Tai paaiškėjo po to, kai Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) įvertino Aplinkos ministerijos pirkimą „Išvykstamųjų specializuotos anglų kalbos mokymų Lietuvoje paslaugos“.

Jei mokytis – tai su pirtimi

Procedūrinių pažeidimų VPT šiame pirkime nerado. Tačiau Žydrūno Plytniko vadovaujama tarnyba kelia klausimą, ar tikslinga mokymus organizuoti sodyboje su pirtimi. Be to, patalpos galimai neatitinka pačios ministerijos nustatytų reikalavimų. Į vietą nuvykę VPT specialistai rado vieną tinkamą salę, o kitos erdvės – „virtuvės tipo patalpos prie pirties“.

„Buvo atliekama pirkimo laimėtoju pripažinto dalyvio mokymams pasiūlytos sodybos „Įlanka“ patikra vietoje. Patikros metu nustatyta, kad pirkimo sąlygų techninės specifikacijos 3.3 punkte nustatytam reikalavimui: „Mokymams skirtos patalpos turi atitikti higienines sąlygas, būti tinkamai vėdinamos, švarios, tvarkingos. Mokymų patalpos turi talpinti numatytą dalyvių skaičių, būti aprūpintos garso bei vaizdo technika, rašomąja lenta, rašymo priemonėmis“, ir pirkimų sąlygų reikalavimui vienu metu apmokyti ne daugiau kaip 5 grupes po 5 asmenis (...) atitikti pasiūlyta viena salė, o kitos patalpos, kuriose turėtų vykti mokymai – virtuvės tipo patalpos prie pirties.

Atsižvelgdama į tai, tarnyba mano, kad pirkimo sutarties vykdymo metu pirkimo laimėtojas galimai nebus pajėgus suteikti mokymo paslaugų patalpose, atitinkančiose pirkimo dokumentų ir pasiūlymo sąlygas“, - teigiama VPT išvadose.

VPT nuomone, tokiu būdu valstybės ir Europos Sąjungos (ES) lėšos, iš kurių finansuojami ministerijos mokymai, gali būti leidžiamos neracionaliai.

Sodyboje nori apmokyti 70 valdininkų

VPT minima sodyba „Įlanka“ įsikūrusi Molėtų rajone, prie Bebrusų ežero. Joje Aplinkos ministerija nori apmokyti apie 70 valdininkų. Pirkimo dokumentuose nurodyta, kad ketinama organizuoti 10 mokymų po 24 akademines valandas (viena akademinė valanda – 45 minutės). Orientacinis dalyvių skaičius – 70 asmenų.

Šio viešojo pirkimo komisijos pirmininkė, ministerijos Viešųjų pirkimų skyriaus vyriausioji specialistė Nijolė Barysienė DELFI teigė negalinti pasakyti, dėl ko anglų kalbos mokymams prireikė sodybos su pirtimi.

„Šito negaliu jums pakomentuoti. Nes techninę specifikaciją ir užduotį ruošė Personalo skyrius. (...) Kodėl taip buvo nutarta daryti ne Vilniuje, tikrai nepasakysiu“, - sakė N. Barysienė.

Trys dienos su nakvyne

Aplinkos ministerijos Personalo skyriaus vyriausioji specialistė Indrė Pociuvienė DELFI teigė, jog pirties ministerija pirkimo sąlygos nenurodė – esą tokias patalpas pasiūlė konkursą laimėjusi įmonė.

„Buvo toksai pasiūlymas tiekėjo, vykstant viešiesiems pirkimams. Reikalavimo nebuvo. Reikalavimai, pagal techninę specifikaciją, buvo, kad tai būtų atitinkamos patalpos, užtikrinta penkioms grupėms žmonių ir visa kita. O ką tiekėjas teikė – mes nematome. Vykstant pasiūlymų vertinimui, jie rašė raštus, teigė, kad ten yra viskas tvarkoje ir viskas gerai“, - kalbėjo I. Pociuvienė.

Pasak jos, visų 24 akademinių valandų į vieną parą sutalpinti neketinama – anglų kalbos mokymams „Įlankos“ sodyboje numatytos trys dienos su nakvyne.

„Turėjo vykti tris dienas. (...) Jei trims dienoms išvažiuoja – tai taip (su nakvyne – DELFI)“, - sakė pašnekovė.

Ar per minėtas tris dienas numatyta naudotis pirtimi, ji teigė nežinanti. „Aš atsakinga už mokymus, bet ne už laisvalaikį“, - teigė Personalo skyriaus specialistė.

I. Pociuvienės teigimu, sutartis dėl mokymų „Įlankoje“ jau pasirašyta, o šiam pirkimui numatyta išleisti apie 200 tūkst. Lt ministerijos ir ES lėšų.