėtų siūlyti L. Linkevičių. Dėl vidaus reikalų ministro nežinau, bet žinau, kad patirtį šioje srityje turi vienas jų politikos vilkas ir buvęs ambasadorius Estijoje J. Bernatonis. Jis yra buvęs vidaus reikalų ministru. Nežinodamas partijų vidinių diskusijų, bet vertindamas jų kompetenciją ir patirtį, aš manau, kad jie galėtų būti kandidatais, bet ar vieninteliais – nežinau“, - teigė M. Jurkynas.

Jo nuomone, tinkamas kandidatas vadovauti užsienio reikalams iš socdemų pusės būtų ir buvęs šios srities ministras Antanas Valionis: „Jis kompetencjos turi, turi viziją, turi gerą tarptautinių santykių kapitalą“, - svarstė mokslininkas.

DELFI primena, kad Socialdemokratų partijos lyderis Algirdas Butkevičius vasario mėnesį yra tvirtinęs, kad partijai laimėjus Seimo rinkimus į užsienio ministro postą galėtų būti siūlomas Linas Linkevičius, šiuo metu einant Lietuvos ambasadoriaus Baltarusijoje pareigas.

Finansus galėtų kuruoti Z.Balčytis

Savo ruožtu anot politologo, finansų reikalams socialdemokratai vėl galėtų pasitelkti buvusį finansų ministrą Rimantą Šadžių, tačiau jis abejojo, ar į šį postą būtų siūlomas Zigmantas Balčytis, mat jis gali tiesiog nesutikti palikti Europos Parlamento nario posto.

Konservatoriai, pasak M. Jurkyno, užsienio reikalams galbūt paliktų vadovauti Audronių Ažubalį arba sukeistų jį su Rasa Juknevičiene. Jo nuomone, bent vienoje ministerijoje vietos
turėtų atsirasti ir buvusiam ūkio ministrui Dainiui Kreiviui.

„Jie gali daryti rokiruotę – arba R. Juknevičienę skirtų užsienio reikalų ministre, arba A. Ažubalį – krašto apsaugos ministru, kadangi jie vis tiek dirba su tarptautine plotme ir turi įdirbį“, - sakė politologas.

M. Jurkyno nuomone, konservatoriai galbūt galėtų į šį postą grąžinti ir Vygaudą Ušacką – tai esą būtų įmanoma, jeigu Seime susiformuotų stipri dauguma, gebanti įveikti prezidentės Dalios Grybauskaitės pasipriešinimą.

„Jeigu koalicija yra stabili, prezidento žodis gali tapti nebe toks svarbus“, - svarstė M. Jurkynas.

„Darbiečių“ ministrų neprognozuoja, liberalų V.Gailius pretenduotų į VRM?

Tačiau klausiamas apie galimus Darbo partijos kandidatus į užsienio reikalų ir vidaus reikalų ministro postą, M. Jurkynas teigė negalįs tokių įvardinti, nes kai ši politinė jėga tapo valdančiosios koalicijos dalimi 2004-aisiais, keletą savo ministrų tarsi ištraukė iš nežinios.
Vitalijus Gailius

Tiesa, 2004-2006 m. „darbiečiai“ į vidaus reikalų ministro postą delegavo G.J. Furmanavičių. Šiuo metu jis yra Kauno miesto savivaldybės tarybos narys ir vadovauja Lietuvos automobilių sporto federacijai.

Bet M. Jurkynas sutiko, kad prie bet kurios koalicijos prisijungus Liberalų sąjūdžiui, į vidaus reikalų ministro postą jie veikiausiai deleguotų buvusį Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos (FNTT) direktorių Vitalijų Gailių.

Vytauto Didžiojo universiteto profesoriaus Lauras Bielinis savo ruožtu svarstė, kad J. Bernatonį socialdemokratai galėtų deleguoti vadovauti ir užsienio, ir vidaus reikalams, o Energetikos ministeriją patikėti Seimo nariui Rimantui Sinkevičiui.

J.Čičinskas: nemanau, kad „darbiečiai“ norėtų vadovauti Finansų ministerijai

Ekonomistas Jonas Čičinskas, paklaustas apie galimas ministrų kandidatūras į Finansų reikalų ir Energetikos ministerijas, teigė, jog, jo nuomone, Darbo partija nepretenduotų vadovauti visos šalies finansams ir tikriausiai paliktų šią sritį socialdemokratams.

Anot J. Čičinsko, finansų ministru iš socialdemokratų galėtų būti arba pats lyderis Algirdas Butkevičius, arba Zigmantas Balčytis, arba Irena Šiaulienė.

„Prieš akis kyla A. Butkevičiaus pavardė. Jis yra buvęs finansų ministru. Mažose valstybėse kartais net būna, kad premjeras būna kartu ir finansų ministras. Mes, matyt, to precedento nekursime. Kiek suprantu, socialdemokratai patys norės, o gali būti, kad net partneriai jiems mieli skirs Finansų ministeriją. Dėl to aš esu beveik tikras, nes tai atsakinga ministerija, o postas reikalauja dalykinės kompetencijos“, - sakė ekonomistas.

Jo nuomone, Finansų ministerija Darbo partijai būtų nepriimtina ir dėl to, kad būtent ten daromi patys nepopuliariausi ir visuomenei nepriimtiniausi sprendimai.

Zigmantas Balčytis
„Galbūt I. Šiaulienė dar galėtų būti laikoma tinkama, jeigu Z. Balčytis nebus įkalbėtas“, - teigė J. Čičinskas, pasvarstęs, kad galbūt europarlamentaras turi svarbesnių planų.

Energetikos sritis, pasak J. Čičinsko, socialdemokratų gretose jau seniai teko Birutei Vėsaitei, tad ši politikė, jo nuomone, galėtų būti traktuojama kaip viena iš kandidačių tapti energetikos ministre.

„Ji, matyt, galėtų būti traktuojama kaip viena iš kandidačių“, - svarstė J. Čičinskas.

Aptardamas Darbo partijos kandidatus į finansų ministro postą, ekonomistas paminėjo Virginijos Baltraitienės pavardę, nors priminė esąs linkęs galvoti, kad Darbo partija, net ir siūloma, atsisakys vadovauti šalies finansams.