Liberalų sąjūdžio (LS) pirmininkas šiąnakt sulaukė V. Uspaskicho skambučio, kuriuo kvietė aptarti galimus ateities planus. Pats E. Masiulis teigia sunkiai įsivaizduojantis koalicinius darinius be konservatorių, tačiau politologai tikina, kad galutinis sprendimas priklausys nuo visos partijos, todėl neatmestina, kad liberalai gali jungtis į valdančiąją koaliciją ir be konservatorių.

DP ir TS-LKD koalicija būtų nepatvari

Rytinėje spaudos konferencijoje E. Masiulis teigė, kad jis naktį iš sekmadienio į pirmadienį sulaukė DP lyderio V. Uspaskicho skambučio, kuriuo šis pasveikino su rinkimų rezultatais ir kvietė aptarti galimus ateities planus. E. Masiulis pažymėjo, kad LS neketina būti „matematiniu priedu prie jokios koalicijos“ ir sunkiai įsivaizduoja koaliciją be konservatorių.

Tuo metu politologas L. Bielinis sako, kad teoriškai DP, Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) ir LS gali susijungti, tačiau praktiškai tam reikėtų sudėtingų derybų, mat DP ir TS-LKD santykių istorija yra kontroversiška ir esą vargu ar tokia koalicija būtų patvari.

„Galbūt E. Masiulis tokiu kalbėjimu skuba užkirsti kitokią nuomonę savo partijoje, bet vis dėlto, kiek aš suprantu, galutinį sprendimą darys visa partija, todėl reikia palaukti, kai apsispręs pati partija, o ne vien jos lyderis“, – LRT.lt sakė L. Bielinis.

Tuo metu kitas politologas – Šarūnas Liekis skaičiuoja, kad viskas aiškiau bus matyti po antrojo rinkimų turo: „Kol kas deklaruojama, kad LS norėtų su TS-LKD, bet tai juk politinis gyvenimas, nėra nei aiškių sąjungininkų, nei aiškių priešų“.

V. Uspaskicho šantažai

Seimo rinkimų naktį DP, Socialdemokratų ir „Tvarkos ir teisingumo“ lyderiai po valandą trukusio pokalbio paskelbė susitarę dėl koalicijos. V. Uspaskichas teigė, kad susitarta palaikyti vieni kitų kandidatus vienmandatėse apygardose antrajame rinkimų ture.

Politologas V. Dumbliauskas teigia girdėjęs kalbas, kad prezidentė nenori matyti V. Uspaskicho nei premjero, nei ministro kėdėje. „Jei V. Uspaskichas žino, kad D. Grybauskaitė nenori jo matyti [Premjeru ar ministru – LRT.lt], tai, manau, neis į atvirą konfliktą. Jis pakankamai gudrus ir protingas, tad jis tiesiog užleis žmogų, o visi žinome, kad jis valdys“, – samprotavo politologas.

V. Dumbliausko nuomone, DP lyderiui tokį žaidimą žaisti labai naudinga, mat jis tapo pagrinde figūra koalicijoje ir „gali savotiškai šantažuoti socdemus, jei derasi su TS-LKD, ir atvirkščiai“.

„Jis tapo auksinis, jo frakcija auksinė, nes be jo jokia koalicija neįmanoma. Nes dėl LSDP ir TS-LKD susijungimo sunkiau patikėti“, – LRT.lt dėstė politologas.

Viską, pasak V. Dumbliausko, nulems derybiniai principai, nes esą TT darbas Seime buvo pakankamai konstruktyvus, ir todėl socdemai gali su jais dirbti.

Tuo metu Š. Liekis teigia abejojantis, kad šių trijų partijų – DP, LSDP ir TT – užteks formuoti svarią daugumą ir, ko gero, reikės ketvirtojo nario, kuris gali būti ir Lenkų rinkimų akcija ar LS.

Liberalų likimas

Pasiteiravus, kokia galima Artūro Zuoko „Sąjungos TAIP“ bei Algio Čapliko Liberalų ir centro sąjungos (LiCS) partijų ateitis, L. Bielinis svarstė, kad šios dvi partijos iš politinio žemėlapio išnykti neturėtų.

„Jau iš anksto buvo aišku, kad ši A. Zuoko partija buvo Vilniaus miesto partija, ir A. Zuokas turėjo koncentruotis daugiau ne į Seimo rinkimus, o miesto problemas ir tuo būdu užfiksuoti šios partijos pajėgumą. Ir galbūt po kitos ar dviejų kadencijų matytų save ir aukštesnėje kategorijoje.

LiCS turi labai stiprią atramą savivaldybėse, todėl turime suvokti, kad tai nėra partija, kuri pralaimėjo viską. Tai yra partija, kuri tiesiog nepakliuvo į Seimą, dėl liberalų susiskaldymo, konflikto su koalicijos partneriais“, – teigė L. Bielinis.

Kiek kitokios nuomonės yra Š. Liekis, kurio teigimu, tai yra savotiškas liberalios tradicijos tragizmas. „Realiai yra pavojus, kad LS su laiku bus kone konservatorių sparnas, konservatoriai transformuosis į konservatyviai liberalią politinę jėgą. O A. Čapliko partijos iki kitų rinkimų laukia nunykimas, tai akivaizdu“, – aiškina Š. Liekis

Tuo metu „Sąjungos TAIP“ lyderis A. Zuokas LRT.lt sakė, kad jo partija turėjo gerą pirmą rinkimų išbandymą, ir tai leido pažiūrėti, kaip veikia skyriai. „Be abejo, yra įmanoma kalba dėl bendravimo ir bendradarbiavimo su kitomis liberaliomis partijomis. Bendrų pokalbių esame turėję dar prieš rinkimus. Iki kitų rinkimų dar yra laiko, ir galima rasti sprendimus, kurie vienytų ir būtų rinkėjams patrauklūs“, – sakė A. Zuokas.