Vertins, kai susikaups

Seimo rinkimuose Danės vienmandatėje apygardoje į antrąjį turą pateko konservatorius Naglis Puteikis ir liberalcentristas Rimantas Taraškevičius.

Už N.Puteikį savo balsus atidavė 28,27 proc., už R.Taraškevičių – 17,31 proc. rinkėjų.

„Tikrai nesitikėjau tokių rezultatų. Maniau, kad su R.Taraškevičiumi surinksime beveik po lygiai balsų. Todėl toks rezultatas man buvo staigmena, bet maloni“, – prisipažino N.Puteikis.

Tačiau jis kol kas nedrįso sau prognozuoti pergalės ir antrajame ture. „Jame visko būna – susivienija visi prieš vieną ir pirmajame ture laimėjęs politikas antrajame ture pralaimi. Tokių pavyzdžių Lietuvoje jau yra“, – tvirtino N.Puteikis.

Jis įvertino tai, kad trečią, ketvirtą ir penktą vietas Danės vienmandatėje apygardoje užėmė Liberalų sąjūdžio, Darbo partijos, Lietuvos socialdemokratų partijos atstovai. „Jų rinkėjai, manau, labiau savo balsus bus linkę atiduoti ne man, o varžovui. Man reikės labai pasistengti ir prašyti rinkėjų malonės“, – kovoti nusiteikęs buvo N.Puteikis.

Į antrąjį turą Danės vienmandatėje apygardoje patekęs R.Taraškevičius vakar teigė, jog kol kas rinkimų rezultatų neanalizuoja. „Šiandien tikrai nieko neskaičiuoju, ypač kai mūsų partija rinkimuose pasirodė nekaip. Reikia susikaupti, įvertinti, kas įvyko, ir galvoti, kaip elgtis toliau“, – nelabai kalbus buvo R.Taraškevičius.

E.Masiulis šventė gimtadienį

Klaipėdos Marių apygardoje antrajame rinkimų ture įvyks politikos senbuvio ir naujokės dvikova. Į antrąjį turą užtikrintai pateko susisiekimo ministras Eligijus Masiulis. Jame jis varžysis su Darbo partijos kandidate Birute Boreikina.

Daugiau nei 27 proc. rinkėjų pasitikėjimas E.Masiuliui tapo gimtadienio dovana, nes vakar jam sukako 38 metai.

„Prognozės labai nedėkingas dalykas, vertinu kiekvieną konkurentą, tad antrajame rinkimų ture linkiu sėkmės ir B.Boreikinai, ir, be abejo, sau“, – sužinojęs rinkimų rezultatus kalbėjo E.Masiulis.

Paklaustas, ar jis tikėjosi, kad B.Boreikina taps jo varžove antrajame ture, politikas teigė, jog buvo numatęs keturis konkurentus, kurie gali tęsti kovą. Jie – socialdemokratė Lilija Petraitienė, „Tvarkos ir teisingumo“ partijos atstovas Artūras Razbadauskas, konservatorius Nerijus Čapas ir B.Boreikina.

„Vieną iš keturių vis tiek atspėjau“, – juokavo E.Masiulis.

B.Boreikina tvirtino, jog tikrai tikėjosi patekti į antrąjį turą. „Jei nebūčiau tikėjusi, nebūčiau ir dalyvavusi rinkimuose. Dabar dėsiu visas pastangas, kad laimėčiau. Konkurentas tikrai rimtas, bet ir mes nesame blogi“, – ryžtingai nusiteikusi buvo B.Boreikina.

E.Masiulis Marių vienmandatėje apygardoje jau yra laimėjęs du kartus. B.Boreikina praėjusiuose Seimo rinkimuose kandidatavo Baltijos vienmandatėje apygardoje ir į antrąjį turą nepateko.

Susikaus pirmininkai

Į antrąjį Seimo rinkimų turą Baltijos vienmandatėje apygardoje pateko dviejų partijų Klaipėdos skyriaus pirmininkai: Liberalų sąjūdžio – Artūras Šulcas, Darbo partijos – Raimundas Paliukas.

„Savo konkurentą antrajame ture atspėjau. Žinau, kad klaipėdiečiai protingi žmonės ir renkasi išmintingus politikus, o R.Paliuko asmenybė buvo išskirtiniausia“, – teigė A.Šulcas.

Nepaisant konkurento stiprybės, Klaipėdos mero pavaduotojas buvo nusiteikęs laimėti rinkimus į Seimą.

„Klaipėdiečiai Seimo rinkimuose labiausiai palaikė Liberalų sąjūdį. Kadangi jam atstovauju, tai ir aš tikiuosi palaikymo. Mano darbdavys yra rinkėjai. Jei jie norės, kad likčiau Klaipėdoje, taip ir bus, jei ne – važiuosiu į Vilnių“, – su likimu jau susitaikė A.Šulcas.

R.Paliukas taip pat pripažino, jog tikėjosi, kad antrajame ture teks susikauti su A.Šulcu, nors Baltijos apygardoje patekti į Seimą siekė net trys dabartiniai Seimo nariai.

„Varžovas labai rimtas ir kova bus įtempta. Tai, kad su A.Šulcu surinkome po beveik vienodą balsų skaičių, rodo, kad antrojo turo baigtį labai sunku prognozuoti. Tikiuosi palaikymo rinkėjų tų partijų, kurios sudarys koaliciją su Darbo partija“, – galimą pranašumą atskleidė R.Paliukas.

Varžysis palangiškiai

Dalį Klaipėdos, Palangą ir Neringą apimančioje Pajūrio apygardoje rinkėjai į antrąjį turą delegavo du palangiškius – Praną Žeimį ir Genoveitą Krasauskienę.

Konservatorius Pranas Žeimys teigė nė neabejojęs, jog pateks į antrąjį turą. Tik manė, kad jame prisieis susikauti su Liberalų sąjūdžio atstove Alina Velykiene. „Ji turi daugiau potencialo“, – pabrėžė P.Žeimys, ketverius metus dirbęs Seime, į kurį pateko 2008 metais laimėjęs rinkimus Pajūrio apygardoje.

„Dabar teks susirungti su G.Krasauskiene ir nematau problemų ją įveikti. Aišku, manęs nepalaikys kairiųjų partijų rinkėjai, tačiau pakaks ir dešiniųjų bei centro partijų rinkėjų palaikymo“, – skaičiavo P.Žeimys.

Į antrąjį turą patekusi Darbo partijos kandidatė G.Krasauskienė taip pat degė ryžtu patekti į Seimą. „Buvau įsitikinusi, kad pateksiu į antrąjį turą, ir jame žadu laimėti“, – tvirtai nusiteikusi buvo G.Krasauskienė.

Ją siekti pergalės įkvėpė tai, jog pirmajame ture palaikymo sulaukė ne tik Palangoje, bet ir Klaipėdoje.

„Taip ir maniau, kad antrajame ture teks kovoti su P.Žeimiu, bet kaip galimų varžovų neatmečiau ir liberalcentristo Raimundo Palaičio bei socialdemokrato Dano Palucko“, – teigė G.Krasauskienė.

Kova – principinė

Klaipėdos rajone Gargždų vienmandatėje apygardoje antrajame ture dėl rinkėjų balsų varžysis „Tvarkos ir teisingumo“ partijos atstovas Petras Gražulis ir konservatorė Agnė Bilotaitė.

„Tikėjausi geresnių rezultatų, nes dabar varžovę pralenkiau tik keliais šimtais balsų, bet džiaugiuosi, kad patekau į antrąjį turą“, – neslėpė P.Gražulis.

Jis svarstė, kad įtakos rezultatams galėjo turėti neseniai išplatinta žinia, jog, kažkieno atliktos apklausos duomenimis, šiuose rinkimuose P.Gražulį palaikys dvigubai mažiau rinkėjų nei prieš ketverius metus.

„Taip buvo bandoma nuteikti rinkėjus už mane nebalsuoti, tačiau ačiū tiems, kurie manimi pasitikėjo“, – dėkojo P.Gražulis.

Jis teigė tikįs, jog rinkimus į Seimą antrajame ture laimės. „Paskaičiuokime logiškai. Darbo partijos rinkėjai turėtų balsuoti už mane, socialdemokratų rinkėjai tikrai nebalsuos už konservatorius, tad balsuos už mane, todėl turėčiau surinkti daugiau balsų nei A.Bilotaitė“, – skaičiavo Seimo narys.

A.Bilotaitė teigė, jog dvikova su P.Gražuliu bus principinė, nes abu politikai jau pateko į Seimą daugiamandatėje apygardoje, tad dabar svarbu išsiaiškinti, kurį kandidatą į parlamentą deleguoja Klaipėdos rajono gyventojai.

„Aišku, džiaugiuosi, kad patekau į antrąjį turą, nes oponentai galimai papirkinėjo rinkėjus – dovanojo gėles, pirko „bambalius“. Dabar su komanda dirbsime, kad žmonės patikėtų man Seimo narės mandatą“, – dėstė A.Bilotaitė.

Saulius Šiliauskas, Klaipėdos universiteto Politologijos katedros vedėjas:

Rinkimų Klaipėdoje rezultatai tarsi ir atspindi Lietuvos tendencijas, bet ir parodo klaipėdietišką autentiškumą. Daugiamandatėje apygardoje uostamiestyje rinkimus laimėjo Liberalų sąjūdis, o tai rodo, kad Klaipėdoje ir toliau išlieka stiprios liberalios jėgos. Tačiau šiuose rinkimuose Darbo partiją Klaipėdoje palaikė dvigubai daugiau rinkėjų nei prieš ketverius metus. Matyt, tai lėmė, jog į Darbo partiją įsiliejo Naujoji sąjunga. Dar viena priežastis – už Darbo partiją Klaipėdoje galėjo balsuoti tie rinkėjai, kurie praėjusiuose rinkimuose savo balsus atidavė už Tautos prisikėlimo partiją. Jų buvo apie 15 proc., o šiemet „Drąsos kelias“ tiek balsų nesurinko, tad dalis, matyt, atiteko Darbo partijai. Kadangi rinkėjai taip palaikė šią politinę jėgą, nenuostabu, kad net trijose apygardose iš keturių į antrąjį turą pateko Darbo partijos atstovai. Akivaizdu, kad ir Lietuvoje daugelyje vienmandačių apygardų rinkėjai balsavo ne už kandidatą, o už jo partiją, nes Darbo partija šalyje pirmauja pagal kandidatų, patekusių į antrąjį turą, skaičių. Prognozuoti, kaip klaipėdiečiai balsuos antrajame rinkimų ture, tikrai sudėtinga, nes kai kuriose apygardose į jį patekusius kandidatus skiria labai nedaug rinkėjų balsų. Rezultatai, manau, labai priklausys nuo kandidatų ir partijų įdirbio per šias dvi savaites.