Prieš ketverius metus ryžtingai į Seimą įžengęs ir vienu iš trijų svarbiausių šalies asmenų pasikrikštijęs A.Valinskas paliks Seimą. Rinkėjai nei jam, nei jo partijai nebuvo dosnūs balsų. Vienmandatėje Šilutės-Pagėgių apygardoje jis liko aštuntas iš dešimties kandidatų.

Paskui A.Valinską iš Seimo koridorių išeis ir Antanas Nedzinskas. Pats šou žvaigždžių delegaciją į Seimą atvedęs A.Valinskas nelinkęs komentuoti sekmadieninio tautos pasirinkimo. Anot jo, kai juokiesi maro metu, nėra linksma, o linksminti kitų ir viešai to komentuoti jis neketina. Tačiau pasak paskutines dienas Seime skaičiuojančio parlamentaro, nepatekti į Seimą geriau nei patekti ir nevaldyti.

„Atvirai šnekant, sėdėt ketverius metus opozicijoj „ant laktų“ – ne mano charakteriui“, – sakė A. Valinskas.

Atviresnis iš „prisikėlėlių“ į liberalcentristų gretas kartu su A. Valinsku perbėgęs A. Nedzinskas.

„Jausmas nėra blogas. Esu patyręs blogesnių dalykų, pavyzdžiui, artimo žmogaus mirtis. Jau to nesugrąžinsi, o kitus dalykus įmanoma sugrąžinti“, – sakė A. Nedzinskas.

Jis sakė ateityje dar ketinantis siekti parlamentaro posto. Pasak jo, likusio ketvirtoje vietoje vienmandatėje Dzūkijos apygardoje, jis nedėjo tiek pastangų, kiek jo konkurentai.

Ką gi veiks palikęs Seimo nario kėdę realybės šou dainuodamas išgarsėjęs Antanas nežino, tačiau dainavimą veikiausiai apleis.

Į Seimo traukinį įšokti nepavyko ir „tvarkietei“ Livetai Kazlauskienei. Ji vienmandatėje apygardoje liko septinta iš šešiolikos. Anot dainininkės, kuo toliau, tuo Seimas ją gąsdino labiau ir ji bijojo įsėsianti ne į savo roges.

„Mano nuotaikos yra kuo puikiausios, žinokit. Kuo rinkimai artėjo labiau, tuo aš labiau pradėjau jaudintis, kad toj srity aš dirbu nuoširdžiai: nuo iki. <..> Aš žinau, kad būčiau negalėjusi dainuoti, ketverius metus bėgti, lėkti, dirbti politinį darbą, rinkėjų interesams atstovauti“, – sakė L. Kazlauskienė.

Paklausta tai ko gi dainininkė kandidatavo į Seimą, jei būtų tekę palikti taip mėgstamą dainavimą, „tvarkietė“ prisipažino, kad į Seimą buvo tiesiog tempiama.

„Tempė, žinokit, žmonės tempė. Tie, kurie tikėjo manimi, tie, kurie norėjo, kad aš būčiau. Gaudavau ir daugybę laiškų, ir paskatinimų koncertuose, paraginimų, kad „eikit, dalyvaukit“, – pasakojo L. Kazlauskienė.

Ir nors dainininkė sako supratusi, kad į Seimą nenori, bet ateityje savo laimę tokiuose rinkimuose dar išbandys.

Pasak L. Kazlauskienės, tai, kad ji nepateko į Seimą, galėjo lemti ir jos muzikos gerbėjai, esą jie nebalsavo už savo mėgstamą dainininkę, kad galėtų džiaugtis jos dainomis scenoje.

„Džiaugiuosi, kad rinkėjai mus pasirinko ir nori mus matyti scenoje. Paskutiniai koncertai, kuriuose mes dalyvavom visa šeima, žmonės iš pradžių sakė „gerai, Liveta, kad einat, mes jus palaikysim“, o po koncerto sako „bet juk ketverius metus mes jūsų dainų nebegirdėsim“. Sakau, „nu, tai ir rinkitės“, – sakė „tvarkietė“.

Kiek kitaip šou žvaigždžių fiasko vertina politologai.

„Tokiuose L. Kazlauskienės žodžiuose, matyt, didžioji tiesa susikaupia ties koketavimu, ties bandymu racionalizuoti savo pralaimėjimą. Ką gi, tegul bus taip, rinkėjams ji ir toliau galės dainuoti“, – sakė politologas Lauras Bielinis.

Iš talentingųjų būrio bilietą į Seimą pavyko gauti konservatoriui Vytautui Juozapaičiui. Jis vienmandatėje rinkimų apygardoje liko trečias, tačiau pagal konservatorių partijos sąrašą į Seimą pateks.

Anot politologų, tai ne fenomenas, esą V. Juozapaitis atstovauja rimtam menui, be to, jį išrinko nemažai šalininkų turinčios partijos rinkėjai.

„Prieš ketverius metus žmonės buvo optimistiškiau nusiteikę. Reikia prisiminti, kad nuo 2003 iki 2008 metų ūkis augo kokius 5-6 proc. kasmet ir realios pajamos kilo kokius 5-6 proc. Gyvenimas šviesėjo ir, manau, žmonės galvojo, pasirinksim tai, kas mums bus smagu, įdomu ir pan. Dabar, kai ištiko rimta krizė, tai žmonės jau ieško rimtesnių politikų ir antra vertus A. Valinsko partijos likimas arba kitaip tariant A. Valinsko partijos elgesys Seime yra toks atgrasus, kad žmonės tą pamoką gavo ilgam“, – mano politologas Kęstutis Grinius.

Kitaip nei L. Kazlauskienė, V. Juozapaitis nemano, kad jo gerbėjai, norėdami išlaikyti jį scenoje, pagailėjo jam balsų.

„Gaila, kad Radviliškyje vienmandatėje apygardoje man nepavyko nurungti savo artimiausių konkurentų. Vėlgi, jeigu nemokami pietūs arba kažkokie kiti metodai yra artimesni rinkėjams negu „juodosios buhalterijos“ byla, kuri šiandien yra teisme, tai komentarų čia ir nėra“, – sakė V. Juozapaitis.

Patekęs į Seimą, V. Juozapaitis, kitaip nei kai kurie jo kolegos, ekranuose žada rodytis nebe kaip dainininkas.

Pasak politologų, ir ateities rinkimuose galima tikėtis mažiau ne politikos talentų ir daugiau kokybinio požiūrio.